Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,"— Előadás másolata:

1 Mártély az I. világháborúb an

2 Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők, cselédemberek és napszámosok is. 1913-ban a Mártélyi dűlőben 711 lakos élt, a tágabb értelemben vett mártélyi határrészből besorozott katonákból a frontokon közel 70-en haltak hősi halált.

3 A XX. Század legnagyobb tragédiája volt az I. világháború és az azt követő román megszállás. Magyarország minden településéről mozgósították a hadköteles férfiakat, így Mártély férfi lakosai is részt vettek a háborúban.

4 A háború nem zárult le az 1918 őszi békekötéssel. 1919. július 22-én véres események rázták meg az itt élőket. A Vörös Hadsereg és a román megszálló csapatok mártélyi összecsapásában 21 polgári halott volt, köztük 4 asszony. (A harcokban 12 román katona és 1 vöröskatona esett el.)

5 Néhány mártélyi katona:  Albert Lajos(földműves) A Mártélyi Olvasókör jegyzője, 1915 március 15-én vonult be a 4. huszár ezredbe. A galíciai orosz fontra vitték. Augusztus 25-én gránáttól találva hősi halált halt twanki mellett. Az éjjeli ütközet után bajtársai temették el, sírját, hogy megjelöljék, szögesdróttal kerítették be.  Ambrus Balázs (földműves/napszámos) Az 1919. július 22-ei mártélyi harcok idején tőle nem messze gránát csapott le, amelynek egy repeszdarabja combjába vágódott. Sebesülten a közkórházba került, ahol seblázba esett, majd augusztus 3-án meghalt.

6  Ambrus Balázs (földműves/napszámos) Az 1919. július 22-ei mártélyi harcok idején tőle nem messze gránát csapott le, amelynek egy repeszdarabja combjába vágódott. Sebesülten a közkórházba került, ahol seblázba esett, majd augusztus 3-án meghalt.

7  Bozsér Áron (földműves) 1915. December 31-én vonult be a 302. honvéd gyalogezredbe. Az orosz fronton hét hónapot töltött, majd az 1916. augusztus végi román betöréskor Erdélybe vezérelték. A Nagyszeben alatti ütközetben lövést kapott.  Samu Ágoston (földműves) Bevonult 1914-ben. Az orosz harctérre vitték. Augusztus 27-én Zlota Lipánál sikerült áttörni a frontot. A lábán ekkor megsebesült. Majd Déltirolba vitték. Ezután ismét az orosz harctérre szállították. Utoljára az 1916. szept. 14- ei keltezéssel adott életjelet magáról.

8 Még említést kell tennünk:  Csordás Nagy Ernőről  Ferenczi Mihályról  Nagy Sándorról  Nagy Rácz Istvánról  Pap Jánosról  Radics Lipót Antalról  Sárai Józsefről  Szabó Istvánról  Szabó Mátyásról  Szabó Mihányról  Tóth Sándorról  És az összes többi hősi halottról. Emlékezzünk az áldozatokra, adjunk méltó tiszteletet a hősöknek és buzdítson minket, az utókort több emberségre a hősi halottaink!

9 Készítette: Izer Enikő Demcsák Dorina Török Viktória 2014. Mártély, Az I. világháború emlékezete. Dél-alföldi középiskolás történelmi vetélkedő


Letölteni ppt "Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések