Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Szoftverekkel kapcsolatos jogok Az informatika etikai szabályai és a szoftverek csoportosítása jogok szerint.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Szoftverekkel kapcsolatos jogok Az informatika etikai szabályai és a szoftverek csoportosítása jogok szerint."— Előadás másolata:

1 A Szoftverekkel kapcsolatos jogok Az informatika etikai szabályai és a szoftverek csoportosítása jogok szerint

2 A szerzői jog I. Minden számítástechnikában alkalmazott programot a szerzői jog véd. A szerzői jog tulajdonosát pedig törvény védi a jogtalan felhasználókkal szemben. A szerzői jogról az 1999. évi LXXVI. törvény rendelkezik. A szerzői jog az eredeti szerzőt a másolástól, illetve a szóban forgó program ellopásától védi, miszerint ha a programot valaki ellopná, egyértelműen anyagi előnyben részesülne az eredeti szerzővel szemben,s ennek megakadályozására szól a szerzői jog.

3 Szerzői jog II. Sokakban felmerülhet a kérdés, miért NEM szabadalmi jogok védik a szoftvereket a szerzői jog helyett. Ennek megválaszolására sok okot fel lehetne sorolni, de egy kiemelkedő horderejű: A szabadalmi védelem elnyerése hosszadalmas eljárások árán történhet, amely időben is jelentős elnyúlást jelenthetne, ezzel szemben a szerzői jogok a mű (nevezzük: programnak) létrejöttétől kezdve védik a kérdéses szoftvert. Fontos megemlíteni hogy a Szerzői jog nem a programot magát, hanem annak alkotóját védi. A szerzői jogon kívül más jogok is védhetik az alkotót. (Így például: a másolásvédelmi eljárások )

4 Mit kap a felhasználó, ha megvásárol egy szoftvert? A szoftver megvásárlásával a felhasználó nem kap teljes tulajdonjogot, csak korlátozott felhasználói jogot. Azokat a jogokat, amelyekkel a felhasználó a program megvásárlása után rendelkezik, az ún. licensz-szerződésben írják le. (Más néven: EULA [End User Lisence Agreement])

5 A szoftverek csoportosítása jogi szempontból Tulajdonosi szoftverek: –Kereskedelemben beszerzett szoftverek –A Freeware programok –A Shareware szoftverek („Mézes madzag”) Szabad szoftverek: –Félszabad szoftverek –Public Domain szoftverek –Demo és EDU verziók

6 Szoftvervásárlással járó jogok és tilalmak Feljogosít: 1 Gépre történő feltelepítésre, illetve 1 felhasználó általi használatra Valamint a szoftver eladására, de természetesen, ezt a *Teljes doboz tartalmával és 1 példányban Nem jogosít fel: A program tovább terjesztésére, avagy a szoftverről, illetve annak dokumentációjáról másolat készítésére A programkód visszafejtésére, és módosítására Valamint a program későbbi verzióinak használatára

7 A Felhasználó felelőssége A felhasználó felelőssége: A számítógép üzemeltetője felel azért, hogy a gépen csak jogtiszta szoftverek legyenek! (A jogtisztaságot, a licensz szerződéssel, a vásárlást igazoló számlával, illetve a regisztrációs kártyával igazolhatjuk.)

8 BSA BSA (Business Software Alliance) más néven: „Szoftver rendőrség” 1988-ban alakult érdekvédelmi egyesület, amelyet a szoftvergyártók és -forgalmazók közösen alapítottak annak érdekében, hogy közösen léphessenek fel az illegális szoftver kereskedelem és használat ellen. Mivel a BSA nem Hatósági szerv, ezért csak egy hatósági szerv (Pl. rendőrség), vagy más hivatalos szervvel együtt működve ellenőrizhet, illetve kötelezhet valakit valamire.

9 Az informatikával kapcsolatos etikai szabályok (Netikett) Alkalmazási területei: –E-mail –Chat –Hálózati munka –Közösen használt számítógépek


Letölteni ppt "A Szoftverekkel kapcsolatos jogok Az informatika etikai szabályai és a szoftverek csoportosítása jogok szerint."

Hasonló előadás


Google Hirdetések