Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az égés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az égés."— Előadás másolata:

1 Az égés

2 Az égés feltételei: Éghető anyag: pl. papír, fa, dió héja, szövet
Gyulladási hőmérséklet: Az a legalacsonyabb hőmérséklet, amin az anyag meggyullad.(pl. benzin-230 °, cukor -410°C, írólap- 360°C, borszeszégő °C) Oxigén Bármelyik feltétel hiányzik az égés megszűnik!

3 Az égés fajtái Gyors: lánggal ég, gyors hőmérséklet-emelkedést eredményez. A robbanásnál hang is kíséri. Lassú: fák korhadása, rozsdásodás, sejtjeinkben is lejátszódik, nem lánggal ég, számottevő hőmérséklet-változást sem eredményez, a gyulladási hőmérséklet alatt zajlik

4 Az öngyulladási hőmérséklet az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a folyadék gőzeinek meggyulladásához már nincs szükség külső gyújtóeszközre. Ez a hőmérséklet a napraforgó olaj esetében kb. 376°C A tűzhelyen felejtett étolaj meggyulladásához tehát egy bizonyos hőmérséklet után már nincs szükség külső gyújtóforrásra, így az a gáztűzhelyen, vagy villanytűzhelyen egyaránt képes az öngyulladásra.

5 Mit ne tegyünk és miért? Ha meggyulladt az étolaj, az emberek automatikusan a vízcsaphoz nyúlnak, és vízzel próbálják eloltani a lángokat. Nem szabad! Miért? A víz sűrűsége nagyobb, mint az étolajé ,így az edénybe öntött víz egy része azonnal az étolaj alá folyik. A víz 100°C -on felforr és gőzzé alakul. Mivel az égő olaj ekkor már közel 400 °C-os, a gőzzé alakulás pillanatok alatt, szinte robbanásszerűen lezajlik. A gőzzé alakulás során a víz kitágul, és az edényből kivetődik, miközben „viszi” magával az égő olajcseppeket, beborítva ezzel akár az egész konyhát. A lángnyelv ilyenkor akár 3 méter magasságig is felcsaphat. A megnövekedett nyomás képes akár az ajtókat, ablakokat, falakat kitörni, elmozdítani. A szanaszét fröccsenő égő étolajcseppek a környezetben lévő gyúlékony anyagokat meggyújtják, és nagyon súlyos égési sérüléseket okozhat az ott tartózkodóknak. Tehát, ha az égő étolajat vízzel próbáljuk eloltani, akkor robbanás fog bekövetkezni, ami nemcsak a házunkat, értékeinket teheti teljesen tönkre, hanem súlyos egészségkárosodást is okozhat.

6 Mit tegyünk és miért? Azonnal hívjuk a tűzoltóságot ( 105), hogy minél hamarabb megérkezhessen a segítség. Főzéshez mindig készítsünk oda egy fedőt, vagy vastagabb konyharuhát. A leghatásosabb oltási mód a letakarás. Én elsősorban fedőt használnék, de ha nincs kéznél, akkor a nedves konyharuha is nagyon jó szolgálatot tesz. Egészen addig tartsuk a fedést az edényen, míg az olaj ki nem hűl, nehogy visszagyulladjon. Azonnal kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Elektromos főzőlap esetén – mivel a főzőhely meleg marad – próbáljuk meg odébb húzni az edényt a meleg felületről. Oltás után alaposan szellőztessük ki a helyiséget.

7 Tűzoltás szabályai gyujtoforras.hu/eg-az-etolaj/

8 Égéstermék: Égés során képződött anyagok, melyek nem táplálják az égést.
Lehet légnemű: gázok keveréke szilárd: hamu Égéstermékek eltávolításáról gondoskodnunk kell, mert akadályozhatja a további égést. A légnemű lehet mérgező, ezért fontos a szabad levegőbe eltávozniuk. ( pl. kéményen át)

9

10 Példák a tűzoltásra Meggyulladt ruha a testen pokrócba csavarni
Égő lakásban gázpalack hűteni kell a lakást a gyulladási hőmérséklet alá Égő benzin, olaj, zsír, elektromos tűz homokszórás, poroltó

11 Házi feladat Mindent átismételni ebben a témakörben és ezt a PPT-t tanulni! SZORGALMI Kisötösért, ha tisztességes a megoldás, a felhasznált irodalmat is tüntesd fel!) ( A hat kérdésből 5-re kell válaszolni tetszés szerint!) Megoldási idő: 1 hét


Letölteni ppt "Az égés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések