Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Minőségbiztosítás 11. előadás 2011.12.05.. NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet MÉRŐESZKÖZÖK MÉRÉSTECHNIKAI TULAJDONSÁGAI Mérőeszköz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Minőségbiztosítás 11. előadás 2011.12.05.. NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet MÉRŐESZKÖZÖK MÉRÉSTECHNIKAI TULAJDONSÁGAI Mérőeszköz."— Előadás másolata:

1 Minőségbiztosítás 11. előadás 2011.12.05.

2 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet MÉRŐESZKÖZÖK MÉRÉSTECHNIKAI TULAJDONSÁGAI Mérőeszköz rendszeres hibája (Systematic Error of Measurement) alatt ugyanannak az értéknek megismételhetőségi feltételek közt elvégzett végtelen számú mérésével kapott számtani középértékének és a ténylegesnek tekinthető érték (etalon) különbségét értjük. („Pontosság”)

3 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet MÉRŐESZKÖZÖK MÉRÉSTECHNIKAI TULAJDONSÁGAI Linearitás (Linearity): a mérőeszköz rendszeres hibája a mérési tartomány egy bizonyos szakaszán, általában a tűrésmezőn, vagy állandó, vagy állandó – és megengedett – meredekséggel változhat (növekedhet).

4 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet MÉRŐESZKÖZÖK MÉRÉSTECHNIKAI TULAJDONSÁGAI Ismételhetőség (Repeatability, Wiederholpräzision) ugyanolyan körülmények közt megismételve a mérést mennyire térnek el a mérési eredmények.

5 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet MÉRŐESZKÖZÖK MÉRÉSTECHNIKAI TULAJDONSÁGAI Reprodukálhatóság (Reproducibility, Vergleichpräzision) ugyanannak a méretnek más mérőszemélyek által kapott mérési eredményeinek eltérése.

6 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet MÉRŐESZKÖZÖK MÉRÉSTECHNIKAI TULAJDONSÁGAI Stabilitás (Stability) a mérőeszköz metrológiai tulajdonságainak időbeli állandósága. Összefoglalás:

7 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőrendszer elemzés Mérőeszköz képességvizsgálat

8 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőrendszer elemzés Mérőeszköz képességvizsgálat Az ingadozás forrásainak felbontása

9 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Ismételhetőség és reprodukálhatóság vizsgálat Varianciák becslése terjedelem-módszerrel Mérőeszköz képességvizsgálat

10 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat Ismételhetőség és reprodukálhatóság vizsgálat A szórások becslése a terjedelemátlagokból: Az ismétlődési hiba okozta ingadozás terjedelemátlaga: n=3  d 2 = 1,693 (táblázatból)

11 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat Ismételhetőség és reprodukálhatóság vizsgálat A szórások becslése a terjedelemátlagokból: A reprodukálhatósági hiba okozta ingadozás terjedelemátlaga: n=3  d 2 = 1,693 (táblázatból)

12 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat Ismételhetőség és reprodukálhatóság vizsgálat A szórások becslése a terjedelemátlagokból:

13 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat Ismételhetőség és reprodukálhatóság vizsgálat A szórások becslése a terjedelemátlagokból: Az alkatrészek méreteltérésének terjedelme:

14 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat Ismételhetőség és reprodukálhatóság vizsgálat

15 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat Ismételhetőség és reprodukálhatóság vizsgálat A szórások becslése a terjedelemátlagokból: Az alkatrészek méreteltérésének terjedelme: n=10  d 2 = 3,078 (táblázatból)

16 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat Ismételhetőség és reprodukálhatóság vizsgálat

17 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat Ismételhetőség és reprodukálhatóság vizsgálat

18 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat Ismételhetőség és reprodukálhatóság vizsgálat Megkülönböztethető kategóriák száma: Ha k<2 a mérőeszköz csak jó/nem jó döntéshez használható

19 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat: General Motors szerinti értékelés A számításokhoz felhasznált állandók értékei: Ismételhetőség (Repeatability) – Mérőeszköznek tulajdonítható ingadozás (Equipment Variation; E.V.) Reprodukálhatóság (Reproducibility) – Mérő személynek tulajdonítható ingadozás (Appraiser Variation; A.V.) Ismételhetőség és Reprodukálhatóság (Repeatability and Reproducibility; R és R)

20 NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Mérőeszköz képességvizsgálat Százalékos tűrés elemzés Elfogadhatósági kritériumok: 10 % hiba alatt – Nagyon jó mérőeszköz 10 és 30 % hiba között – Az elfogadás a használat fontosságától, a mérőeszköz árától stb. függ 30 % hiba felett – Nem célszerű elfogadni, mindent el kell követni a kijavítására


Letölteni ppt "Minőségbiztosítás 11. előadás 2011.12.05.. NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet MÉRŐESZKÖZÖK MÉRÉSTECHNIKAI TULAJDONSÁGAI Mérőeszköz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések