Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A geometria optika világába nem illeszkedő jelenségek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A geometria optika világába nem illeszkedő jelenségek"— Előadás másolata:

1 A geometria optika világába nem illeszkedő jelenségek
Horváth Kristóf

2 Tartalom Források GeOmetriai Optika Hullám-részecske kettősség
A kvantummechanika

3 Források ika/optika.htm pdf ann/kepek/optikai_csalodas_0.jpg

4 GeOmetriai Optika A fénytan (optika) a fényjelenségekkel és a fény terjedési törvényeivel foglalkozik A geometriai optika egyszerű modell, amely a fény terjedését a fényforrásból minden irányba kilépő fénysugarakkal írja le, és nem foglalkozik a fény természetével (hullám vagy részecske)

5 Hullám-részecske kettősség
A fizikában hullám-részecske kettősségnek nevezzük azt a koncepciót, hogy a fény és az anyag mutat mind hullám-, mind részecsketulajdonságokat. ma megalapozott tény, hogy minden objektumnak van hullám- és részecsketermészete is (bár ez a jelenség csak nagyon kis skálán, például az atomokén érzékelhető).

6 A kvantummechanika születése
a hullám- vagy részecsketermészethez kapcsolódó zűrzavart a kvantummechanika megszületése és felemelkedése oldotta fel a 20. század első felében, ami végül megmagyarázta a hullám-részecske kettősséget. Ez egyetlen egyesített elméleti keretet biztosított annak megértésére, hogy az anyag mind hullámszerű, mind részecskeszerű módon viselkedhet megfelelő körülmények között.

7 kvantummechanika  A kvantummechanika állítása szerint minden részecske, legyen az foton, elektron vagy atom, viselkedését egy differenciálegyenlet megoldásai írják le. Ez az egyenlet a nemrelativisztikus esetben a schrödinger-egyenlet. az egyenlet megoldásai hullámfüggvény néven ismertek, mivel ők természetüknél fogva hullámszerűek. szórásban, interferenciában vehetnek részt, elvezetve a megfigyelhető hullámszerű jelenségekhez.

8 A kvantummechanika A kvantummechanika szerint viszont bizonyos (kiszámolható) valószínűséggel át tud hatolni rajta

9 Alkalmazása A hullám-részecske kettősséget az elektronmikroszkópia használja ki, ahol az elektron nagyon kis hullámhossza miatt sokkal kisebb tárgyak láthatóvá válnak mint a fénnyel működő optikai mikroszkópban.

10 Vége


Letölteni ppt "A geometria optika világába nem illeszkedő jelenségek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések