Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VISIT EVOSZ 8 th April 2014. A francia kézműves szektor: legfontosabb adatok 3 millió munkaadó 1 millió vállalkozás 300 milliárd Euró éves forgalom A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VISIT EVOSZ 8 th April 2014. A francia kézműves szektor: legfontosabb adatok 3 millió munkaadó 1 millió vállalkozás 300 milliárd Euró éves forgalom A."— Előadás másolata:

1 VISIT EVOSZ 8 th April 2014

2 A francia kézműves szektor: legfontosabb adatok 3 millió munkaadó 1 millió vállalkozás 300 milliárd Euró éves forgalom A kézműves vállalkozások jellemzői: méretük (az alapításkor kevesebb, mint 10 alkalmazott) és a tevékenységük jellege szerint (termelés, fel- dolgozás, javítás és szolgáltatás): 250 szakma és 514 féle tevékenység A vállalkozások 31%-a vidéken, 41%-a 200.000 lakosnál kisebb városokban, 28%-a pedig 200.000 lakosnál nagyobb városokban működik.

3 Key figures A különböző tevékenységek Az élelmiszeriparban, az építőiparban, a gyártásban és a szolgáltatásban összesen 514 különböző féle tevékenység

4 APCMA és a kézműves kamara Nemzeti szinten Az APCMA képviseli a kézműves kamarákat nemzeti, európai és nemzetközi szinten: hálózatok kialakításának koordinálása, és elősegítse, kísérleti projektek, stb.…... Regionális szinten A regionális gazdasági és szakképzési politika meghatározása, adminisztrációs feladatok megosztása (kommunikáció, könyvelés, bértarifa, jogsegélyszolgálat..) Vezetési típusok: Regionális Kézműves Kamarák (CRMA) megyei szinten a CMA-val közösen Egy Kézműves Kamara regionális szinten (CMAR) megyei szinteken vagy egy regionális intézetként Megyei szinten Támogatja a helyi vállalkozásokat, tájékoztatást nyújt a szakképzéssel és a vállalati menedzsmenttel, gyakornoki képzéssel, és a helyi partnerségekkel kapcsolatban

5 A kézműves kamarák missziója Támogatást nyújt a cégeknek: Cégalapítással kapcsolatban(CFE) Cégnyilvántartás (RM and RNM) A “kézműves” és a “mester” cím regionális elismerése Tanácsadás és segítségnyújtás a cégfejlesztéshez (képzési ügyekben; cégek alapítása, megújítás és átadása esetén; humán erőforrás menedzsment; erőforrás-gazdálkodás, kutatás, fenntartható fejlődés, minőségbiztosítás bevezetése, export, innováció, vállalkozásfejlesztés,, business development, menedzsment, stb....) A kézműves szektor szakképzési ügyeinek szervezése és fejlesztése A vállalkozások által aláírt tanulószerződések regisztrációja Karrier tanácsadás A szakképzés szervezése és fejlesztése Európai szakképzési mobilitás

6

7 Képzési útvonalak a kézműves szektorban Le « ADEA » est une formation destinée aux personnes qui collaborent au fonctionnement administratif d'une entreprise artisanale : conjoint-collaborateur, salarié, dirigeant. C'est une formation à la gestion administrative / comptable / commerciale de l’entreprise. Brevet de gestion d’entreprise artisanale Brevet de technicien de métier EQFFrench level Craft certifications National Diplomas 8I 6-7IIBMS (projet)Licence 5IIIBTMS / BM / AGEA BTS 4IVADEA*, BGEA*, BTM* BP, BAC PRO 3VCTMCAP

8 Tanulóidő A tanulószerződés (egy meghatározott vagy meghatározatlan időszakra kötve) az általános iskolát követő 16 és 25 év között. (A szakképzés előtti oktatás a szakiskolában / CFA 15 éves kortól kezdhető.) A szerződés időtartama általában 2 év. Bár ez 1-től 3 évig változhat: - a szakképzettség/diploma megszerzéshez szükséges időtő, - a képzés szintjétől, - vagy évismétléstől függően. A szerződés időtartama alatt a tanuló egyaránt munkavállaló egy cégnél, és tanuló egy oktatási központban(CFA), szakiskolában vagy egy egyetemen. A tanuló bért kap, aminek mértéke az életkorától, és az évfolyamától függ. A tanulók bére változó, a 16-17 évesek szerződésük első évében a minimálbér 25 %-t kapják, míg a 20 évesnél idősebbek tanulmányaik harmadik évben a SMIC (azaz a minimál bér vagy kollektív szerződés által meghatározott összeg) 78 %-t kapják.

9 Tanulóidő: Cég & CFA A tanuló általános elméleti és gyakorlati képzésben részesül. A CFA-ban (oktatási központ) megvalósuló képzés nem lehet évi 400 óránál kevesebb. Azonban minél magasabb a képzés szintje, az elméleti és gyakorlati képzés időtartama annál fontosabb: például egy technikus esetében ez évi 750 óra. Az oktatási központban töltött idő a képzés szintjétől függően a teljes időszak negyedét vagy felét teszi ki, ami egy, két vagy háromhetes periódusokban váltakozik. Az oktatási központban (CFA) töltött idő a heti munkaidő része (35 óra).

10 Szakmunkásképzés a kézműves szektorban A 112 oktatási központ (CFA) 100 000 tanuló képzését végzi közvetve vagy közvetlenül. A CFA a Nemzeti Oktatási Minisztérium által kiadott oklevél, illetve más, a Nemzeti Szakmai Jegyzékben szereplő tanúsítvány (RNCP) megszer- zésére készít fel. A CFA missziójának megerősítése (2014-288 törvény) A CFA illetve a munkahely által biztosított képzés közötti koherencia biztosítása (szoros együttműködés az oktató és a tutor, azaz a munkahelyi mester között), A tanuló képességeinek fejlesztése a további tanulása érdekében, Támogatás a potenciális jelentkezők számára a gyakorlati munkahely keresésénél, illetve egy új munkahely keresésénél szerződésszegés esetén. Általános segítségnyújtás a szerződésszegések elkerülése érdekében (társadalmi nehézségek), Külföldi mobilitások elősegítése.

11 Tanulóidő: Cég & CFA Az oktatási központokban megvalósuló képzések kétharmada: Általános képzés (francia nyelv, matematika, idegen nyelv, tudomány, jogi ismeretek) Szakmai képzés (rajz, technológia) Sport. A fennmaradó egyharmad rész pedig technológiai oktatás és a munkahelyi gyakorlati képzést kiegészítő gyakorlati oktatás. A munkahelyen minden tanulóval foglalkozik egy oktató. Az oktatási központ (CFA) és a gyakorlati munkahely közötti kapcsolattartás dokumentumaiban (tanulói füzet) rögzítik a fejlődés irányát. Ebben a tanuló, vagy az oktató, vagy mindkettő ír bele.

12 Gyakorlati munkahely Tanuló foglalkoztatása esetén a munkaadó előnyt élvez amiatt, hogy bizonyos mértékben mentesül a társadalombiztosítási hozzájárulás megfizetése alól (250 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató munkaadó estén). A 11 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató cég pedig a munkaadói hozzájárulás teljes összegének megfizetése alól mentesül. A tanulószerződés a régió által fizetett kompenzációra jogosít fel (1000 Euros). A munkaadó tanulónként 1,600 Euró adójóváírást vehet igénybe. A munkaadó szakképzési hozzájárulást fizet, amelynek összeg a cég éves bérkerete alapján kerül kiszámításra. Ennek mértéke 250 vagy több alkalmazottat foglalkoztató cég esetén 0.5% vagy 0.6%, amennyiben az általuk foglalkoztatott tanulók száma egy bizonyos mértéket el nem ér.

13 A szakképzés szereplői Foglalkoztatási és szakképzési ügyekben megerősített konzultáció a központi kormányzat, a régiók valamint a szociális partnerek és az érintettek között. 2003 óta a regionális kormányzatok felelősek a szakképzés megvalósításáért. A 2014. évi új törvény értelmében a regionális tanácsok rendelkeznek a szakképzésre vonatkozó általános és kizárólagos kompetenciákkal és koordinálják/irányítják a konzultációkat. Meghatározzák az oktatási központok létesítésnek feltételeit. A Kamarákkal és a szociális partnerekkel közösen kidolgozzák a szakképzési célkitűzéseket és módokat. A regionális kormányzatok általános körű felelőssége és egyben lehetősége is az oktatási politikájuk meghatározása, különös tekintettel a szakmai továbbképzésekre.

14 Szakképzés a kézműves szektorban A regionális kézműves egyetem (URMA) keretében megvalósuló szakmai oktatás és képzés a francia- országi II szintig biztosított. Regionális partnerség A régió szakképzési ajánlatainak feltérképezése A képzési ajánlatok egyéniesítése Európai mobilitás

15 Kézműves mester BM III Szakmai tanúsítvány szakmai szervezetekkel együttműködve: magas szintű szakmai végzettség, és minősítés mint vállalkozó « Igény szerint» regisztráció a RNCP-ben (Nemzeti Szakmai Jegyzék), Elérhető alap-, és továbbképzésen keresztül, Kötelező részt venni a Kézműves Kamara által szervezett képzésen, Minősítés a Kézműves Kamara által, A képzés modulokban valósul meg: 6 transzverzális modul (329 óra): Vállalkozási ismeretek, Marketing and Kereskedelmi ismeretek, Pénzügyi és gazdasági ismeretek, human erőforrás management, tanulók képzése, kommunikáció nemzetközi szinten. + szakmai modul(szakmától függő óraszám A Kézműves Kamara által szervezett záróvizsga

16 Minősítés Egy kézműves vállalkozó, az “ARTISAN” (azaz Kézműves vagy kisiparos) címet akkor kapja meg, ha a saját kézműves szakmájában rendelkezik a franciaországi V szintnek megfelelő (CAP vagy BEP) oklevéllel vagy minősítéssel, vagy ha a szakmájában már több, mint hat év óta regisztrálva van; Akkor kaphatja meg a „Maître Artisan” (kézműves mester) címet, ha rendelkezik a szakmájában két éves gyakorlat után megszerzett mester oklevéllel, illetve legalább tíz éves szakmai gyakorlatot tud igazolni; A „maître d’apprentissage” rendelkezik szakmunkástanulók oktatásához szükséges képesítéssel (amit a CMA ad ki)


Letölteni ppt "VISIT EVOSZ 8 th April 2014. A francia kézműves szektor: legfontosabb adatok 3 millió munkaadó 1 millió vállalkozás 300 milliárd Euró éves forgalom A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések