Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tűz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tűz."— Előadás másolata:

1 A tűz

2 A tűz feltételei: éghető anyag, égést tápláló közeg és gyulladási hőmérséklet

3 A tűz kémiai jelenség, éghető anyag fény- és hőhatással járó oxidációja. Közvetlen hatása, az égés, a szerves anyagokat visszafordíthatatlan folyamattal elbomlasztja. A tűz általában az oxidációs folyamat kísérőjelensége. Önfenntartó folyamat. Hőmérséklete 1500 K-2000 K közötti.

4 A láng égő gáz vagy izzásig hevített gázalakú test
A láng égő gáz vagy izzásig hevített gázalakú test. Amely test égésekor nem fejleszt éghető gázokat, vagy maga nem alakul át az égési meleg által gáz alakúvá, az nem éghet lánggal, hanem csak izzik. Ilyen a vas, a szén; ellenben foszfor, hidrogén, kén, szerves anyagok lánggal égnek, mert amennyiben nem gázok, mégis éghető gázalakú termékek fejlődnek belőlük.

5 Előbbire bizonyíték az, hogy a bármiféle módon színtelenné tett láng (színtelenné lesz a láng, ha az égő gázhoz elegendő levegőt, vagy az égésben részt nem vevő gázokat pl. nitrogént, sósavgázt, szén-dioxidot stb. elegyítünk) ismét világítóvá válik, ha az elégetendő gázkeveréket előbb izzó

6 A hideg égés A hideg égés során a láng hőmérséklete 500 K-800 K közötti. Ilyen lánggal a Nemzetközi Űrállomás laborjában kísérleteztek,mikro gravitációs körülmények között, ahol az ilyen hideg láng hosszú percekig ég. A Földön is előállítható hasonló láng, de az rövid időn belül kialszik. A hideg égés kémiája különbözik a hagyományos égéstől. Normál égéskor korom, szén-dioxid, és víz keletkezik. A hideg égés során szén-dioxid és formaldehid. A kutatás gyakorlati haszna lehet a hatékonyabb égés megvalósítása a gépkocsik motorjában

7 Tűz mint energia forrás
Sokan meglepődnek, de még ma is a tűz által nyerjük az előállított energia legnagyobb részét. A  szenet, kőolajat, földgázt, alternatív energiahordozókat égetnek el, a hőenergiát pedig elektromos áram előállítására használják fel.

8 A gyertya A gyertya szilárd éghető anyag, viasz, faggyú vagy paraffin felhasználásával készült, kanóccal ellátott világító eszköz. Az emberiség az ókor óta használja.

9 VÉGE

10 KÉSZÍTETTE: Halász Kitti


Letölteni ppt "A tűz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések