Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a víz - a hal - a hal - szaporodási stratégiák - szaporodási stratégiák - ivari különbözőségek - ivari.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a víz - a hal - a hal - szaporodási stratégiák - szaporodási stratégiák - ivari különbözőségek - ivari."— Előadás másolata:

1 A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a víz - a hal - a hal - szaporodási stratégiák - szaporodási stratégiák - ivari különbözőségek - ivari különbözőségek - takarmányozás - takarmányozás - betegségek - betegségek (- tenyésztés) (- tenyésztés) (- az akvarisztika története) (- az akvarisztika története)

2 "Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.„ (Saint-Exupéry) A víz mint közeg és a vízi életmód

3 A víz jellemzői a földfelszín 70,8 %-a 2.5 % édesvíz (Az emberi szervezet több, mint 60 %-a.)

4 1.halmazállapotok *szilárd (jég), folyékony (víz), légnemű (gőz) *fagyáspont: 0 °C ( szupertiszta víz túlhűtése - 38 °C-ig ) *forráspont: 100 °C *Mpemba-paradoxon ( a fagyni kitett meleg víz előbb fagy meg ) A víz jellemzői H2OH2O 2. sűrűség, fajsúly * a levegőnél 775-ször sűrűbb * 1,000 g / 1 ml 3,94 °C –on * tavak fagymentes környezete * tengervíz 1,025 -> fagyáspont °C

5 4. felületi feszültség * felfelé nem alakulnak ki kötések, kohézió (r=10 -8 m) * csökken: ha a hőmérséklet, vagy a sótartalom nő 5. Fajhő * kiegyenlített vízi hőklíma A víz jellemzői 3. vízi élőlények fajsúlya * 1,05 g / ml -----> lebegő életmód

6 6. hőmérséklet * a halak fejletlen hőszabályozású vízi gerinces állatok * testhőmérsékletük 0,6 – 1 °C-kal magasabb a víznél 7. oldószer * szerves és szervetlen anyagok, bomlástermékek, anyagcseretermékek * oxigéntartalom °C-on 3 – 3,5 mg/l °C-on 5 mg/l szükséges - növények asszimilációjából - vízfelszín oxigénmegkötő-képességéből - levegőztetés során A víz jellemzői

7

8 Sótartalom víz típusok a Földön állandó keménység Ca-, Mg-sók: szulfátok, kloridok, foszfátok, stb. változó (karbonát) keménység (szénsavas sók – hidrokarbonátok) szikes vizek – Na 2 CO 3 1 nk° = 10 mg CaO-dal egyenértékű Ca és Mg só / 1 liter víz mérés vezetőképesség (mikrosiemens) Tds (Total Dissolved Solids)

9 desztillálás forralás Ca(HCO 3 ) 2 = CaCO 3 + CO 2 + H 2 O, illetve Mg(HCO 3 ) 2 = MgCO 3 + CO 2 + H 2 O oxálsav(sóskasav) HOOC-COOH --> Kalcium-oxalát CaC 2 O 4.H 2 O l vízhez 10 nk° csökkentéséhez 22 gr szükséges Reverze Osmosis ioncserélő műgyanta - főbb kationok Ca 2+, Mg 2+, Na +, K + - főbb anionok HCO 3 -, Cl -, SO 4 2- Vízlágyítás

10 Hidrogénion-koncentráció (H + ) Semleges tízmilliomod gramm H + ion / 1 liter (és ua. OH - ) 7 pH 1 / azaz 1 / 10 7 savas: ha sok H + ion van lúgos: ha sok OH - (hidroxil) ion van mérés - elektrometriás - papíros - folyadékos Kémhatás

11 Savanyítás poszforsav (H 3 PO 4 ), sósav (HCl), kénsav (H 2 SO 4 ), tőzeg (szerves savak nem jók !) - ecetsav (CH 3 COOH) - citromsav (C 3 H 4 (OH)(COOH) 3 ) Lúgosítás szódabikarbóna (NaHCO 3 ) ---> bár szénsav szabadul fel, a Na miatt lúgos Kémhatás

12 Nitrogénforgalom Nitrifikáció (oxidáció): fehérjék –> aminósavak –> ammónia (NH 3 ) –> Nitrosomonas Nitrosococcus, Nitrosolobus (aerob) –> nitrit (NO 2 ) -> Nitrobacter (aerob) –> nitrát (NO 3 ) Denitrifikáció (redukció): vízcsere, növények, nitrát szelektív műgyanta, bartériumok (anaerob) –> energia kell, pl. cukor


Letölteni ppt "A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a víz - a hal - a hal - szaporodási stratégiák - szaporodási stratégiák - ivari különbözőségek - ivari."

Hasonló előadás


Google Hirdetések