Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,"— Előadás másolata:

1 Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László

2 Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még, hogy legyen… színtelen szagtalan idegen ízektől mentes megfelelő hőmérsékletű ne tartalmazzon lebegő szennyeződéseket

3 A Föld vízkészlete

4 Magyarország vízkészlete

5 A víz szennyeződéseiFizikai:  szín,  zavarosság,  hőmérséklet,  lebegő anyag  hab  radioaktivitás Érzékszervi  szín,  Szag,  organoleptikus Kémiai:  szerves  és szervetlen vegyületek Biológiai:  patogén baktériumok,  vírusok  egyéb mikroorganizmusok

6 A vízszennyező anyagok  hagyományos „természetes” szennyezőanyagok: amelyek emberi beavatkozástól mentes környezetben is előfordulnak,  természetidegen vegyi anyagok: emberi tevékenység nyomán keletkeznek és/vagy kerülnek a vízbe. Szennyezettségnek minősül az is, ha a tiszta vizekben is jelenlévő komponensek (pl. a klorid, szulfát, vas, mangán) a szokásosnál jóval nagyobb koncentrációban fordulnak elő.

7 Az ivóvíz  Az ember ivóvízszükséglete napi 2-3 liter.  Egyéb vízhasználata (főzés, tisztálkodás, mosás, takarítás) napi 150-200 liter. Fontos tehát, hogy ivóvizünk ne tartalmazzon egészségre káros mikroorganizmusokat, mérgező vegyi anyagokat. Ezért az ivóvíz minőségét folyamatosan ellenőrizni kell.

8 Vizsgálati szempontok Mikrobiológiai: Jelenleg nem ismerünk olyan vizsgálati eljárást, amellyel egyszerre valamennyi, a vízben esetlegesen előforduló kórokozó kimutatható lenne. Kémiai: Elsősorban a vasat és a mangánt vizsgálják. A vizekbe természetes körülmények között is bejuthat a vas és a mangán olyankor, ha a talaj reduktív. FeMn  A vas a vízből állás közben kiválik, a víz megzavarosodik, üledék képződik ez fogyaszthatatlanná teszi a vizet.  Vízvezetékhálóztok esetében a kivált vasat mikroorganizmusok, vasbaktériu- mok dolgozzák fel, nyálkás, sötétbarna baktériumtömegek képződnek, amelyek akár vezetékeltömődést is okozhatnak.  Emiatt a vas jelenléte az ivóvízben nem kívánatos.  A mangán hosszabb állása esetén szintén kiválások képződnek, és a vashoz hasonló panaszokra adhat okot.  A mangánbaktériumok élettevékenysé- ge során a hálózatban barnás-feketés üledék képződik (mangán-dioxid), ami esztétikai szempontból kedvezőtlen.  A Fe/Mn baktérium-biomassza további (másodlagos) baktériumszaporodás forrása.

9 Vége


Letölteni ppt "Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések