Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Legfontosabb erő-fajták Az erő fogalma. Melyik erőhatás a nagyobb? az az erőhatás a nagyobb, amely ugyanazon a testen: Ugyanannyi idő alatt nagyobb sebességváltozást.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Legfontosabb erő-fajták Az erő fogalma. Melyik erőhatás a nagyobb? az az erőhatás a nagyobb, amely ugyanazon a testen: Ugyanannyi idő alatt nagyobb sebességváltozást."— Előadás másolata:

1 Legfontosabb erő-fajták Az erő fogalma

2 Melyik erőhatás a nagyobb? az az erőhatás a nagyobb, amely ugyanazon a testen: Ugyanannyi idő alatt nagyobb sebességváltozást hoz létre, vagy Ugyanakkora sebességváltozást rövidebb idő alatt eredményez.

3 Az erő Definíció: Azt a mennyiséget, amely megadja az erőhatás irányát és nagyságát, erőnek nevezzük. Jele: F (Force) Mértékegysége: N (Newton) Kiszámítása: Ez Newton II. törvénye.

4 Támadáspont Definíció: Azt a pontot, ahol az erőhatás a testet éri az erő támadáspontjának nevezzük. Hatásvonal: A támadásponton átmenő és az erőhatás irányába eső egyenes.

5 Legismertebb erő-fajták Izomerő Rugalmas erő Mágneses erő Elektromos erő Gravitációs erő: Súlyerő Súrlódási erő Közegellenállási erő

6 A gravitációs erő Jele, kiszámítása:F g =G=m*g Pontos értéke: F g =9,81 N Ahányszorosa egy test tömege az 1 kg-nak, a testet érő erő is annyiszorosa a 10N-nak. Függ a tengerszint feletti magasságtól és a földrajzi helyzettől! Felfelé haladva csökken kis mértékben. A sarkokon kicsit nagyobb, míg az egyenlítő felé közeledve kisebb lesz.

7 A rugalmas erő


Letölteni ppt "Legfontosabb erő-fajták Az erő fogalma. Melyik erőhatás a nagyobb? az az erőhatás a nagyobb, amely ugyanazon a testen: Ugyanannyi idő alatt nagyobb sebességváltozást."

Hasonló előadás


Google Hirdetések