Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Acélok edzése Edzés Keménységet fokozó hőkezelés Edzés célja: a martenzites szövetszerkezet biztosítása Alkalmazása: ahol nagy keménység és kopásállóság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Acélok edzése Edzés Keménységet fokozó hőkezelés Edzés célja: a martenzites szövetszerkezet biztosítása Alkalmazása: ahol nagy keménység és kopásállóság."— Előadás másolata:

1

2 Acélok edzése

3 Edzés Keménységet fokozó hőkezelés Edzés célja: a martenzites szövetszerkezet biztosítása Alkalmazása: ahol nagy keménység és kopásállóság szükséges (pl. szerszámok)

4 Az acél edzhetősége, átedzhetősége Edzhetőség: az acélnak azt a tulajdonsága, hogy ausztenites állapotból v kf -nél nagyobb sebességgel hűtve martenzitessé tehető. Az edzhetőség feltételei: 1. A szövetszerkezet a hűtés megkezdésekor legyen ausztenites. 2. A C tartalom legyen nagyobb, mint 0,2 % 3. A lehűlési sebesség legyen nagyobb, mint a v kf.

5 Az acél edzhetősége, átedzhetősége Ideálisan átedződő,( vagy teljesen átedződő) szelvényátmérő: adott összetételű acélnak, a teljes keresztmetszetben martenzitessé tehető keresztmetszete. Átedződő szelvényátmérő: a középen 50 %-ban martenzitesen, 50 %-ban perlit, bainitesen átalakult szelvény.

6 Edzés folyamata Az edzés hőmérséklete: Hipoeutektoidos acéloknál: Ac3 + 30 - 50 C  Eutektoidos acéloknál: Ac1 + 30 - 50 C  Hipereutektoidos acéloknál: Ac1 + 30 -50 C , A hőntartási idő: a darab méreteitől függ

7 Az edzés hőmérséklete:

8 A lehűtés A lehűtés feltétele: v  vkf Hütőközegek:víz, vizes emulzió vagy olaj, szerszámacélok esetében sófürdő

9 Megeresztés Az edzett acél kemény, rideg, szerkezeti anyagként nem használható, ezért minden esetben szükség van egy újabb kezelésre ez a megeresztés. A megeresztés hőmérséklete általában 180- 200 C , ideje legalább fél illetve egy óra. A kis hőmérsékletű megeresztés az acél ridegségét csökkenti a keménység jelentéktelen csökkenése mellett

10 Edzés folyamata 160-320 o C

11 Különleges edzések Lépcsős edzés Mélyhűtéses edzés Izotermikus edzés

12 Lépcsős edzés

13 Mélyhűtéses edzés

14 Izotermikus edzés

15 Szívósságot fokozó hőkezelések. A szívósság a legnagyobb szilárdság melletti legnagyobb alakváltozó képességet jelenti.. A szívósság az ütőmunkával jellemezhető. A szívósság annál nagyobb, minél finomabb és egyenletesebb a szerkezet. Az acélok legszívósabb állapotát biztosító hőkezelés a nemesítés

16 Nemesítés A nemesítés = edzés + nagyhőmérsékletű megeresztés. A nagyhőmérsékletű megeresztés során kialakuló szövetszerkezet a szferoidit, amely ferrites alapba ágyazott igen finom karbid rögöket jelent.

17 A megeresztés hőmérsékletének hatása

18 Nemesítés folyamata

19


Letölteni ppt "Acélok edzése Edzés Keménységet fokozó hőkezelés Edzés célja: a martenzites szövetszerkezet biztosítása Alkalmazása: ahol nagy keménység és kopásállóság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések