Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Albert Einstein.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Albert Einstein."— Előadás másolata:

1 Albert Einstein

2 Albert Einstein 1879.Marcius 14-én született Ulm-ban
Albert Einstein szülőháza

3

4 Eisten szülei: Hermann és Pauline, a középosztálybeli német
Eisten szülei: Hermann és Pauline, a középosztálybeli német. Zsidók voltak

5 osztálykép 1889 1881 megszületett húga Maja (Maria).
1888: Münchenben beiratkozik egy gimnáziumba. Gimnáziumi évei alatt az érdeklődési köre egyre inkább a fizika, a matematika és a filozófia története felé irányul. Matematikából és fizikából mindig kiváló eredményeket ér el, nem igaz az a legenda, hogy megbukott volna fizikából. osztálykép 1889

6 1895: Felvételét kéri Zürichben működő Összövetségi Műszaki Főiskolára
1895: Felvételét kéri Zürichben működő Összövetségi Műszaki Főiskolára. (ETH) Ekkor két évvel fiatalabb, mint a főiskola többi elsőéves hallgatója. Felvételi vizsgája nem sikerül, mert a matematika és a fizika tantárgyak kivételével a többi tantárgyból szerények az eredményei. 1896: Leérettségizik, majd ismét jelentkezik az ETH-ra és október végén Zürichbe költözik. Lemond német állampolgárságáról, mert ellenszenvesnek tartja a német katonai szemléletet, és a következő öt évben hontalan marad. 1900. Végez a főiskolán, de gyakornoki kérelmét az őszi szemeszterre elutasítják, mivel tanulmányi eredményei nem kiemelkedők.

7 Zürichben működő Összövetségi Műszaki Főiskola
Einstein barátjával Marcel Grossman.

8

9 1901: Svájci állampolgárságot kap, és ott állást keres
1901: Svájci állampolgárságot kap, és ott állást keres. Nyáron Winterthurban, egy műszaki iskolában helyettesítő tanárként dolgozik, ősztől pedig egy magán internátusban tanít. Közben dolgozni kezd doktori disszertációján, melynek témája a “Molekuláris erők gázokban”. Decemberben a Svájci Szabadalmi Hivatal állását pályázza meg. 1902: Ideiglenesen állást kap (hála egyik volt egyetemi csoporttársának, Grossmannak befolyásos apjának) Bernben, a Szabadalmi Hivatalban, mint harmadosztályú műszaki szakértő. Októberben meghal édesapja Milánóban. Munkája nem megterhelő, sok szabadideje marad, amit fizikával tölt.

10 1903: feleségül veszi volt diáktársát, az újvidéki származású Mileva Maricsot. A házasságból három gyermek születik, de az első nagyon korán meghal. A kapcsolat nem bizonyul tartósnak, és a házasság 1910 körül szétesik. Einstein a gyermekeivel nem tartott fenn a válás után kapcsolatot, bár a később megkapott Nobel-díjának tekintélyes összegét volt feleségének adta a gyermekek nevelésére. Második gyermekéből végül egyetemi fizikatanár lett az USA-ban, a harmadik súlyos pszichés zavarokkal zárt intézetben hunyt el Brüsszelben.

11 1905: Einstein számára ez az év a "csodák éve" tudományos publikációit tekintve. Április 30-án beadja doktori disszertációját az ETH-ra, amit kedvezően fogadnak. Ezen kívül legfontosabb tudományos munkái közül négy is megjelenik ebben az évben. 1.."A fény keletkezésének és átalakulásának heurisztikus szempontból való tárgyalásáról" (megjelent június 9-én) - amely a fényelektromos hatással foglalkozik. Ebben a dolgozatában írja le híres egyenletét: hn = W ki + 1/2 mv Nobeli díj

12 2." A nyugvó folyadékokban lebegő kis részecskék mozgásáról a hő kinetikus-molekuláris elméletének megfelelően" (megjelent: július 18-án) - első munkája a Brown - mozgásról, amelyben értelmezi a mozgást. 3. “A mozgó testek elektrodinamikájáról” (megjelent szeptember 26-án) - első műve a speciális relativitáselméletéről, és egyben mérföldkő a modern fizika fejlődésében. 4. Következő rövidebb írása ebben a témában november 21-én jelent meg, ebben írta le az E=mc2 egyenletet eredeti formájában.

13 1907: Az általános relativitáselmélet kidolgozásában mérföldkőhöz érkezik: Észreveszi, hogy amennyiben a súlyos és tehetetlen tömeg egyenlősége teljesül, akkor a gravitációt nem muszáj valódi erőnek tekinteni, hanem lehetőség nyílik arra, hogy tehetetlenségi erő megnyilvánulásaként értelmezzük. Kimondja a gravitáció és a tehetetlenség ekvivalenciáját. 1908: Magándocens lesz a Berni Egyetemen. 1909: Kinevezik a Zürichi Egyetemen az elméleti fizika rendkívüli professzorának.

14 1915: Befejezi az általános relativitáselmélet logikai szerkezetével foglalkozó munkáit. A gravitációs erő "száműzése" teljes lett. Második házassága. Második felesége egyik unokahúga lesz.

15 1919: Ebben az évben, napfogyatkozás alatt Sir Arthur Eddington kísérleti úton bebizonyította a fény elhajlását, és megerősíti Einstein feltevését a téridő gravitációs görbületéről. .

16 1922: Befejezi első írását egyesített térelméletéről
1922: Befejezi első írását egyesített térelméletéről. Ez az elmélet egyesítené a gravitációt és a kvantumelméletet. Einstein élete végéig hiábavaló próbálkozásokat folytat ezen elmélet kidolgozására. 1930: Utolsó híres összecsapása Bohrral a Solvay konferencián, a kvantummechanikai leírás teljességéről. 1933: Sigmund Freuddal közösen jelentetik meg a Miért éppen a háború? című könyvet. Állást kap a Princeton Egyetemen az Institut of Advenced Study professzoraként.

17 Einstein háza 112 Mercer Street, Princeton
A ház ma múzeum

18 1936: A gravitációs lencsehatás megjósolása
1936: A gravitációs lencsehatás megjósolása. Kimutatja, hogy ha két eltérő távolságú, de az égbolton pontosan azonos irányba látszó csillagot tekintünk, akkor a távolabbi csillag képe gyűrű alakúvá torzul . 1939: Einstein augusztus 2-án írja alá Szilárd kérésére híres levelét Roosevelt elnöknek az atomenergia felhasználásának katonai jelentőségéről. Európában megkezdődik a második világháború.

19 1940 USA belép a háborúba 1942 megkezdődik az atombomba (Manhattan) project Enrico Fermi vezetésével. Atombomba: 1945 július 16 1945 augusztus 6 1945 augusztus 9

20 1945: Befejeződik a második világháború
1945: Befejeződik a második világháború. Hivatalosan visszavonul az Institut of Advenced Study tanszékéről, nyugdíjba vonul, de fenntart ott egy irodát haláláig. 1952: Felajánlják Izrael elnöki tisztét, amit visszautasít. 1954: Tiltakozik a hidrogénbomba kifejlesztése ellen

21 1955: Bertrand Russellhez, a neves angol béke Nobel-díjas angol matematikus és filozófushoz írta utolsó aláírt levelét, április 11-én. Április 15-én a princetoni kórházba szállítják. Április 18-án hajnali 1.15-kor a hasi aorta aneurysmájának (értágulatának) megrepedése miatt meghal.


Letölteni ppt "Albert Einstein."

Hasonló előadás


Google Hirdetések