Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2009. szeptember 21–27.. Az alternatív vitarendezés, az érdekalapú tárgyalás és a resztoratív technikák bevezetése a szakképző intézmények működési és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2009. szeptember 21–27.. Az alternatív vitarendezés, az érdekalapú tárgyalás és a resztoratív technikák bevezetése a szakképző intézmények működési és."— Előadás másolata:

1 2009. szeptember 21–27.

2 Az alternatív vitarendezés, az érdekalapú tárgyalás és a resztoratív technikák bevezetése a szakképző intézmények működési és nevelési gyakorlatába 2008-2011 Szerdahelyi Emőke szakmai programigazgató

3 Továbbképzési tapasztalatok

4 KÉPZÉSI TERV 2009. március 2009. júniustól folyamatosan 2009. szeptembertől Tájékoztató nap Resztoratív technikák a vitarendező eljárásban Mediáció Személyközpontú megközelítés alapjai Konfliktuskezelés és bevezetés a mediációba Konfliktuskezelés és az alternatív vitarendezés tanítása – multiplikátor képzés Esetmegbeszélés Szupervízió Covey tréning

5

6

7

8

9

10

11

12 Tervezett és tényleges csoportszámok képzési modulonként

13 A Projekt akkreditált tanártovábbképzéseiről…..

14

15 Indikátorok a program végére 2011. március 31.

16

17 Önreflexiós levelek-részletek „E három nap során úgy érzem, rengeteget tanultam magamról, és megerősített, segített a csoport abban, hogy egy konfliktus helyzettel szemben sokkal kevésbé reagáljak ösztönből, emocionálisan, mint ezt korábban tettem volna. Mégis az a furcsa érzésem, hogy ez nem a hideg racionalitásból ered.” „Először szeretném megköszönni mindazt amit tőled/tőletek hallottam, tanultam. Kiváló három napnak éltem meg az elmúlt „30 órát”.

18 „ A három napos képzésre a kitűzött témát nagyon vártam már az első modul 30 órája után. Az ott tapasztalt légkör, hangulat, társaság és a képzők által képviselt stílus mind pozitív élményt nyújtottak, s legalább olyan szintű képzésben, tréningen szerettem volna részt venni ismét. Az első napon az alapozó beszélgetések mentén még nem éreztem magam biztonságban a tekintetben, hogy a fentiek valóban meg is valósulnak, de már a második nap délelőttje rácáfolt az érzésemre. S a folytatást is hasonlóképpen sikeresnek és tartalmasnak éltem meg. Mind a játékok, mind azok megbeszélései tartalmasak voltak. S a harmadik napon visszatekintve egy kerek egészet alkotnak, s teljesen hibásnak látom az első nap végi megállapításaimat. „

19

20 „ Nagyon örülök, hogy részese lehetek a projektnek. Ezt az értékelések kapcsán mindig elmondom és törekszem kifejezni, mit is jelent ez nekem. Vártam a képzést, mert tudom, nincsenek véletlenek, segít azzá az emberré válnom aki régóta szeretnék lenni, eszközöket, kulcsot ad önmagamhoz, és ezáltal a körülöttem levőkhöz is.”

21

22 „A tréningen magunkévá tettük azt, hogy a kliens autonómiáját, gondolat – és érzésvilágát hogyan fogadjuk el. Világossá vált a számomra milyen szerencsés az ember, ha megengedheti magának azt, hogy meghallgathat másokat. Mindez akkor lehetséges, ha feltétel nélkül elfogadjuk a másikat, és időt, energiát, figyelmet szentelünk neki. Elengedhetetlen, hogy képesek legyünk másokat meghallgatni – értő figyelmet biztosítani számukra. A tréningen ezt gyakorolhattuk. Különösen értékelem azt, amikor megengedhetem magamnak, hogy megértsek másokat. A másoktól hallott megjegyzések nagy részét inkább értékeljük vagy megítéljük, mintsem megértjük. Amikor valaki egy érzést, hozzászólást vagy véleményt fejt ki, sokszor azonnal úgy reagálunk, hogy helyén való, hülyeség, képtelenség, értelmetlen, helytelen, kellemetlen. Nagyon ritkán engedhetjük meg magunknak, hogy pontosan megértsük, mit jelent a másik számára a szóban forgó kijelentés. „

23 „A tréning telve volt csenddel (akár Isten csendje), ami néha kínos volt, de utána megértettem, hogy a fejlődésemet szolgálja, vagyis rögzülnek az elhangzott információk. A tréning valószínűleg azért volt annyira új a számomra, mert a személyközpontú megközelítés elfogadása, megértése volt a cél.”

24 „ A szokványos viselkedést játékos feladatokkal megjelenítő, tapasztalásra építő tanítási módot igen hatásosnak találom. Kellemetlen érzésként éltem meg több esetben a szembesülést: ezt bizony nem így kell csinálni, mert amit teszünk, az zsákutcába vezet! A kudarcélmény azonban elgondolkodtatott. Néha nagyon hamar, máskor lassabban jutottam el oda, hogy a kellemetlen érzéseimet leküzdjem, és inkább a tanulságokra koncentráljak. Előbb-utóbb ez mégiscsak megtörtént. Újabb és újabb átgondolások, korábban átélt hasonló szituációkra való visszaemlékezések, elemezgetések következtek. Több esetben megértettem, miért nem tudtam saját konfliktusomat rendezni. Persze a kudarcélmények mellett pozitív érzéseket is átéltem. Többször éreztem azt is, hogy jó úton járok, ill. jó irányba megyek.”

25 Köszönöm megtisztelő figyelmüket !


Letölteni ppt "2009. szeptember 21–27.. Az alternatív vitarendezés, az érdekalapú tárgyalás és a resztoratív technikák bevezetése a szakképző intézmények működési és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések