Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kincses László

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kincses László"— Előadás másolata:

1 Készítette: Kincses László
Irodai munkahelyek Készítette: Kincses László

2 Általános követelmények
Az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés alapvető követelménye, hogy a dolgozók munkakörnyezete tiszta és rendezett legyen. Az irodai és a számítógépes munkahelyek követelményei: Hőmérséklet 20-24°C között az évszaktól függően. Páratartalom 40-60% között ajánlott. Légmozgás 0,2 m/s a megengedett legnagyobb érték. Személyes tér legalább 2 m2-t kell biztosítani, de 8 m2 az ajánlott. Megvilágítás az 500 lx-ot kell elérnie. Zaj 60 dB értéknél nagyobb nem lehet.

3 Összehasonlításul dB(SPL) Forrás (távolság)
194 az elméleti felső határ normál légnyomásnál 180 a Krakatau vulkán robbanása 160 km-ről a levegőben 168 géppuska lövése 1 méterről 150 repülőgép sugárhajtóműve 30 méterről 140 pisztolylövés 1 méterről 120 fájdalomküszöb; vonatkürt 10 méterről 110 gyorsító motorkerékpár 5 méterről; láncfűrész 1 méterről 100 légkalapács 2 méterről; diszkó belül 90 üzemi zaj, kamion 1 méterről 80 porszívó 1 méterről, zaj egy forgalmas utca járdáján 70 erős forgalom 5 méterről 60 iroda vagy vendéglő belül 50 csendes vendéglő belül 40 lakóterület éjjel 30 színházi csend 10 emberi lélegzet 3 méterről 0+ az emberi hallásküszöb (egészséges fül esetén); egy szúnyog repülésének hangja 3 méterről Környezet Megvilágítás (lux) Iroda 500 Folyosó 50 Napfény nyáron Napfény télen Telihold 0,2 A színérzékelés határa 3

4 A berendezések elhelyezése
A számítógép-képernyőnek a megfelelő képminőség érdekében szabályozhatónak, állíthatónak kell lennie. Alapkövetelmény a vibrálásmentesség, az alacsony sugárzás, az elfordíthatóság, a dönthetőség. Emiatt a laptop nem alkalmas a tartós munkavégzésre. Hosszabb ideig tartó használatakor csatlakoztassunk hozzá billentyűzetet és egeret. A szék magassága legyen állítható, támlája legyen magasságban állítható és dönthető, legyen stabil, biztosítsa a kényelmes testhelyzetet. Ha a dolgozó igényli, lábtámaszt is biztosítani kell a számára. Az irattartó használata csökkenti a szem elfáradását, mert kevesebbszer kell fókuszt váltani. Az asztal (általában tartalmazza a számítógépet is) magassága legyen cm között változtatható. Fontos az állásbiztonság és a billenésmentesség. Legyen rajta elegendő hely a munkavégzéshez.

5 A helyes számítógép-használat
A képernyő felső széle a szemvonal magasságában legyen, az ideális nézési szög a szemsíktól számított -20°. A képernyő optimális nézési távolsága cm. A monitor szemben legyen, az állandó oldalirányú nézés terheli a nyakizmokat. A képernyőt nem szabad ablakkal, ajtóval, fényesre lakkozott felülettel, tükörrel, lámpával szemben elhelyezni, csak ezekre merőlegesen. A billentyűzetet úgy kell elhelyezni, hogy ha kezünket rátesszük, akkor a felkar függőlegesen, lazán lógjon, a könyök pedig °-os szöget zárjon be a felkarral. Ezt ltalában kihúzható fiókkal oldják meg. Ha viszont csak az asztal felszínén lehet elhelyezni, akkor a széket kell a megfelelő magasságba emelni. Az egeret lehetőleg a billentyűzet közelébe tegyük, legyen vele egy szintben.

6 Ábrán szemléltetve

7 Pihenőidő A munkáltatónak úgy kell megszervezni a munkavégzést, hogy a képernyő előtt folyamatosan töltött időt óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg. A képernyő előtti teljes napi munkaidő a 6 órát ne haladja meg. Ha az óránkénti pihenőidő nem valósítható meg, akkor is rendszeresen szünetet kell tartani. Ha ugyanis hosszasan egy pontra meredünk, gyengül az akaratlan pislogás mértéke. A másik káros hatás a szemizmok sokáig tartó egyoldalú terhelése

8 Egészségi ártalmak A rosszul elhelyezett számítógép-elemek megnehezítik a munkát, és állandó mozgásszervi panaszok forrásai lehetnek. Az ín- illetve az ínhüvelygyulladás inkább a gépírók között lépett föl, a számítógép „puhább” billentyűzete miatt már ritkább ez a betegségfajta. Sokkal gyakoribb a csuklóalagút-szindróma. Nőknél és idősebb korban gyakran léphet fel a csukló egyoldalú használata során is. Ennek oka lehet a helytelen egérhasználat. Ugyancsak az egér használata lehet a ludas a jobb váll és a felkar krónikus fájdalmában. A szem betegségeit a helytelenül elhelyezett monitor okozhatja. A mozgáshiány miatt egyéb kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek, a munkahely megfelelő kialakítása mellett fontos a rendszeres testmozgás és a friss levegő is.

9 Vége


Letölteni ppt "Készítette: Kincses László"

Hasonló előadás


Google Hirdetések