Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSE www.torokcsaba.ucoz.com.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSE www.torokcsaba.ucoz.com."— Előadás másolata:

1 A KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSE

2 KÖNYVNYOMTATÁS Gutenberg (kb. 1400–1468) német feltaláló az 1440-es években találta fel a könyv- nyomtatást. A könyvek nyomtatásához fémb ő l kiöntött bet ű ket alkalmazott. Gutenberg találmányának lényege, hogy a fémb ő l készült bet ű k sorozatgyártásával lehet ő vé vált a szövegek szedése és a szedett szöveg többszörös el ő állítása. Gutenberg (kb. 1400–1468) német feltaláló az 1440-es években találta fel a könyv- nyomtatást. A könyvek nyomtatásához fémb ő l kiöntött bet ű ket alkalmazott. Gutenberg találmányának lényege, hogy a fémb ő l készült bet ű k sorozatgyártásával lehet ő vé vált a szövegek szedése és a szedett szöveg többszörös el ő állítása.

3 TELEGRÁF Samuel Morse (1791–1872) amerikai feltaláló 1844-ben találta fel a telegráfot, azaz a távírót. A módszer alap elve az, hogy az adás helyén egy kapcsolóval rövid és hosszú jelek sorozatát állítják el ő, majd a jeleket vezeték segítségével továbbítják. A vétel helyén a jelsorozatot vagy hangjelekké alakítják, vagy papírszalagon rögzítik. A kapott jelekb ő l végül visszaalakítják, azaz dekódolják az eredeti üzenetet. Samuel Morse (1791–1872) amerikai feltaláló 1844-ben találta fel a telegráfot, azaz a távírót. A módszer alap elve az, hogy az adás helyén egy kapcsolóval rövid és hosszú jelek sorozatát állítják el ő, majd a jeleket vezeték segítségével továbbítják. A vétel helyén a jelsorozatot vagy hangjelekké alakítják, vagy papírszalagon rögzítik. A kapott jelekb ő l végül visszaalakítják, azaz dekódolják az eredeti üzenetet.

4 TELEFON A telefont a skót származású Alexander Graham Bell (1847–1922) találta fel 1876-ban Amerikában. Telefonbeszélgetés során a beszél ő hangját elektromos jellé alakítják, a vétel helyén pedig az elektromos jeleket visszaalakítják hanggá. Az elektromos jeleket ugyan azon a vezetéken továbbítják mindkét irányba. Puskás Tivadar (1844– 1893) magyar mérnök, szintén Amerikában dolgozta ki a telefon-központok elvét ban Bostonban, 1879-ben Párizsban, majd 1881-ben hazánk területén készítettek telefonközpontokat. Puskás Tivadar 1892-ben szabadalmaztatta a telefonhírmondót, amely a világon el ő ször Budapesten m ű ködött. A hírmondó a rádió el ő djének tekinthet ő, hangos újságként m ű ködött. Az el ő fizet ő k hallgatókészülékekkel hallgathat ták otthonukban a beolvasott híreket. A telefont a skót származású Alexander Graham Bell (1847–1922) találta fel 1876-ban Amerikában. Telefonbeszélgetés során a beszél ő hangját elektromos jellé alakítják, a vétel helyén pedig az elektromos jeleket visszaalakítják hanggá. Az elektromos jeleket ugyan azon a vezetéken továbbítják mindkét irányba. Puskás Tivadar (1844– 1893) magyar mérnök, szintén Amerikában dolgozta ki a telefon-központok elvét ban Bostonban, 1879-ben Párizsban, majd 1881-ben hazánk területén készítettek telefonközpontokat. Puskás Tivadar 1892-ben szabadalmaztatta a telefonhírmondót, amely a világon el ő ször Budapesten m ű ködött. A hírmondó a rádió el ő djének tekinthet ő, hangos újságként m ű ködött. Az el ő fizet ő k hallgatókészülékekkel hallgathat ták otthonukban a beolvasott híreket.

5 FÉNYKÉPEZÉS A fotográfia, azaz a fényképezés története a camera obscuraval (sötétkamrával) kezd ő dött, amely egy sötét doboz volt. A sötétkamra oldalán egy lyuk volt, amelybe a kés ő bbiekben üveglencsét tettek. Ezen a lencsén keresztül jelent meg a doboz bels ő falán a kinti tárgyak képe. A kés ő bbiekben felmerült a képek rögzítésének a lehet ő sége, erre többféle megoldással álltak el ő a különböz ő nemzetiség ű kísérletez ő k re Daguerre megtalálta a képek rögzítésének sokáig használatos módját, amelyet dagerrotípiának neveztek el. A fényképezés a II. világháború után lett széles körben elérhet ő, amikor beindult a fényképez ő gépek és filmek tömeggyártása. A digitális fényképez ő gépek és a mobiltelefonok is alkalmasak állóképek és mozgóképek rögzítésére. A fotográfia, azaz a fényképezés története a camera obscuraval (sötétkamrával) kezd ő dött, amely egy sötét doboz volt. A sötétkamra oldalán egy lyuk volt, amelybe a kés ő bbiekben üveglencsét tettek. Ezen a lencsén keresztül jelent meg a doboz bels ő falán a kinti tárgyak képe. A kés ő bbiekben felmerült a képek rögzítésének a lehet ő sége, erre többféle megoldással álltak el ő a különböz ő nemzetiség ű kísérletez ő k re Daguerre megtalálta a képek rögzítésének sokáig használatos módját, amelyet dagerrotípiának neveztek el. A fényképezés a II. világháború után lett széles körben elérhet ő, amikor beindult a fényképez ő gépek és filmek tömeggyártása. A digitális fényképez ő gépek és a mobiltelefonok is alkalmasak állóképek és mozgóképek rögzítésére.

6 FILM A francia származású Lumière fivérek 1895-ben szabadalmaztatták azt az eszközt (cinématograph), amely film felvételére volt képes. Két év múlva megnyitották az els Ő mozgókép színházakat. A francia származású Lumière fivérek 1895-ben szabadalmaztatták azt az eszközt (cinématograph), amely film felvételére volt képes. Két év múlva megnyitották az els Ő mozgókép színházakat.

7 RÁDIÓ A rádiós m ű sorszolgáltatás hang útján valósul meg. A rádiós médiaszolgáltatás eléréséhez nem feltét lenül szükséges rádió-készülék. A m ű sorszórás megvalósulhat kábelen, m ű holdon vagy az interneten keresztül. Magyarországon december 1- jén indult meg a rádiós m ű sorsugárzás. Ugyanebben az évben kezdték meg az Orion márkájú rádiókészülékek gyártását is. A közszolgálati csatornákat közpénzb ő l tartják fenn, m ű ködésüket társadalmi felügyelet ellen ő rzi. Közszolgálati csatornák pl. az MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petôfi Rádió, MR3-Bartók Rádió. Az MR1-Kossuth Rádió a az MR2- Pet ő fi Rádió a az MR3-Bartók Rádió a címen érhet ő el az interneten. A rádiós m ű sorszolgáltatás hang útján valósul meg. A rádiós médiaszolgáltatás eléréséhez nem feltét lenül szükséges rádió-készülék. A m ű sorszórás megvalósulhat kábelen, m ű holdon vagy az interneten keresztül. Magyarországon december 1- jén indult meg a rádiós m ű sorsugárzás. Ugyanebben az évben kezdték meg az Orion márkájú rádiókészülékek gyártását is. A közszolgálati csatornákat közpénzb ő l tartják fenn, m ű ködésüket társadalmi felügyelet ellen ő rzi. Közszolgálati csatornák pl. az MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petôfi Rádió, MR3-Bartók Rádió. Az MR1-Kossuth Rádió a az MR2- Pet ő fi Rádió a az MR3-Bartók Rádió a címen érhet ő el az interneten.

8 TELEVÍZIÓ A televízióadás képeknek és hangoknak rádióhullámokkal való továbbításán alapul. Hazánkban január 20-án indultak meg a televíziós próbaadások. Az els ő televíziókészülék Orion márkanéven került forgalomba 1956-ban. A Magyar Televízió hivatalosan május 1-jén kezdte meg m ű ködését. Az els ő színes adást április 5-én vetítették. A televízióadás képeknek és hangoknak rádióhullámokkal való továbbításán alapul. Hazánkban január 20-án indultak meg a televíziós próbaadások. Az els ő televíziókészülék Orion márkanéven került forgalomba 1956-ban. A Magyar Televízió hivatalosan május 1-jén kezdte meg m ű ködését. Az els ő színes adást április 5-én vetítették.

9 MŰHOLD A m ű hold a bolygók körül kering ő mesterséges égitest. Az els ő világ ű rbe indított m ű hold a Szputnyik–1 volt, amelyet a Szovjet unió indított október 4-én Bajkonurból. A m ű hold rádióadását a Föld nagy részén tudták fogni, de három hónap után megsemmisült a légkörben. A Szovjetunió még ugyanabban az évben elindította a Szputnyik–2 m ű holdat is. Az Amerikai Egyesült Államok 1958-ban helyezte pályára az Explorer-1 m ű holdat. Az eddigi legnagyobb, Föld körül kering ő m ű hold a Nemzetközi Ű rállomás. A Föld körül több ezer m ű hold állt pályára, a Naprendszerben más bolygók és holdak körül is keringenek m ű holdak. A m ű holdak napelemek segítségével nyerik a Napból az energiát. A m ű hold a bolygók körül kering ő mesterséges égitest. Az els ő világ ű rbe indított m ű hold a Szputnyik–1 volt, amelyet a Szovjet unió indított október 4-én Bajkonurból. A m ű hold rádióadását a Föld nagy részén tudták fogni, de három hónap után megsemmisült a légkörben. A Szovjetunió még ugyanabban az évben elindította a Szputnyik–2 m ű holdat is. Az Amerikai Egyesült Államok 1958-ban helyezte pályára az Explorer-1 m ű holdat. Az eddigi legnagyobb, Föld körül kering ő m ű hold a Nemzetközi Ű rállomás. A Föld körül több ezer m ű hold állt pályára, a Naprendszerben más bolygók és holdak körül is keringenek m ű holdak. A m ű holdak napelemek segítségével nyerik a Napból az energiát.

10 (Forrás: Dr. Dancsó Tünde - Korom Pál (2014): INFORMATIKA gimnázium Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt.)


Letölteni ppt "A KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSE www.torokcsaba.ucoz.com."

Hasonló előadás


Google Hirdetések