Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)"— Előadás másolata:

1 Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere). Könyvtárak és állományok kezelése Az állomány (fájl) logikailag összefüggő adatok halmaza adathordozón, háttértáron tároljuk. azonosítója (neve) van lehet program vagy dokumentum (adat). Az állomány (fájl) azonosítása a fájl neve és általában 3 karakter kiterjesztés szolgál, maximum 255 karakter hosszú lehet. a nevet és a kiterjesztést egy pont választja el. a kiterjesztést a fájl típusa határozza meg, általában az a program, amivel létrehoztuk.

2 Néhány gyakoribb kiterjesztés:
futtatható programok - exe, com, bat szöveg – txt, rtf, doc internetes dokumentum - htm, html, php képek - bmp, gif, tif, tiff, jpg, jpeg, png bemutatók - ppt, pps mozgókép - avi, wmv hang- wav, mid, mp3 táblázat- xls adatbázis - dbf, mdb Pascal, Basic programok - pas; bas

3 Könyvtárszerkezet - tárolórendszer
A mappa tárolóhely, gyűjtő, amely fájlok és/vagy további mappák tárolására szolgál. könyvtárnak vagy alkönyvtárnak is szokás: nevezni azonosítója a neve hierarchikus rendszert, fastruktúrát alkotnak a háttértáron: a gyökérkönyvtárban lévő mappák almappákat tartalmaznak, ezzel újabb almappákat stb. a háttértáraknak (flopi, merevlemez, CD…) szabványos betűjelük van A:, B:, C:, D: stb.

4 Windowsban az Intézővel, a Sajátgéppel vagy más fájlkezelővel, például Total Commanderrel böngészhetünk a mapparendszerben a fájlok között.

5 A másolás és áthelyezés többféle módon hajtható végre:
Mappák és fájlok kezelése Az Intézővel: létrehozás, átnevezés, törlés, másolás, áthelyezés, küldés Fájlok létrehozása alkalmazásokkal - például szövegfájl készítése szövegszerkesztővel - és mentésük. A másolás és áthelyezés többféle módon hajtható végre: » kijelölési technikák - egér és shift, ctrl használata, fogd és vidd módszer, » vágólap használata, » helyi menü használata, » Fájl menü használata. Hajlékonylemez formázása.


Letölteni ppt "Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések