Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nikolausz Kopernikusz

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nikolausz Kopernikusz"— Előadás másolata:

1 Nikolausz Kopernikusz
1 Készítő: Ambrózi Szabolcs Osztály: 9/c

2 2 Életrajza Heliocentrikus Világkép Művei

3 3 Életrajza 1973 február 19-én, Lengyelországban, Toruńban született.
Már 10 éves korában árvaságra jutott, nagybáttya Lukas Watzenrode nevelte. 18 évesen a Krakkói egyetemen kezdett csillagászatot tanulni, majd 1496-tól 1500-ig Bolognában görögöt és matematikát tanult. Ezt követően a páduai és ferrarai egyetemeken orvostudományt és jogot is tanult. Egyházjogból doktorátust is szerzett. Hazatérése után Heilsberg várában, az akkor már püspök nagybátyja, Watzenrode háziorvosa és titkára lett.

4 Életrajza 4 1520-ban a fromborki székesegyház tornyában berendezett csillagvizsgálójában már csak a csillagászattal és a heliocentrikus világkép elméletével foglalkozott. 1533-ban Johann Widmanstetter Rómában előadást tartott a pápának Kopernikusz elgondolásáról. 1542-ben, főként a wittembergi egyetem matematikaprofesszorának, Georg Joachim Rheticusnak a rábeszélésére szánta el magát fő művének kiadására, ami 1543-ban Nürnbergben jelent meg.

5 Életrajza 5 Nikolausz Kopernikusz (Eredeti nevén: Mikołaj Kopernik) május 24-én 70 évesen halt meg.

6 6 Heliocentrikus Világkép Kopernikusz görög nyelvtudása révén
ismerkedett meg az i. e. III. században élt görög csillagász, a szamoszi Arisztarkhosz  ideájával, amely szerint a Föld és a többi bolygó a Nap körül kering. 1510-ben az ötlet nyomán dolgozta ki a heliocentrikus világmodellt.

7 7 Heliocentrikus Világkép A mű kiadásán ekkor még töprengett:
egyesek szerint az egyháztól való félelme miatt, ami igaz, de nem úgy, ahogy gondolnánk. Ez még a reneszánsz és nem Galilei kora, tehát nem az egyházi üldözéstől félt. Valójában attól, hogy nevetségessé válik a kortársak, az egyház és a tudósok előtt. 1539-ben felkereste Georg Joachim Rheticus, akinek sikerült meggyőznie elmélete publikálásának fontosságáról. Osiander volt az, aki egy aláírás nélküli előszóban a heliocentrikus világképet nem a valóság leírásának, hanem csupán egy hipotézisnek állította be.

8 8 Fő műve a De Revolutionibus
Legfőbb műve a De Revolutionibus amely hat könyvből áll:  Az 1. könyv a Napközpontú modell általános ismertetése. A 2. könyv egy csillagkatalógust is tartalmazó csillagászati fogalomgyűjtemény és a csillagos ég bemutatása. A 3. könyvben a Nap látszólagos mozgása és a precesszió kerül megtárgyalásra. A 4. könyv a Hold mozgásával és fogyatkozásaival foglalkozik. Az 5-6. könyv az egyes bolygók hosszúság illetve szélesség menti mozgását írja le.

9 9 Fő műve a De Revolutionibus
Kopernikusz e művekben bebizonyította, hogy a heliocentrikus világkép elméletét. Egyszerű és logikus magyarázatot ad a megfigyelt égi jelenségekre, mint például a bolygók fényességének változása vagy a Hold fázisainak különbözősége. Elmélete csaknem hibátlannak bizonyult azonban felfogásának egyetlen hibája, hogy ragaszkodott a bolygók körpályájához. A szerző ezért is késlekedett művének kiadásával, mert a rendszerével kiszámított bolygópozíciók pontatlanabbak voltak a korábbiaknál, s ennek oka a körpályák feltételezése volt.(Ezt a problémát később Kepler oldotta meg)

10 Forrás 10


Letölteni ppt "Nikolausz Kopernikusz"

Hasonló előadás


Google Hirdetések