Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT GÁZOK HŐTÁGULÁSA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT GÁZOK HŐTÁGULÁSA."— Előadás másolata:

1 HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT GÁZOK HŐTÁGULÁSA

2 1. GAY-LUSSAC I. TÖRVÉNYE GÁZOK HŐTÁGULÁSA  Az olyan állapotváltozást, amelynek során adott tömegű gáz nyomása állandó, izobár állapotváltozásnak nevezzük. Ha állandó nyomáson szeretnénk elzárni egy gázt, akkor egy könnyen mozgó dugattyút kell használnunk.  kísérlet:kísérle Egy higanycseppel elzárt gáz melegítése közben fellépő térfogatváltozást vizsgáljuk. Tapasztalat: A hőmérséklet növelésével növekszik a gáz térfogata.

3 1. GAY-LUSSAC I. TÖRVÉNYE GÁZOK HŐTÁGULÁSA  Ha ábrázoljuk a gáz térfogatát a hőmérséklet függvényében, az mellékelt grafikont kapjuk. Vegyük észre, hogy a grafikon szerint a gáz térfoga -273  C (0K)-on nulla lenne! Legyen a gáz térfogata 0  C-on V o. Az egyenes V o -nál metszi a V tengelyt és meredeksége V o /273. A függvényt leíró képlet: A gázok térfogati hőtágulási együtthatója az anyagi minőségtől függetlenül, minden gázra ugyan akkora: 1/273  C.

4 1. GAY-LUSSAC I. TÖRVÉNYE GÁZOK HŐTÁGULÁSA  Ha úgy ábrázoljuk a gáz térfogatát a hőmérséklet függvényé- ben, hogy a hőmérsékletet K-ben mérjük akkor egy origóból kiinduló félegyenest kapunk, ahol a szaggatott vonal arra utal, hogy alacsony hőmérsékleten a gáz cseppfolyósodik, gáz halmazállapotról csak magasabb hőmérsékleten beszélhetünk.  Az origón átmenő egyenes egyenes ará- nyosságra utal.  Gay-Lussac I. törvénye: Az állandó tömegű és nyomású gáz térfogata és kelvinben mért hőmérséklete között egyenes arányosság van.

5 2. GAY-LUSSAC II. TÖRVÉNYE GÁZOK HŐTÁGULÁSA  Az olyan állapotváltozást, amelynek során adott tömegű gáz térfogata állandó, izochor állapotváltozásnak nevezzük. Ha állandó térfogaton szeretnénk elzárni egy gázt, akkor egy rögzített dugattyút kell használnunk.  Kísérlet:Kísérlet Egy dugóval elzárt gáz melegítése közben fellépő nyomásváltozást vizsgáljuk. Tapasztalat: A hőmérséklet növelésével növekszik a gáz nyomása.

6 2. GAY-LUSSAC II. TÖRVÉNYE GÁZOK HŐTÁGULÁSA  Ha ábrázoljuk a gáz nyomását a hőmérséklet függvényében, az mellékelt grafikont kapjuk. Vegyük észre, hogy a grafikon szerint a gáz nyomásaa -273  C (0K)-on nulla lenne!  Ha úgy ábrázoljuk a gáz térfogatát a hőmérséklet függvényében, hogy a hőmérsékletet K-ben mérjük akkor egy origóból kiinduló félegyenest kapunk.  Gay-Lussac II. törvénye: Az állandó tömegű és térfogatú gáz nyomása és kelvinben mért hőmérséklete között egyenes arányosság van.

7 3. TUDÁSPRÓBA GÁZOK HŐTÁGULÁSA 1)Mit értünk izobár állapotváltozás alatt? 2)Milyen grafikont kapunk, ha állandó nyomáson melegített gáz térfogatát ábrázoljuk a hőmérséklet függvényében? 3)Mit Mond ki Gay-Lussac I. törvénye? 4)Mit mondhatunk a gázok térfogati hőtágulási együtthatójáról? 5) Mit értünk izochor állapotváltozás alatt? 6)Milyen grafikont kapunk, ha állandó térfogaton melegített gáz nyomását ábrázoljuk a hőmérséklet függvényében? 7)Mit Mond ki Gay-Lussac II. törvénye? 8)Mi történne a gáz nyomásával és térfogatával, ha a gáz abszolút nulla fokra lehűthető lenne?

8 4. FELADATOK GÁZOK HŐTÁGULÁSA 1)Egy kerékpárgumi belsejében a levegő nyomása 1,8  10 5 Pa, ha a hőmérséklet 17  C. Mekkora lesz a nyomás, ha kint felejtjük a kerékpárt a napon és benne 57  C-ra melegszik a levegő? 2)Egy gáztartály nyomása 25%-kal csökkent, miközben a hőmérséklet 7  C-ra csökkent. Mekkora volt a gáz hőmérséklete eredetileg? 3)Egy léggömb térfogatát 75%-kal növelve, a léggömb kipukkad. Hány  C-ra lehet felmelegíteni a léggömböt, ha a kezdeti hőmérséklet 27  C 4)Egy kezdetben 17  C gáz térfogata 0,5 m 3. a) Mekkora lesz a gáz térfogata 27  C-on, 37  C-on, ha a gáz nyomása közben állandó? b) Ábrázold a gáz térfogatának függését a K-ben vett hőmérséklettől!


Letölteni ppt "HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT GÁZOK HŐTÁGULÁSA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések