Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A folyadékok és a gázok nyomása. A folyadékok nyomása Hidro(víz) - sztatika(állapot) Mitől függ egy folyadékoszlop hidrosztatikai nyomása? A folyadékoszlop.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A folyadékok és a gázok nyomása. A folyadékok nyomása Hidro(víz) - sztatika(állapot) Mitől függ egy folyadékoszlop hidrosztatikai nyomása? A folyadékoszlop."— Előadás másolata:

1 A folyadékok és a gázok nyomása

2 A folyadékok nyomása Hidro(víz) - sztatika(állapot) Mitől függ egy folyadékoszlop hidrosztatikai nyomása? A folyadékoszlop magasságától. A folyadék sűrűségétől. Def.: A hidrosztatikai nyomás egy adott folyadékban ugyanolyan mélységben minden irányban egyenlő nagyságú.

3 Pascal törvénye Definíció: A külső nyomás a folyadék belsejében mindenhol ugyanannyival növeli meg az ott lévő hidrosztatikai nyomást. Felhasználása: ◦Hidraulikus emelő ◦Fékberendezések ◦Lengéscsillapítók ◦…◦…

4 A gázok nyomása –a légnyomás Légnyomás: az a nyomás, amely a levegő súlyából származik. Torricelli-kísérlet: Légköri nyomás értékének meghatározása. (Rajz!) p légköri =100kPa ◦Eszközök: higany, 1 méteres üvegcső, üvegkád, mérőléc A tengerszint feletti magasság növekedésével a légnyomás értéke csökken. A légnyomás a levegő páratartalmától is függ. (barométer)

5 A gázok nyomása – zárt térben Zárt térben a gázok nyomása annál nagyobb, minél több részecske ütközik másodpercenként az edény falához. Nyomáskülönbségen alapuló eszközök: ◦Injekciós fecskendő ◦Pumpa ◦Pipetta ◦Lopótök


Letölteni ppt "A folyadékok és a gázok nyomása. A folyadékok nyomása Hidro(víz) - sztatika(állapot) Mitől függ egy folyadékoszlop hidrosztatikai nyomása? A folyadékoszlop."

Hasonló előadás


Google Hirdetések