Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kardhordó Kálmán. Már a forgalomba kerülése napján, az elsőnapi borítékon szereplő eltérő méretű bélyegek f e lkeltették többek érdeklődését. Mert nem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kardhordó Kálmán. Már a forgalomba kerülése napján, az elsőnapi borítékon szereplő eltérő méretű bélyegek f e lkeltették többek érdeklődését. Mert nem."— Előadás másolata:

1 Kardhordó Kálmán

2 Már a forgalomba kerülése napján, az elsőnapi borítékon szereplő eltérő méretű bélyegek f e lkeltették többek érdeklődését. Mert nem szabálytalan vegyes fogazattal, hanem eltérő fogazatmérettel találkozunk. A bélyegképek mérete ugyan állandó, de a fogazatukig terjedő nem, annak három változata van.

3 A Magyar Bélyegek Monográfiájában szereplő leírás is helyesbítésre szorul. („Fogazat: 12: 12 ½-es fésűsfogazat. A szabálytalan vegyes fogazat a pontatlanul felfúrt fogazóléc eredménye. A bélyegek fogazatukig terjedő mérete 35x59 mm”.)

4 A helyzetet színesíti, hogy az eltérés bélyegíven belül tapasztalható, de nem minden ív esetében! Mi hát a valóság?

5 E bélyegeket 2x20-as ívekben nyomták, a két ívet szélesebb sáv, ívközép választotta el egymástól. A nyomdai íveknek filatéliai ívekre vágása folytán a bélyeggyűjtők ilyennel nem találkoztak, ilyen nagy ívek kereskedelmi, vagy postai forgalomba nem kerültek. (1. ábra)

6 1.ábra

7 Az ötvösművészet álló téglalap alakú bélyegei az óramutató járásával azonos irányban 90 fokos elfordítással kerültek fogazásra. Tehát nem álló helyzetben, hanem jobb oldalukon fekve, a Magyar Posta felirat balról, fentről lefelé olvasható. A nyomdai ív négy-négy bélyege került egyszerre fogazásra, föntről lefelé haladva (az álló bélyegképhez viszonyítva balról jobbra). A teljes nyomdai íven, baloldalon 2, felül 1, jobboldalt 2 foggal lépett túl (a párkányos fogazáshoz hasonlóan), alul végig kifutott a fogazat (2. ábra).

8 B. ív A. ív 2.ábra

9 Szerencsés esetben az álló bélyegképű filatéliai ívek jobb ívszélén szereplő tartalék fogsorú bélyegre is szert tehettünk. (3. ábra)

10 4.ábra

11 5.ábra

12 A szétvágott ívek fogazása eltérő képet mutat: az „A” ív (4. ábra) (álló bélyegképhez igazodva a felső) bal ívszéle (az álló alsó ívszéle) végig fogazott. A „B” ív (5. ábra) (álló bélyegképhez igazodva az alsó) jobb ívszéle (az álló felső ívszéle) végig fogazott.

13 Színesíti a helyzetet, hogy enyvezetlen bélyegzett - üzleti célokra készített - bélyegeknél a fentebb közöltektől eltéréssel találkozunk. Valószínűleg más fogazógépen készültek. (6. ábra)

14 6. ábra

15 Minden egyes bélyeg „a” és „c” oldalán a fogak száma: 21, a foglyukaké: 20. Eltérés a „b” és „d” oldalnál sincs, ott a fogak száma: 36, a foglyukaké: 35. Különbség mutatkozik ellenben a foglyukak sűrűségében, éspedig:

16 az „A” ív minden egyes bélyegének fogazata 12 : 12 (fogazáskor az 5. -8. oszlop), a „B” ív 1-2. sora (álló bélyegkép!): 12 : 12 (fogazáskor a 3. -4. oszlop), 3. sora (álló bélyegkép!):12 : 11 ¾ (fogazáskor a 2. oszlop), 4. sora (álló bélyegkép!):12 : 12 ¼ (fogazáskor az 1. oszlop). Ha az „A” ív 3-4. sorát egymásra hajtjuk, a bélyegek tökéletesen fedik egymást (7. ábra), a „B” ív esetében viszont a 3-4. sor egymásra hajtásakor a 3. sor bélyege takarja a 4. sor alsó részét (8. ábra).

17 7. -8. ábra

18 E különböző méretű bélyegek aránya: 12 : 126 x 5 bélyeg(30 db közepes), 12 : 11 ¾1 x 5 bélyeg(5 db hosszú), 12 : 12 ¼1 x 5 bélyeg(5 db rövid) nyomdai ívenként. 100 darabból tehát 12-13 rövid, 75 darab közepes, 12-13 darab hosszú méretű bélyeg fordul(hat) elő. Függőleges pár csak közepes és hosszú, illetve hosszú és rövid méretű esetében lehetséges. (Mindhárom bélyegméret csak a ”B” ív alsó három sorában fordul elő!) Tényleges postai felhasználásban az eltérő méretű összefüggő bélyegek igen ritkák, méretüknél fogva függőleges összefüggésben elvétve alkalmazták. A magasabb címletűekre ez még inkább áll. Ezért küldeményen előforduló daraboknál célszerű lemérni a fogazatot. (Megjegyzés: valójában a fésűsfogazat változatával, a kereszt-, más néven H-fogazattal találkozunk e sorozatunknál.)

19 Köszönettel tartozom a Bélyegmúzeumnak, hogy lehetőséget kaptam Az ötvösművészet remekei sorozat teljes ívének a megtekintésére, róla kérésemre másolatot készítettek jelen közlésemhez. Kardhordó Kálmán


Letölteni ppt "Kardhordó Kálmán. Már a forgalomba kerülése napján, az elsőnapi borítékon szereplő eltérő méretű bélyegek f e lkeltették többek érdeklődését. Mert nem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések