Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZIRUPOK. SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZIRUPOK. SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK."— Előadás másolata:

1 SZIRUPOK

2 SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK (A KÍVÁNT CÉL ELÉRÉSÉT SZOLGÁLVA) FAJTÁIK: EGYSZERŰ SZIRUPOK AROMÁSÍTOTT SZIRUPOK SZEREPÜK: FERMENTÁLÁS – TÉRFOGAT NÖV., BIOETANOL TÉSZTÁK FLEXIBILITÁSÁNAK NÖVELÉSE ÍZ ÉS AROMA KIALAKÍTÁS ELTARTHATÓSÁG NÖVELÉSE

3 FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEIK EGYSZERŰ SZIRUPOK: SÜTŐIPAR ÉDESIPAR MAGÁNHÁZTARTÁSOK AROMÁS SZIRUPOK DESSZERTEK TÉSZTÁK ÖNTETEK DRESSZINGEK KÁVÉ, TEA IZESÍTÉSÉRE

4 SZIRUPOK CSOPORTOSÍTÁSA  FÁK, NÖVÉNYI RÉSZEK CUKORKOMPONENSEI CUKORRÉPA CUKORNÁD CUKORCIROK CUKORJUHAR PÁLMÁK  ÉDES GYÜMÖLCSÖKBŐL NYERT CUKOR-TERMÉKEK ALMA DATOLYA BARACK

5 CUKORRÉPA SZIRUP FRISSEN BETAKARATOTT, FŐZÖTT CUKORRÉPA JUICE NAGYON KÍMÉLETESEN, VÁKUUMBAN BESŰRÍTVE ADALÉKANYAGTÓL ÉS KÉMIAI KEZELÉSTŐL MENTES FELHASZNÁLÁS: SZÓSZOK, DRESSZINGEK, REGGELI TERMÉKEK ÖNTETEKÉNT

6 SIREX R : SZIRUP ÉS ROST (DANISCO COMPANY) SZIRUP: FEHÉR SÁRGA SÖTÉT VÉGTERMÉK: FIBREX R : KIEXTRAHÁLT RÉPA ROSTJA DIÉTÁS ROST: 68-73% JÓ VÍZMEGTARTÓ KÉPESSÉG TERMOSTABIL GLUTÉNMENTES FITINSAV MENTES SÜTŐIPARI ADALÉK Nutritional value Per 100g Energy kJ/kcal1376/324 Protein, g4 Carbohydrates, g67 Fat, g7 Dietary fibre, g9

7 CUKORNÁD

8 CUKORNÁD, NÁDCUKOR, CUKORNÁD SZIRUP

9 CUKORNÁD – RENDSZERTANI BESOROLÁS Poales – Pázsitfűvirágúak rendje Poaceae – Pázsitfűfélék családja Saccharum– nemzetség Fajok: S. chinense - kínai cukornád S. barberi - indiai cukornád S. spontaneum - közönséges S. robustum- óriás S. officinarum - nemes cukornád

10 CUKORNÁD Saccharum officinarum -HOZ TARTOZÓ HIBRIDEK: MAGAS CUKORTARTALOM, ERŐTELJES SARJADZÓ KÉ- PESSÉG, BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁG MAGASSÁG VÁLTOZÓ (2-6 m) (MAGAS PÁZSÍTFÜVEK CSALÁDJA) DUGVÁNYOKRÓL SZAPORÍTJÁK – HÓNAP MÚLVA VÁGHATÓ LEGFONTOSABB RÉSZE: A CUKORNÁD SZÁRA (CUKORFELHALMOZÓDÁS HELYE)

11 CUKORNÁD SZÁRELNEVEZÉS: VASTAG KÖZEPESEN VASTAG VÉKONY HÓNAP: TELJES KIFEJLŐDÉS, BETAKARÍTÁS: GÉPI KÉZI JELENTŐS BIOMASSZA

12 CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass ) Tew, T.L World sugarcane variety census - year Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

13 CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass ) Tew, T.L World sugarcane variety census - year Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

14 CUKORNÁD  70-75% VÍZ  PRÉSLÉ: pH 4,9-5,5  A KIPRÉSELT LÉBEN: CUKOR ÉS EGYÉB OLDHATÓ ANYAGOK OLDHATATLAN KOMPONENSEK – 12 % MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSA 88%

15 CUKORNÁD PRÉSLÉ ÖSSZETÉTELE: VÍZ: 70-75% SZACHARÓZ: 11-16% REDUKÁLÓ CUKOR: 0,4-2,0% NEM CUKOR KOMPONENSEK: 0,5-1,0% SZERVES SAVAK, N-KOMPONENSEK (AMINOSAVAK, AMINOK stb.), SZÍNANYAGOK PEKTIN, VIASZANYAGOK ÁSVÁNYI ANYAGOK: 0,5-1,0% VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK: 10-16%

16 CUKORNÁD – PRÉSLÉ (SUGAR CANE JUICE) SUCANAT (85% SZACHARÓZ)

17 CUKORNÁD SYRUP CUKORNÁD PRÉSLÉ (SUGARCANE JUICE) FŐZÉSE (3-4 ÓRA, 210 °F) SZIRUP SŰRŰSÉGIG FOLYAMATOS HABELTÁ- VOLÍTÁS (KICSAPÓDOTT ANYAGOK)

18 CUKOR CIROK

19 S Sorghum nemzetség 60 FAJ MAGASRA NÖVŐ FÜVEK TERJEDELMES BUGAVIRÁGZAT GAZDASÁGI JELENTŐSÉGÜK Sorghum sacharatum

20 58 FAJTA (FAO, 1994) Characters Average Standard (s) Coefficient (C.V.) Number of leaves Plan height (m) Diameter of stem (cm) Grain weight per head (g) kernel weight (g) Sugar content in stem juice at maturity ('BX)

21 - A SZÁRTAGOK SZÁRAZANYAG- ÉS CUKORTARTALMA (FAJTA: RIO)

22 CUKOR CIROK HASZNOSÍTÁSA

23 CUKOR CIROK SZIRUP Table 1. Average Composition of Sweet Sorghum Syrup (1 Tbs)* Weight20 gSodium4 mg Calories52Phosphorous5 mg Carbohydrates13.4 gPotassium120 mg Calcium30 mgRiboflavin0.02 mg Iron2.4 mgNiacinTrace

24 CUKORJUHAR

25 JUHARFÉLÉK TÖBB, MINT SZÁZ FAJ NEMZETSÉG(LATIN)FAJ(LATIN)MAGYAR NÉV Acer campestre L.MEZEI JUHAR negundo L.ZÖLD JUHAR, KŐRISLEVELŰ platanoides L.KORAI JUHAR pseudoplatanus L.HEGYI JUHAR, JÁVORFA tataricum L.TATÁR JUHAR FEKETEGYŰRŰS saccharum MarshCUKOR JUHAR

26 Acer saccharum (Acer nigrum) EREDET 30 m MAGAS 100 cm TÖRZSÁT- MÉRŐ 25 cm > 250 ÉV

27 JUHARSZIRUP KANADA A VILÁG JUHARSZIRUP TERMELÉSÉNEK 83 %-t ADJA 92 % QUEBEC 4 % ONTARIO AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK MINNESOTA NY-VIRGINIA

28 TERMELÉS

29 A JUHARSZIRUP ALAPANYAGA A FA CUKORTARTALMÚ NEDVE (MAPPLE TREE SAP) KEZDETE: KORA TAVASSZAL ÉJSZAKA - FAGYPONT KÖRÜL NAPPAL – 8-10 °C ÖSSZETÉTEL: 97,5 % VÍZ 2,4 % CUKOR 0,1 % ÁSVÁNYI ANY.

30 A FA NEDVÉNEK ÖSSZEGYŰJTÉSE

31 LÉHOZAM ÉS TISZTASÁG

32 BEGYŰJTÉS, SZŰRÉS UV- STERILIZÁLÓ GRAVITÁCIÓS ÜLEPÍTŐ FORDÍTOTT OZMOZISON ALAPULÓ SZŰRŐ KOVAFÖLD- SZŰRŐ

33 BEPÁRLÁS SZIRUP: MAX. 34 % VÍZ LITER NEDV 1 LITER SZIRUP FOLYAMATOS LASSÚ FORRALÁS SŰRŰSÉG ELLENŐRZÉSE

34 FORRALÁS TEMPERATURE OVER BOILING POINT OF WATER MAPLE SYRUP DENSITY OcOc( O f)% SUGAR (BRIX) 3.94(7.10) MINIMUM DENSITY 4.00(7.20) 4.06(7.30) (7.34) (7.38) (7.40) (7.46) 4.17(7.50) (7.54) (7.58) (7.62) (7.66) (7.70) Optimum Density Range

35 GRADE A LIGHT AMBER (SOMETIMES KNOWN AS FANCY) GRADE A MEDIUM AMBER GRADE A DARK AMBER GRADE B MINŐSÉG - USA GRADE A GRADE B

36 KANADA, VERMONT - GRADES CANADA #1 EXTRA LIGHT, % LIGHT, AND % MEDIUM % CANADA #2 (AMBER) AND 10 % CANADA #3 (DARK) 2 % GRADE C: NAGYON SÖTÉT, SZINEZŐKÉNT HASZNÁLJÁK

37 A SZIRUP ÖSSZETÉTELE

38 CSOMAGOLÁS

39 EGYÉB TERMÉKEK TEMPERATURE (°C)RESULT 122GRANULATED SUGAR 120VERY HARD SUGAR 118HARD SUGAR 114.5MAPLE TOFFEE OR SOFT SUGAR 113MAPLE TOFFEE ON SNOW 111.5MAPLE BUTTER 104MAPLE SYRUP 100(WATER BOILS)

40 EGYÉB TERMÉKEK JUHAR-KRÉM CUKORKA BUTTER CUKOR

41 GRANULÁLT CUKOR JUHAR SZIRUPBÓL


Letölteni ppt "SZIRUPOK. SZIRUP FINOMÍTOTT, KEVÉSBÉ FINOMÍTOTT, BEPÁROLT CUKOROLDATOK A SZACHARÓZ EGY RÉSZE GLÜKÓZZÁ ÉS FRUKTÓZZÁ INVERTÁLT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNŰEK ÉS MINŐSÉGŰEK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések