Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az építőipar műszaki kellékei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az építőipar műszaki kellékei"— Előadás másolata:

1 Az építőipar műszaki kellékei

2 Az építőiparban különféle szerszámokat, felszerelést és gépeket használnak. A kisebb munkákat kéziszerszámmal végzik, a nagyobb munkákhoz erős gépeket használnak. Ezek a gépek az ember munkáját helyettesítik.

3 Az építőipari munkagépek felosztása:
Földmunkagépek Rakodógépek Keverőgépek és egyebek

4 Földmunkagépek Földmunkának nevezzük a terep előkészítésekor a földkéreg fejtését, a berakodást, a szállítást, a kirakodást, az elterítést és a tömörítést. Ezeket a munkákat gépekkel végzik, amelyeknek a munkavégző részei lehetnek: kanalak, gyaluk, simítók, gereblyézők, stb.

5 Tológépek – buldózerek
A talaj egyengetésére, mélyítésére, feltörésére és szállítására szolgálnak. A gyalukést a gép első részére szerelik fel. A gyalukés állítható, így különböző munkákat lehet vele készíteni.

6 Kotrógépek – baggerok Kerekeken, lánctalpon vagy síneken járnak. A munkavégző részük leginkább kanál alakúak, ásásra és berakodásra használják.

7 A munkavégző rész forgatható, dolgozhat a gép előtt, mellette, mögötte, vele egy szintben, vagy a szint alatt. 6.2 és 6.3 ábra.

8 Rakodógépek Arra szolgálnak, hogy a laza porhanyós anyagot beemeljék a szállítóeszközbe, de a föld kimélyítése is elvégezhető vele. A rakodógép első részére fel lehet szerelni kotrókanalat, a hátsó részére pedig marókanalat. A kanalakat hidraulikus berendezés működteti.

9 A könnyebb rakodógépeknek kereke van, a nehezebbek lánctalpon közlekednek.

10 Talajhengerlő gépek – úthengerek
A talaj egyengetésére és tömörítésére szolgál. A talajhengerlő gépek lehetnek önjáróak, de a kisebb hengerek meghajtása történhet buldózer vagy traktor segítségével is.

11 A talajhengerlő gépek lehetnek önjáróak, de a kisebb hengerek meghajtása történhet buldózer vagy traktor segítségével is. A henger felülete lehet sima vagy tüskés és 6.6 ábra. Beton vagy aszfalt kiöntése előtt a talaj tömörítését vibrációs tömörítő géppel és döngölőgéppel történik.

12 Aszfaltozógép Az útépítésnél szolgál, az aszfaltburkolat elterítésére használják.

13 Az aszfalt masszát az aszfaltkészítő bázisokon készítik, és a meleg masszát tehergépkocsikkal szállítják a helyszínre és az aszfaltozógép tartályába öntik. A tartályból a gép egyenletesen elteríti az elkészített útalapon. 6.7 ábra.

14 Emelő- és szállítógépek és berendezések
Az építőiparban sokféle anyagot használnak, ezeket gépekkel kell elszállítani a raktárból és tároló helyekről az építőhelyre, és felemelni oda, ahova majd beépítik őket. Ezekhez a munkákhoz emelődarut, kanalas rakodógépet és billenőszekrényes tehergépkocsit használnak.

15 Emelőgépek Az építőanyagok fel- és lerakására használják.
Különféle emelődarukat használnak ábra Az épület mellé állítják őket, a gémjük forgatható. A terhet acél sodronykötél és kampó segítségével emelik fel és eresztik le.

16 Lehetnek álló és mozgó daruk
Lehetnek álló és mozgó daruk. A mozgódaruk síneken állnak és kerekeken gurulnak.

17

18 Kanalas rakodógépeket
Az építőanyag ki és berakodására használják. 6.9 ábra

19 Billenőszekrényes tehergépkocsi (kipper)
Ömlesztett anyagok: föld, homok, kavics, zúzott kő szállítására használják. Rakodógéppel végzik a berakodást, a kirakodás úgy történik, hogy a tehergépkocsi hidraulikusan felemeli, vagy megbillenti a szekrényt és kiszórja a rakományt ábra.

20

21 A keverőgépek

22 Beton vagy habarcs készítésére szolgál.
A forgódobot villany vagy benzinmotor hajtja. Ide adagolják a megfelelő anyagot: homokot, cementet, kavicsot, oltott meszet, vizet. A forgódob belsejében keverőlapátok vannak, amelyek forgás közben keverik az anyagokat, hogy homogén (egyenletes) masszát kapjunk.

23 Nagyobb mennyiségű betont betongyárakban készítik, és forgódobos tehergépkocsi szállítja az építkezésre ábra

24 Munkavédelmi szabályok az építőhelyen
Az építőhelyeken nagy a sérülés veszély. Különböző szerszámokkal dolgoznak, magasban, gépekkel. Az építkezés megkezdése előtt tervet kell készíteni az egyéni és kollektív munkavédelmi intézkedésekről. Munkavédelmi eszközöket kell használnia mindenkinek, még a látogatóknak is.

25 Kőműves munkáknál a leeséstől és az építőanyagok vagy szerszámok okozta sérülésektől kell óvni a munkásokat Az állványzatnak biztonságosnak kell lennie, újabban ponyvát feszítenek mögéje, veszélyesebb helyeken a munkásoknak öv- kötést kell használniuk. Minden munkásnak védősisakot kell hordania – fejsérülés megelőzése.

26 Az építőanyagokat példás rendben kell elraktározni a megfelelő helyen és mennyiségben.
Emelődaru alatt tartózkodni tilos! Csak kiképzett és felhatalmazott személy kezelheti az emelődarut és más szállítóeszközt. Minden munkásnak ismernie kell saját munkahelyén történhető baleseti lehetőségeket, a vészhelyzetek megakadályozási módját, és az intézkedéseket be kell tartani.

27 Praktikus munka Földmunkagép és emelőgép készítése szerelőkészletből.


Letölteni ppt "Az építőipar műszaki kellékei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések