Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Első lépések a szövegszerkesztő használatában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Első lépések a szövegszerkesztő használatában."— Előadás másolata:

1 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Első lépések a szövegszerkesztő használatában

2 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 2 Editor - Szövegszerkesztő  Editor  Szöveg bevitele, mentése, szerkesztése, nyomtatása  Nem képes a szöveg formázására  Korszerű szövegszerkesztő program  Tudja az editor funkcióit  Képes szöveg formázására, grafikákat, képeket tud kezelni  Nyelvtani funkciókkal rendelkezik  Néhány dologban már közelít a kiadványszerkesztőkhöz  WYSIWYG felület (What You See Is What You Get – Azt kapod nyomtatásban, amit a képernyőn látsz)

3 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 3 A Word indítása  Tálcáról  Start menüből  Új Office dokumentum létrehozásával ikon segítségével

4 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 4 A Word ablaka Fejléc a dokumentum nevével Menüsor Eszköztárak Állapotsor Vonalzók Munkaterület

5 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 5 Új dokumentum, sablon alapján  1. feladat Zárjuk le az alkalmazást, majd nyissunk egy újat a Start\Új Office dokumentum\Egyéb dokumentumok Elegáns önéletrajz sablon segítségével!  2. feladat Mentsük el a dokumentumot saját mappánkba Életrajz néven!  A mentés folyamata: (Fájl\Mentés parancs) 1.Adjuk meg a helyet 2.Állítsuk be a fájl típusát 3.Adjuk meg a dokumentum nevét  3. Feladat Mentsük el a dokumentumot RTF formátumban, majd HTML- ként is!

6 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 6  4. feladat Az életrajzban lévő nevet próbáljuk meg átírni a saját nevünkre, majd az eszköztárról használjuk a (Mentés) ikont! Miért nem kellett most megadnunk a mentés helyére, típusára, nevére vonatkozó információkat?  5. feladat Mentsük el a dokumentumot saját nevünkön! Használjuk a Fájl\Mentés másként parancsot!  6. feladat Nyissuk meg a testor.doc dokumentumot. Ez a saját mappánkban van.  A megnyitás folyamata: 1.Adjuk meg a fájl helyét 2.Típusát 3.A listából válasszuk ki a dokumentumot 4.Megnyitás gomb

7 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 7 Váltás a dokumentumok között  7. feladat Most két dokumentum van megnyitva. (SajátNév.doc, testor.doc) Váltsunk egyikről a másikra.  Tálca segítségével  Az Ablak menü használatával

8 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 8 Dokumentum nézetek  8. feladat Nyissuk meg a teve.doc állományt! Majd nyissuk meg a Nézet menüt. Ennek felső részén vannak a dokumentum különböző nézetei. Válasszuk ezeket sorban és figyeljük a változásokat!  Normál: A kép nincs a meg csak a szöveg látszik  Webes: A kép a szöveg bal oldalán  Nyomtatási. Ahogy majd a papíron kapjuk (WYSIWYG)  Olvasási: Egy lap látszik teljesen  Vázlat: A dokumentum szerkezete látszik  9. feladat Válasszuk a Web-es elrendezést, majd változtassuk az ablak szélességét! Vajon mi lehet az oka annak, hogy a szöveg követi az ablak szélességének változását? Nyomtatási elrendezésnél például nem tapasztalható ugyanez.

9 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 9 Nagyítás, kicsinyítés  Ha nem jól látjuk a betűket (túl kicsik) nagyítanunk kell a dokumentumon.  Ha csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy „messziről” hogy néz ki az íráskép akkor kicsinyítünk rajta.  Ezekhez a funkciókhoz használhatjuk:  Az eszköztáron található % értéket tartalmazó lenyílót.  A Nézet menü Nagyítás… parancskor megjelenő ablakot.  10. Feladat  Használjuk a teve.doc állományt.  Állítsunk be különböző nagyításokat!  Állítsunk be olyat is, ami nem szerepel a listában!  Használjuk a szövegesen megadott nagyítási módokat is!

10 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 10 EszköztárakEszköztárak  Időnként eltűnik egy eszköztárunk, vagy olyan eszközre lenne szükségünk, ami éppen nincs fönn, ilyenkor be kell kapcsolnunk egy eszköztárat.  Az is előfordulhat, hogy zavaróan sok eszköztár áll rendelkezésünkre, ekkor néhányat el kell tüntetnünk.  Ezekben az esetekben használhatjuk a Nézet\Eszköztárak parancsot. (A két leggyakrabban használt eszköztár a Szokásos és a Formázás ezek mindig legyenek bekapcsolva)  Az eszköztáraink valójában „lebegő” ablakokban helyezkednek el, ami azt jelenti, hogy a Word ablakán belül bárhová helyezhetők. Ezt az eszköztár bal oldalán lévő négy pontra mutatással és az egér húzásával tehetjük meg.

11 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 11 Nem nyomtatódó karakterek  Szóköz  Tabulátor  Bekezdés vége  Sortörés  Szakasztörés  Hasábtörés  Oldaltörés  11. feladat Nyissuk meg a golya.doc állományt és figyeljük meg a benne található nem nyomtatódó karaktereket!  A szóköz egy pont, a tabulátor a jobbra mutató nyíl, bekezdés vége egy fordított P betű, sortörés egy balra mutató nyíl, fölfelé kis talppal. Az egyéb törések kiírva.  12. feladat Kapcsoljuk ki ezek láthatóságát! ( ikon, Minden látszik)  Szokjunk hozzá, hogy a szöveg szerkesztése esetén legyenek bekapcsolva a nem nyomtatódó karakterek!

12 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 12 AlapkönyvtárAlapkönyvtár  Ha állományainkat gyakran nem az alapértelmezésként felkínált dokumentumok mappába mentjük el, akkor érdemes megváltoztatni az alapkönyvtárt, ezzel egy kicsit gyorsíthatjuk munkánkat.  13. feladat Módosítsuk úgy az alapkönyvtárat, hogy az a saját mappánk legyen.  Használjuk ehhez az Eszközök\Beállítások parancsnál elérhető Alapkönyvtár fület.  A módosítás nyomógomb után megjelenő ablak nagy mértékben megegyezik a mentéskor, illetve a megnyitáskor használt ablakkal.  Házi feladat A következő óra előtt nézzük át a lecke anyagát, hogy biztosan tudjuk kezelni a szövegszerkesztőt a formázási lépések megkezdése előtt!


Letölteni ppt "Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Első lépések a szövegszerkesztő használatában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések