Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ"— Előadás másolata:

1 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
2015 Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

2 Továbbtanulási lehetőségek * Egyetem, főiskola
gépészmérnöki ; alkalmazott közgazdaságtan ; informatikus könyvtáros; mérnökinformatikus; pénzügy és számvitel; programtervező informatikus; villamosmérnöki; óvodapedagógus Osztott képzés: Alapképzés: 6-8 félév Mesterképzés: 2-4 félév, az alapképzésre épül Osztatlan képzés: 10-12 félév tanári; orvosi; jogász; mérnöktanári; Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

3 * Felsőoktatási szakképzés
Gazdaságinformatikus Kereskedelem és marketing Csecsemő- és kisgyermeknevelő Pénzügy és számvitel Mérnökinformatikus Programtervező informatikus Gazdálkodási és menedzsment Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

4 Legfontosabb határidők
2015. február 15. felvételi jelentkezési kérelem rögzítése az E-felvételiben elektronikusan; a felvételi eljárás díjának befizetése 2015. február 23. E-felvételit hitelesítő adatlapok beküldése, illetve az Ügyfélkapu regisztráción keresztüli hitelesítés 2015. április 28-tól folyamatos online tájékoztatás a felvi.hu-n Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

5 2015. június 16. 2015. június 23. 2015. július 9. 2015. július 23.
általános hiánypótlási tájékoztatás a felvi.hu-n 2015. június 23. hiánypótlásra felszólítás 2015. július 9. A jelentkezés óta megszerzett érettségi (szakmai) bizonyítványok másolatának beküldése 2015. július 23. Ponthatárok közlése, kiértesítés a felvételről 15 napon belül fellebbezési lehetőség Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

6 A felvételi eljárás díja
Minimum Ft, ami tartalmazza: Legfeljebb 3 különböző jelentkezés megjelölése (ugyanazon képzés kétféle finanszírozási formája egy jelentkezésnek számít) További jelentkezések esetén Ft/jelentkezés (legfeljebb 6 sor, maximum Ft) Átutalással (bankkártyáról vagy internetes banki tranzakcióval) Kedvezményezett neve: Oktatási Hivatal Kedvezményezett bankszámlaszáma: Közlemény: a felvételi azonosító (12 karakter hosszú) Az átutalásról szóló bizonylatot beszkennelve fel kell tölteni vagy a fénymásolatot postai úton elküldeni az Oktatási Hivatal címére: „Oktatási Hivatal 1380 Budapest, Pf. 1190” Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

7 A jelentkezés módja elektronikusan (E-felvételi)
az E-felvételi keretében a felvi.hu oldalon, regisztrációt követően az elektronikus jelentkezés érvényesítése a)  ügyfélkapus jóváhagyással vagy b) a Hitelesítő adatlap kinyomtatásával, aláírásával, valamint az „Oktatási Hivatal 1380 Budapest, Pf. 1190” címre történő küldése postai úton. Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

8 Az e-felvételi folyamata
1) Regisztráció a felvi.hu oldalon 2) Bejelentkezés ► „Profilom” ► „Én felvim” 3) Felhasználási feltételek elfogadása Az e-felvételi menüpont ► a felhasználási feltételek elfogadása (jogok és kötelezettségek) ► elengedhetetlen feltétel! 4) Biztonsági kód kiküldése A rendszer automatikusan kiküldi a megadott címre az egyedi biztonsági kódot (minden belépés alkalmával szükséges!) 5) Első belépés a biztonsági kóddal ► felvételi azonosító Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

9 A jelentkezés menete A jelentkezési helyek megadása Űrlapok kitöltése
Képzési szint, munkarend, finanszírozási forma, rangsor Űrlapok kitöltése Személyes adatok, eredmények közlése, dokumentumok feltöltése (határidő: február 15.) Eljárási díj befizetése banki átutalás vagy internetes tranzakció (határidő: február 15.) Hitelesítés Ügyfélkapu regisztráció vagy hitelesítő adatlap (határidő: február 23.) Hiánypótlás, egyszeri sorrendváltoztatás (határidő: július 9.) Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

10 Ügyfélkapus hitelesítés
Személyes adatok igazolása és regisztrációs kód kérése személyesen az Okmányirodában (internetes időpont egyeztetés) Az E-felvételi felületén található hitelesítés funkció használatával a két rendszerbe történő párhuzamos bejelentkezés után a hitelesítés automatikusan megtörténik, melyről elektronikus értesítés érkezik. (Elektronikusan rendezhető ügyek: - Felsőoktatási felvételi jelentkezés) Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

11 Hitelesítő adatlap Az űrlapok kitöltése után (adatok ellenőrzése és mentése) ki kell nyomtatni a felületről az ún. hitelesítő adatlapot (tartalmazza a személyes adatokat, a jelentkezési helyeket a megadott sorrendben) Aláírással hitelesítve postázni kell a következő címre: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf (ajánlott küldemény) Az e-jelentkező jelentkezési szándéka a hitelesítés után válik érvényessé. Hitelesítés után már nem lehet változtatni a jelentkezésen! Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

12 Dokumentumkezelés az E-felvételiben
A kötelezően benyújtandó dokumentummásolatok elektronikus formában feltölthetők a felületre (nem kell postán elküldeni). Az e-jelentkezés véglegesítésekor a hitelesítő adatlap „Csatolt dokumentumok” pontjában ellenőrizni kell, hogy minden, már rendelkezésére álló dokumentum fel van-e töltve. Hiánypótlás szintén megtehető az elektronikus felvételi ügyintézés felületén: július 9-ig (érettségi bizonyítvány, a pontszámításhoz szükséges középiskolai bizonyítvány) A szükséges bizonyítványok másolata postai úton is elküldhető az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf címre. Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

13 Érvényes a jelentkezés,…
a évi általános felsőoktatási felvételi eljárásnak megfelelő, erre a célra kialakított elektronikus felületen nyújtotta be jelentkezését, a jelentkezési határidőig – igazolhatóan – befizette a évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során megjelölt jelentkezési helyeknek megfelelő összegű eljárási díjat, E-felvételiben a rögzített adatokat a megadott módon hitelesítette és aláírva beküldte az Oktatási Hivatal postacímére (1380 Budapest, Pf ) vagy Ügyfélkapun keresztül hitelesített. Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

14 Csatolandó dokumentumok
a jelentkezéshez kötelezően benyújtandó dokumentumok, a tanulmányi pont számításához szükséges dokumentumok, a többletpontokat igazoló dokumentumok, a felsőoktatási felvételi eljárás intézményspecifikus dokumentumai, a felsőoktatási felvételi eljárás járulékos dokumentumai. Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

15 Kötelezően beküldendő dokumentumok
ÉRETTSÉGI BIZONYÍTVÁNY ÉRETTSÉGI TANÚSÍTVÁNY (FELSŐFOKÚ OKLEVÉL) FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI ELJÁRÁS DÍJÁNAK IGAZOLÁSA Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

16 Tanulmányi pont számításához szükséges dokumentum
KÖZÉPISKOLAI BIZONYÍTVÁNY Minden olyan oldalát csatolni kell a jelentkezéshez, ami a tanulmányi pontok számításához szükséges középiskolai eredményeket támasztja alá. Többnyire az utolsó két év számít, de ha a felvételihez szükséges tantárgyat nem az utolsó két évben tanulta a felvételiző, akkor további oldalak is szükségesek. (természettudományi tárgyak!) Ha nem csatoljuk, a tanulmányi pontszámot nem veszik figyelembe a felvételin! Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

17 A többletpontokat igazoló dokumentumok
Nem kötelező, de hiánya esetén a jelentkező nem kapja meg a többletpontokat. (Az Oktatási Hivatal hiánypótlási felszólítást nem küld, ezek jelentkezéshez csatolása a jelentkező felelőssége!) Nyelvtudást igazoló dokumentum Tanulmányi és művészeti versenyeredmény igazolása Szakképesítést igazoló dokumentum Sporteredmény igazolása Hátrányos helyzet igazolása Fogyatékosság igazolása Gyermekgondozás igazolása Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

18 Intézményspecifikus dokumentumok
BETÖLTÖTT MUNKAKÖR IGAZOLÁSA Egyes képzésekre csak bizonyos munkakörökben megszerzett gyakorlat esetén lehet jelentkezni. ALKALMASSÁGI VIZSGÁRÓL SZÓLÓ IGAZOLÁS Egyes felsőoktatási intézmények (elő)alkalmassági vizsgákat tartanak, amelyek eredményéről igazolást adnak ki. ORVOSI IGAZOLÁSOK az adott képzésre való alkalmasságot különböző orvosi igazolások bekérésével (is) megállapíthatják. (általános háziorvosi igazolás, tüdőszűrő). Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

19 a felsőoktatási felvételi eljárás járulékos dokumentumai
NÉVVÁLTOZTATÁS IGAZOLÁSA A jelentkező által csatolt papírok beazonosítását segítő hivatalos dokumentum. Ha a jelentkező okmányai különböző nevek szerint kerültek kitöltésre, mert időközben a jelentkező által viselt név megváltozott, úgy a jelentkező névváltoztatási okirattal tudja bizonyítani, hogy valamennyi dokumentum őhozzá tartozik. Bizonyos esetekben az azonosításhoz elegendő a jelentkező születési vagy házassági anyakönyvi kivonatának fénymásolata is. Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

20 Technikai tudnivalók Az adott dokumentum szkennelt példányát (postai benyújtás esetén fekete-fehér, A4-es formátumú fénymásolatát) kell csatolni a jelentkezéshez. A dokumentummásolatokat – a jelentkezési helyek számától függetlenül – mindig csak egy példányban kell feltölteni vagy benyújtani. Minden dokumentumon szerepeljen a név! Az összetartozó dokumentumokat lehetőleg egy oldalra kell másolni. Összetűzni semmit sem szabad! Minden adat jól olvasható legyen! A befizetést igazoló dokumentumok másolatát (sikeres banki átutalás igazolása, sárga csekk) is csatolni kell! Hiánypótláskor a felvételi azonosító számot a dokumentum-másolatokon mindig fel kell tüntetni. Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

21 Hiánypótlás A jelentkezők június 23-ig felszólítást kapnak e- mailben a következő hiánypótlásról: személyazonosító adatok (név, születési név, anyja születési neve, születési helye és ideje, neme, stb.) az állampolgárság megjelölésének hiánya vagy pontatlansága; elérhetőségei (lakóhely, tartózkodási hely, elektronikus levelezési cím) hiánya vagy pontatlansága; alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, valamint felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén az érettségi bizonyítvány kibocsátásának évére és a kibocsátó középiskolára vonatkozó adat hiánya vagy pontatlansága; a jelentkezési szakok adatainak hiánya vagy pontatlansága, Amennyiben a jelentkező a hiányt 8 napon belül nem pótolja, jelentkezési kérelmét az Oktatási Hivatal elutasítja, az eljárást a jelentkező számára megszűnteti! Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

22 Minimális felvételi pontszám: 280 pont!
Pontszámítás „A” „B” Összesen maximum 500 Tanulmányi pontok 200 Érettségi pontok 400 Többletpontok 100 *2 Minimális felvételi pontszám: 280 pont! Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

23 Tanulmányi pontok számítása
1. Középiskolai eredmények (maximum 100 pont) Az alábbi öt tantárgy utolsó két tanult évfolyam év végi osztályzatainak összege: magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat átlaga), történelem, matematika, legalább két évig tanult választott idegen nyelv egy legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgy vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy. 2. Érettségi bizonyítványban szereplő eredmények (maximum 100 pont) a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy (legjobb) százalékos eredményeinek átlagát egész számra kell kerekíteni. Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

24 Utolsó előtti éves osztályzat Utolsó éves osztályzat
Pontszámítás „A” 1. Középiskolai eredmény Kerekítés nélküli átlag Kerekítés nélküli átlag Utolsó előtti éves osztályzat Utolsó éves osztályzat Magyar nyelv 4,5 4 Irodalom Matematika 5 Történelem Idegen nyelv Természettudományos tárgy 2. Érettségi átlag 42,5 * 2 = 85 pont (max. 100 pont) Magyar nyelv és irodalom 75 % Matematika 62 % Történelem 79 % Idegen nyelv 81 % Informatika 58 % = 156 pont (max. 200 pont) 71 %= 71 pont (max. 100 pont) Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

25 Érettségi pontok számítása
A felsőfokú intézmény által előírt tantárgyak érettségi vizsgán elért százalékos eredménye. Az érettségi pont számításakor nincs különbség az emelt szintű és a középszintű érettségi vizsgán elért százalékos eredmény között. Az emelt szintű vizsga teljesítését meghatározott feltételek esetén többletpontokkal kell értékelni (50 pont/tantárgy) Pl.: Magyar nyelv és irodalom 75 % Történelem 78 % 146 % = 146 pont Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

26 Pontszámítás 302 292 Összesen maximum 500 Tanulmányi pontok 156
„B” Összesen maximum 500 Tanulmányi pontok 156 Érettségi pontok 146 292 Többletpontok *2 302 292 Kalkulátor Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

27 Többletpontok A különböző jogcímeken elért többletpontok összege legfeljebb 100 pont lehet! A felvételi kormányrendelet alapján adható többletpontokat két csoportra lehet osztani: jogszabály alapján adható többletpontok (pl. nyelvtudás, hátrányos helyzet, fogyatékosság, sporteredmények) képzési területenként adható többletpontok (pl. emelt szintű érettségi, versenyeredmények, OKJ-s képzések). Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)

28 HÁTRÁNYOS HELYZET IGAZOLÁSA
A nemzeti felsőoktatásról szóló CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) 108. § 10. pontja alapján hátrányos helyzetű az a beiratkozás (jelentkezés) időpontjában huszonötödik életévét be nem töltött személy, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint hátrányos helyzetűnek minősül, figyelemmel az Nftv. 114/F. §-ára. A hátrányos helyzet igazolására a jegyző, az illetékes gyámhatóság igazolása, illetve határozata fogadható el. Az igazolási jogcímeknek december 23. és június 30. közötti valamely időtartamban kell fennállniuk. Készítette: Győri Ágnes (irinyi-ref.hu)


Letölteni ppt "FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ"

Hasonló előadás


Google Hirdetések