Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A GEOMETRIA OPTIKA VILÁGÁBA NEM ILLESZKEDŐ JELENSÉGEK HORVÁTH KRISTÓF.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A GEOMETRIA OPTIKA VILÁGÁBA NEM ILLESZKEDŐ JELENSÉGEK HORVÁTH KRISTÓF."— Előadás másolata:

1 A GEOMETRIA OPTIKA VILÁGÁBA NEM ILLESZKEDŐ JELENSÉGEK HORVÁTH KRISTÓF

2 TARTALOM FORRÁSOK GEOMETRIAI OPTIKA HULLÁM-RÉSZECSKE KETTŐSSÉG A KVANTUMMECHANIKA

3 FORRÁSOK HTTP://WWW.SULINET.HU/TOVABBTAN/FELVETELI/TTKUJ/FIZIKA/OPT IKA/OPTIKA.HTM HTTP://WWW.SULINET.HU/TOVABBTAN/FELVETELI/TTKUJ/FIZIKA/OPT IKA/OPTIKA.HTM HTTP://ECSERI.PUSKAS.HU/OKTSEGED/OPTIKA/GEOMETRIAI_OPTIKA. PDF HTTP://ECSERI.PUSKAS.HU/OKTSEGED/OPTIKA/GEOMETRIAI_OPTIKA. PDF HTTP://MARY-ANN.LAPUNK.HU/TARHELY/MARY- ANN/KEPEK/OPTIKAI_CSALODAS_0.JPG HTTP://MARY-ANN.LAPUNK.HU/TARHELY/MARY- ANN/KEPEK/OPTIKAI_CSALODAS_0.JPG

4 GEOMETRIAI OPTIKA A fénytan (optika) a fényjelenségekkel és a fény terjedési törvényeivel foglalkozik A geometriai optika egyszerű modell, amely a fény terjedését a fényforrásból minden irányba kilépő fénysugarakkal írja le, és nem foglalkozik a fény természetével (hullám vagy részecske)

5 HULLÁM-RÉSZECSKE KETTŐSSÉG A fizikában hullám-részecske kettősségnek nevezzük azt a koncepciót, hogy a fény és az anyag mutat mind hullám-, mind részecsketulajdonságokat. Ma megalapozott tény, hogy minden objektumnak van hullám- és részecsketermészete is (bár ez a jelenség csak nagyon kis skálán, például az atomokén érzékelhető).

6 A KVANTUMMECHANIKA SZÜLETÉSE a hullám- vagy részecsketermészethez kapcsolódó zűrzavart a kvantummechanika megszületése és felemelkedése oldotta fel a 20. század első felében, ami végül megmagyarázta a hullám-részecske kettősséget. Ez egyetlen egyesített elméleti keretet biztosított annak megértésére, hogy az anyag mind hullámszerű, mind részecskeszerű módon viselkedhet megfelelő körülmények között.

7 KVANTUMMECHANIKA A kvantummechanika állítása szerint minden részecske, legyen az foton, elektron vagy atom, viselkedését egy differenciálegyenlet megoldásai írják le. Ez az egyenlet a nemrelativisztikus esetben a schrödinger-egyenlet. az egyenlet megoldásai hullámfüggvény néven ismertek, mivel ők természetüknél fogva hullámszerűek. szórásban, interferenciában vehetnek részt, elvezetve a megfigyelhető hullámszerű jelenségekhez.

8 A KVANTUMMECHANIKA A kvantummechanika szerint viszont bizonyos (kiszámolható) valószínűséggel át tud hatolni rajta

9 ALKALMAZÁSA A hullám-részecske kettősséget az elektronmikroszkópia használja ki, ahol az elektron nagyon kis hullámhossza miatt sokkal kisebb tárgyak láthatóvá válnak mint a fénnyel működő optikai mikroszkópban.

10 VÉGE


Letölteni ppt "A GEOMETRIA OPTIKA VILÁGÁBA NEM ILLESZKEDŐ JELENSÉGEK HORVÁTH KRISTÓF."

Hasonló előadás


Google Hirdetések