Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Első lépések a szövegszerkesztő használatában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Első lépések a szövegszerkesztő használatában"— Előadás másolata:

1 Első lépések a szövegszerkesztő használatában

2 Editor - Szövegszerkesztő
Szöveg bevitele, mentése, szerkesztése, nyomtatása Nem képes a szöveg formázására Korszerű szövegszerkesztő program Tudja az editor funkcióit Képes szöveg formázására, grafikákat, képeket tud kezelni Nyelvtani funkciókkal rendelkezik Néhány dologban már közelít a kiadványszerkesztőkhöz WYSIWYG felület (What You See Is What You Get – Azt kapod nyomtatásban, amit a képernyőn látsz) Megjegyzések: Vannak akik a szövegszerkesztő kifejezést kifejezetten csak olyan szoftverekre használják, melyek ténylegesen is csak szöveget tudnak kezelni. Azokat a szoftvereket, melyek már formázásra is képesek, inkább dokumentum szerkesztőnek nevezik. Az általunk használt szövegszerkesztő a Word egyik változata. Érdemes megjegyezni, hogy vannak egyéb szövegszerkesztő szoftverek is. (Word Perfect, Star Office)

3 A Word indítása Tálcáról Start menüből
Új Office dokumentum létrehozásával ikon segítségével Megjegyzés A harmadik létrehozási módot majd a sablon alapján létrejövő új dokumentumnál nézzük meg részletesebben

4 A Word ablaka Menüsor Fejléc a dokumentum nevével Vonalzók Eszköztárak
Munkaterület Állapotsor

5 Új dokumentum, sablon alapján
1. feladat Zárjuk le az alkalmazást, majd nyissunk egy újat a Start\Új Office dokumentum\Egyéb dokumentumok Elegáns önéletrajz sablon segítségével! 2. feladat Mentsük el a dokumentumot saját mappánkba Életrajz néven! A mentés folyamata: (Fájl\Mentés parancs) Adjuk meg a helyet Állítsuk be a fájl típusát Adjuk meg a dokumentum nevét Megjegyzés Az elmentett dokumentumokat érdemes megnyitni is. A dokumentumokat Életrajz1, 2 stb. néven mentsük el. Ha van időnk mentsük el a dokumentumot txt formátumban is! Jegyezzük meg, hogy az első mentés minden esetben a Mentés másként ablak segítségével történik. 3. Feladat Mentsük el a dokumentumot RTF formátumban, majd HTML- ként is!

6 A megnyitás folyamata: Adjuk meg a fájl helyét Típusát
4. feladat Az életrajzban lévő nevet próbáljuk meg átírni a saját nevünkre, majd az eszköztárról használjuk a (Mentés) ikont! Miért nem kellett most megadnunk a mentés helyére, típusára, nevére vonatkozó információkat? 5. feladat Mentsük el a dokumentumot saját nevünkön! Használjuk a Fájl\Mentés másként parancsot! 6. feladat Nyissuk meg a testor.doc dokumentumot. Ez a saját mappánkban van. A megnyitás folyamata: Adjuk meg a fájl helyét Típusát A listából válasszuk ki a dokumentumot Megnyitás gomb Megjegyzés Az órán használt dokumentumokat óránként csoportosítva mentsük el a hálózat egy jól meghatározott helyére. Célszerű az összes dokumentumot átmásoltatni már a modul elején mindenkinek a saját mappájába.

7 Váltás a dokumentumok között
7. feladat Most két dokumentum van megnyitva. (SajátNév.doc, testor.doc) Váltsunk egyikről a másikra. Tálca segítségével Az Ablak menü használatával Megjegyzés Gyakran szükség lehet arra, hogy egyszerre több dokumentum is nyitva legyen. Ilyenkor tudnunk kell a kettő között váltani. Ha sok megnyitott alkalmazás vagy dokumentum van, akkor a tálcán csak egy Microsoft Word felirat látszik, mögötte egy szám mutatja a megnyitott dokumentumok számát. Ilyenkor kattintással látni fogjuk a dokumentumok listáját, innen választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.

8 Dokumentum nézetek 8. feladat Nyissuk meg a teve.doc állományt! Majd nyissuk meg a Nézet menüt. Ennek felső részén vannak a dokumentum különböző nézetei. Válasszuk ezeket sorban és figyeljük a változásokat! Normál: A kép nincs a meg csak a szöveg látszik Webes: A kép a szöveg bal oldalán Nyomtatási. Ahogy majd a papíron kapjuk (WYSIWYG) Olvasási: Egy lap látszik teljesen Vázlat: A dokumentum szerkezete látszik 9. feladat Válasszuk a Web-es elrendezést, majd változtassuk az ablak szélességét! Vajon mi lehet az oka annak, hogy a szöveg követi az ablak szélességének változását? Nyomtatási elrendezésnél például nem tapasztalható ugyanez. Megjegyzés Ha az interneten nézünk egy lapot, akkor is azt tapasztalhatjuk, hogy az ablak méretezésekor a szöveg sokszor követi az ablak szélességét, úgy törik, hogy a teljes szöveg elférjen. A Web-es elrendezés nyilván ezt próbálja meg követni.

9 Nagyítás, kicsinyítés Ha nem jól látjuk a betűket (túl kicsik) nagyítanunk kell a dokumentumon. Ha csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy „messziről” hogy néz ki az íráskép akkor kicsinyítünk rajta. Ezekhez a funkciókhoz használhatjuk: Az eszköztáron található % értéket tartalmazó lenyílót. A Nézet menü Nagyítás… parancskor megjelenő ablakot. 10. Feladat Használjuk a teve.doc állományt. Állítsunk be különböző nagyításokat! Állítsunk be olyat is, ami nem szerepel a listában! Használjuk a szövegesen megadott nagyítási módokat is!

10 Eszköztárak Időnként eltűnik egy eszköztárunk, vagy olyan eszközre lenne szükségünk, ami éppen nincs fönn, ilyenkor be kell kapcsolnunk egy eszköztárat. Az is előfordulhat, hogy zavaróan sok eszköztár áll rendelkezésünkre, ekkor néhányat el kell tüntetnünk. Ezekben az esetekben használhatjuk a Nézet\Eszköztárak parancsot. (A két leggyakrabban használt eszköztár a Szokásos és a Formázás ezek mindig legyenek bekapcsolva) Az eszköztáraink valójában „lebegő” ablakokban helyezkednek el, ami azt jelenti, hogy a Word ablakán belül bárhová helyezhetők. Ezt az eszköztár bal oldalán lévő négy pontra mutatással és az egér húzásával tehetjük meg. Megjegyzés Olyan csoportban, melyben az eddigiek nagyon nyilvánvalónak tűnnek, lehet foglalkozni az eszköztárak testreszabásával is. Egyébként ezt a témát mellőzni lehet

11 Nem nyomtatódó karakterek
Szóköz Tabulátor Bekezdés vége Sortörés Szakasztörés Hasábtörés Oldaltörés 11. feladat Nyissuk meg a golya.doc állományt és figyeljük meg a benne található nem nyomtatódó karaktereket! A szóköz egy pont, a tabulátor a jobbra mutató nyíl, bekezdés vége egy fordított P betű, sortörés egy balra mutató nyíl, fölfelé kis talppal. Az egyéb törések kiírva. 12. feladat Kapcsoljuk ki ezek láthatóságát! ( ikon, Minden látszik) Szokjunk hozzá, hogy a szöveg szerkesztése esetén legyenek bekapcsolva a nem nyomtatódó karakterek! Megjegyzés A fogalmakat a későbbiekben részletesen megmagyarázzuk most csak felsorolásszerűen említsük meg ezeket.

12 Alapkönyvtár Ha állományainkat gyakran nem az alapértelmezésként felkínált dokumentumok mappába mentjük el, akkor érdemes megváltoztatni az alapkönyvtárt, ezzel egy kicsit gyorsíthatjuk munkánkat. 13. feladat Módosítsuk úgy az alapkönyvtárat, hogy az a saját mappánk legyen. Használjuk ehhez az Eszközök\Beállítások parancsnál elérhető Alapkönyvtár fület. A módosítás nyomógomb után megjelenő ablak nagy mértékben megegyezik a mentéskor, illetve a megnyitáskor használt ablakkal. Házi feladat A következő óra előtt nézzük át a lecke anyagát, hogy biztosan tudjuk kezelni a szövegszerkesztőt a formázási lépések megkezdése előtt! Megjegyzés Az itt közöltek csak kiegészítő információk. Jobb csoportok esetén érdemes ezzel is foglalkozni.


Letölteni ppt "Első lépések a szövegszerkesztő használatában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések