Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14)"— Előadás másolata:

1 A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14) 1

2 HIT – ÉS ERKÖLCSTAN VAGY ERKÖLCSTAN ?

3 Az általános iskolai tanterv része
2013. év szeptemberétől az önkormányzati, állami iskolákban / négy évig tartó felmenő rendszerben/ órarendi óraként bevezetésre kerül az erkölcstan, azaz heti egy órában mindenki számára kötelező az etikával való foglalkozás. Az 1800-as évek vége óta nem szerepelt hitoktatás az állami iskolák tantervében. Ismét lehetőség nyílt arra, hogy a fialok átfogó ismereteket szerezzenek hit és erkölcs témában.

4 Előrelépés a gyermeknevelésben
A legtöbb iskolában eddig is lehetett hittant tanulni szakkörszerűen ún. fakultatív óra keretében heti két órában A kötelező hit és erkölcstan oktatás lehetőséget teremtett arra, hogy a két hittanórából az egyik órarendi tantárgy keretében legyen megtartva.

5 A választás lehetősége:
A szülők, illetve tanulók dönthetik el, hogy hit-és erkölcstant vagy erkölcstan oktatást kérnek. Korunk egyik legnagyobb veszélye a relativizmus. A liberális gondolkodástól nem idegen, hogy két rossz közül a kevésbé rosszat „jó”-nak kiáltja ki. A hitoktatás rávilágít az időtálló értékekre.

6 Mit ad a hittan? – válaszokat a…
Miért élek? Mi a feladatom? Miért történnek a dolgok? Hová tartok? Milyen vagyok? Milyenek a körülöttem lévők? Egyedüli lény vagyok, vagy társas? Mit jelent a közösség? … stb. kérdésekre.

7 Mit ad a hittan? – képességeket:
Képesek lesznek jó döntéseket hozni Felelősséget vállalni Megkülönböztetni a talmi és az igazi értékeket Értékelni az életet annak minden örömével és problémájával Erőfeszítéseket tenni egy nagyobb jóért Olyan dolgokra odafigyelni, amelyek valódi boldogsághoz vezetnek

8 Mit nem tud és nem akar a hittan
A szülő által képviselt értékrenddel szembe menni – a gyermekben ez komoly zavarhoz vezethet Versenyezni a szabadelvű neveléssel – a kettő ellentmondásban van egymással Megoldani olyan nevelési problémákat, amiket a szülő fontosnak tart, de nem tesz érte Szülői támogatás nélkül oktatni/nevelni

9 A tananyagról A tananyag átfogja az egyházi évet, foglalkozik a Bibliával, szentek életével. Jézus tanítására építve oktat és nevel. Ezeken az ismereteken keresztül a gyerekek műveltsége bővül és más tantárgyakban is jól fel tudják használni a tanultakat (pl. magyar, történelem, művészetek).

10 Az oktatásról Ma egy gyerek 6 percig képes figyelni a frontális oktatásra, bármilyen érdekes is legyen. Ezért a hittanórán: - dolgoznak párokban, - kiscsoportokban - drámajátékos formában - manuális képességek használatával - filmekkel és hanganyagokkal - interaktív feladatok megoldásával

11 Az oktatásról Felkészült hitoktatóinkat, hetente frissülő oktatástechnológiai internetes platform támogatja, így a legkorszerűbb megoldásokat tudják használni oktató/nevelő munkájuk során.

12 Feltételek Minden gyermeket szeretettel várunk! Nem feltétel sem az Egyházhoz tartozás, sem hogy megkeresztelt legyen a kisdiák. A szentségi hittan plébániai keretek közt történik , ahol számos egyéb közösségi program is várja a tanulókat. Kirándulások, hittantáborok, családi napok, plébániai rendezvények.

13 A felelősség: Gyakran halljuk: „Majd eldönti, hogy ha felnőtt lesz.” – Ez a mondat sajnos már egy tipikus eredménye annak a liberális környezetnek, amely elhiteti velünk, hogy a dolgok maguktól megoldódnak. Dönteni csak arról tudunk, amit ismerünk! Mi történne, ha a gyerekünknek már most engednénk, az alkoholfogyasztást, mondván; „Majd ha rájön, hogy káros abbahagyja?” - Nem lesz akkor már késő?

14 Az aláhúzott részre klikkelve a tartalom automatikusan megnyílik!
További tájékozódási lehetőségek: Az aláhúzott részre klikkelve a tartalom automatikusan megnyílik! Internetes oldal: Katolikusok Filmek: Isten fia Isten nem halott A levélíró Názáreti Mária A mennyországot választom Tudományosan: Miért olyan a gyerek amilyen?

15 Köszönjük, megtisztelő figyelmüket és örülünk, ha bizalmukkal megtisztelnek minket. Jézus mondja : „Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen.” (Ján 10,10)


Letölteni ppt "A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések