Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSE"— Előadás másolata:

1 A KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSE

2 KÖNYVNYOMTATÁS Gutenberg (kb. 1400–1468) német feltaláló az 1440-es években találta fel a könyv- nyomtatást. A könyvek nyomtatásához fémből kiöntött betűket alkalmazott. Gutenberg találmányának lényege, hogy a fémből készült betűk sorozatgyártásával lehetővé vált a szövegek szedése és a szedett szöveg többszörös előállítása.

3 Telegráf Samuel Morse (1791–1872) amerikai feltaláló 1844-ben találta fel a telegráfot, azaz a távírót. A módszer alap elve az, hogy az adás helyén egy kapcsolóval rövid és hosszú jelek sorozatát állítják elő, majd a jeleket vezeték segítségével továbbítják. A vétel helyén a jelsorozatot vagy hangjelekké alakítják, vagy papírszalagon rögzítik. A kapott jelekből végül visszaalakítják, azaz dekódolják az eredeti üzenetet.

4 telefon A telefont a skót származású Alexander Graham Bell (1847–1922) találta fel 1876-ban Amerikában. Telefonbeszélgetés során a beszélő hangját elektromos jellé alakítják, a vétel helyén pedig az elektromos jeleket visszaalakítják hanggá. Az elektromos jeleket ugyan azon a vezetéken továbbítják mindkét irányba. Puskás Tivadar (1844– 1893) magyar mérnök, szintén Amerikában dolgozta ki a telefon-központok elvét ban Bostonban, 1879-ben Párizsban, majd 1881-ben hazánk területén készítettek telefonközpontokat. Puskás Tivadar 1892-ben szabadalmaztatta a telefonhírmondót, amely a világon először Budapesten működött. A hírmondó a rádió elődjének tekinthető, hangos újságként működött. Az előfizetők hallgatókészülékekkel hallgathat ták otthonukban a beolvasott híreket.

5 FÉNYKÉPEZÉS A fotográfia, azaz a fényképezés története a camera obscuraval (sötétkamrával) kezdődött, amely egy sötét doboz volt. A sötétkamra oldalán egy lyuk volt, amelybe a későbbiekben üveglencsét tettek. Ezen a lencsén keresztül jelent meg a doboz belső falán a kinti tárgyak képe. A későbbiekben felmerült a képek rögzítésének a lehetősége, erre többféle megoldással álltak elő a különböző nemzetiségű kísérletezők re Daguerre megtalálta a képek rögzítésének sokáig használatos módját, amelyet dagerrotípiának neveztek el. A fényképezés a II. világháború után lett széles körben elérhető, amikor beindult a fényképezőgépek és filmek tömeggyártása. A digitális fényképezőgépek és a mobiltelefonok is alkalmasak állóképek és mozgóképek rögzítésére.

6 FILM A francia származású Lumière fivérek 1895-ben szabadalmaztatták azt az eszközt (cinématograph), amely film felvételére volt képes. Két év múlva megnyitották az elsŐ mozgókép színházakat.

7 RÁDIÓ A rádiós műsorszolgáltatás hang útján valósul meg. A rádiós médiaszolgáltatás eléréséhez nem feltét lenül szükséges rádió-készülék. A műsorszórás megvalósulhat kábelen, műholdon vagy az interneten keresztül. Magyarországon december 1- jén indult meg a rádiós műsorsugárzás. Ugyanebben az évben kezdték meg az Orion márkájú rádiókészülékek gyártását is. A közszolgálati csatornákat közpénzből tartják fenn, működésüket társadalmi felügyelet ellenőrzi. Közszolgálati csatornák pl. az MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petôfi Rádió, MR3-Bartók Rádió. Az MR1-Kossuth Rádió a az MR2- Petőfi Rádió a az MR3-Bartók Rádió a címen érhető el az interneten.

8 televízió A televízióadás képeknek és hangoknak rádióhullámokkal való továbbításán alapul. Hazánkban január 20-án indultak meg a televíziós próbaadások. Az első televíziókészülék Orion márkanéven került forgalomba 1956-ban. A Magyar Televízió hivatalosan május 1-jén kezdte meg működését. Az első színes adást április 5-én vetítették.

9 műhold A műhold a bolygók körül keringő mesterséges égitest. Az első világűrbe indított műhold a Szputnyik–1 volt, amelyet a Szovjet unió indított október 4-én Bajkonurból. A műhold rádióadását a Föld nagy részén tudták fogni, de három hónap után megsemmisült a légkörben. A Szovjetunió még ugyanabban az évben elindította a Szputnyik–2 műholdat is. Az Amerikai Egyesült Államok 1958-ban helyezte pályára az Explorer-1 műholdat. Az eddigi legnagyobb, Föld körül keringő műhold a Nemzetközi Űrállomás. A Föld körül több ezer műhold állt pályára, a Naprendszerben más bolygók és holdak körül is keringenek műholdak. A műholdak napelemek segítségével nyerik a Napból az energiát.

10 (Forrás: Dr. Dancsó Tünde - Korom Pál (2014): INFORMATIKA gimnázium Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt.)


Letölteni ppt "A KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések