Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elsősegélynyújtás: Az az egészségügyi beavatkozás, amelyet bárki a végleges szakellátás megkezdése előtt végez, baleset vagy hirtelen egészségkárosodás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elsősegélynyújtás: Az az egészségügyi beavatkozás, amelyet bárki a végleges szakellátás megkezdése előtt végez, baleset vagy hirtelen egészségkárosodás."— Előadás másolata:

1 Elsősegélynyújtás: Az az egészségügyi beavatkozás, amelyet bárki a végleges szakellátás megkezdése előtt végez, baleset vagy hirtelen egészségkárosodás közvetlen körülményeinek elhárítása és az állapot további romlásának feltartóztatása érdekében.

2 A hirtelen kialakult egészségkárosodás szakszerű ellátását hátráltatja a keletkezési hely és a szaksegélyt biztosítók (mentők, barlangi mentők) közötti távolság, és a keletkezett folyamat gyors lefolyása.

3 OMSZ hegységekben, nehezen megközelíthető helyeken (ahol a helikopter nem tud leszállni)

4 Miért fontos? Ki lehet segélynyújtó?
A bajbajutottat megtaláló, vagy a környezetében tartózkodó személyek hamarabb tudnak elsősegélyt nyújtani, mint a riasztott mentők. Az adott esetben végletesen hosszú időnek számító helyszínre érkezési időt a laikus (civil) segélynyújtók beavatkozásukkal tudják áthidalni, az időveszteséget lecsökkenteni. Ki lehet segélynyújtó? Tudásának megfelelően bárki nyújthat elsősegélyt. Az azonnal megtett első beavatkozás, bizonyos esetekben, akár a bajbajutott életét is megmentheti.

5 Az elsősegélynyújtás célja
Az élet megmentése A további egészségkárosodás megakadályozása A gyógyulás elősegítése

6 A segítségnyújtást ösztönző tényezők
• Segíteni akarás, Sajnálat • Szimpátia, Személyes ismeretség • Segélynyújtói mentalitás – Empátia – Kíváncsiság – Korábbi siker/sikertelenség (bizonyítás) – Bátorság • Családi példa, Iskolai példa • Kötelességtudat (lelkiismeret) • Gyakorlottság

7 Időfaktor elvi szorzószám, mely az adott kórfolyamat dinamikájához (belső időegységéhez) igazítja a konvencionális egységben mért időt. Az 5 perc - klinikai halál esetén végzetesen hosszú idő; - nagyobb artériás vérzésnél öt perc a tolerabilitás felső határa lehet ; - szívinfarktusban veszélyesen hosszú ; - vesegörcs esetén a beteg számára szubjektív nehezen viselhető, de a folyamatra nézve nincs hatással - tüdőgyulladásban szubjektív és objektív egyaránt elhanyagolható.

8 Elsősegélynyújtás általános szabályai
A segítségnyújtás módját, a beavatkozás szükségességét, mértékét és ellátási sorrendjét a beteg, a sérült állapota határozza meg. Segélynyújtó fellépése magabiztos és határozott legyen Céltudatos tevékenység Segítőtárs(ak)keresése mielőbb Helyszín biztosítása, környezet távolabb tartása a helyszíntől és megnyugtatása Az ellátó gyors és lényegre törő tájékozódása, céltudatos kérdésekkel A sérült csak legszükségesebb mozgatása pl. vizsgáláskor vagy esetleges veszélyhelyzetből való kimentéskor A sérül vagy beteg mozgatását minden esetben meg kell szervezni Baleseti helyszín csak a legszükségesebb mértékben változtassuk meg, annyira, amennyi feltétlen kell a sérült ellátásához A sérültet minden esetben csak ülve vagy fekve szabad ellátni A beteg ruházatát csak a szükséges vizsgálathoz és ellátáshoz szabad eltávolítani A segélynyújtás megkezdésével egy időben gondoskodni kell az esetleges végleges ellátás biztosításáról

9

10 Az elsősegélynyújtói beavatkozás „szakmai” és „humánus” indokai:
közvetlen életmentő beavatkozás további állapotromlás megelőzése állapotjavítás fájdalomcsillapítás fertőzés megelőzése Csökkenteni a... kiszolgáltatottságot magára hagyatottságot kilátástalanságot kétségbeesést pánikot

11 Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából?
Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul: ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.); baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén; megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt; ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.); ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

12 Segélyhívó számok 104 mentők 105 tűzoltóság 107 rendőrség
112 általános segélyhívó (rendőrség)

13 A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról): 104
Hol történt? (pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége) Mi történt? (a sérülés, rosszullét bekövetkezte: pl. összeesett, eszméletlen; szívbeteg fullad; magasból esett, gépkocsi elgázolta; motorkerékpárral fának ütközött, stb.) Hány sérült, beteg van? Van – e gyermeksérült? Milyen sérülés, panasz, tünet észlelhető? (pl. földön fekszik, lábát fájlalja; sápadt, verejtékes; fullad, nyugtalan, ajkai elkékültek; földön fekszik, görcsöl, szája habzik) A bejelentő neve és telefonszáma (szükség lehet a bejelentő visszahívására, pl. pontatlan cím esetén!) Várjunk a mentésirányító esetleges kérdéseire (a történtek pontosítása érdekében fontos!), és csak ezután tegyük le a telefonkagylót. Műszaki mentés szükséges-e?

14 A sürgősségi ellátás rendszere
Felismerés, azonnali teendők Segélykérés Elsősegély Mentőellátás Mentőszállítás Kórházi ellátás

15 1. Felismerés, azonnali teendők
Az esemény tisztázása nélkülözhetetlen a beteg, de sokszor az elsősegélynyújtó érdekében is. Ennek során: a helyszín a sérült tüneteinek A baleseti mechanizmus felismerésére egymással párhuzamosan kell törekedni. 1. A helyszín további veszélyforrás lehet a segítségnyújtókra is! Kimentéssel óvatosan járjunk el! Csak akkor mozgassuk a sérültet, ha szükséges!

16 A sérült(ek) tüneteinek összegyűjtése:
alapvető életfunkciók vizsgálata eszméletlen sérültnek légutak átjárhatóságának biztosítása durva sérülések keresése. A segélynyújtás során nagyon fontos az önmagunk védelme! Ezért: Csak akkor közelítsük meg a helyszínt, ha megbizonyosodtunk arról, hogy ránk nincs további veszéllyel A segélynyújtás során mindig használjunk gumikesztyűt!

17 2. Segélykérés Mentőhívás: 104
Barlangban, nehezen megközelíthető helyen a barlangi mentőszolgálat riasztása: Közvetlenül, riasztásvezető, riasztási lista szerint: Rendőrségen 107 vagy a mentőkön keresztül

18 Gyors vizsgálat alapján él-e a beteg?
Hogyan kezdjük el? Biztonságban vagyok? Igen Ránézésre él-e a beteg? Nem Igen Gyors vizsgálat alapján él-e a beteg? Igen Elsősegélynyújtás Újraélesztés 08:08

19 Vizsgálati szakaszok Részletes vizsgálat:
Traumás ( vérzés, sebzés, gázolás) vagy nem traumás a sérült ( belgyógyászati betegség ) 08:08

20 A sérült beteg elsődleges vizsgálata
Él-e a beteg vagy meghalt ? Halál biztos jelei: hullafoltok hullamerevség hulla felbomlása 08:08

21 Riasztó tünetek Hirtelen nagy fájdalom Bő, erős vérzés magas láz
nagyfokú sápadtság makacs hányás, dyspnoe- nehézlégzés görcsroham terjedő bénulás 08:08

22 A sérült beteg részletes vizsgálata
- hogyan történt az eset, - milyen panaszok, tünetek előzték meg, - jelenleg milyen panaszai vannak a betegnek, - van-e ismert betegsége, Ismert allerigiája van-e? - betegség esetén volt-e már hasonló rosszulléte. 08:08

23 Baleseti mechanizmus alapján súlyos sérült:
ha a beteg több, mint 5 m magasból lezuhant ha a beteg beszorult, ill. betemetődött ha a beteg a gépjárműből kirepült valaki meghalt mellette az utastérben az utastér erősen megrongálódott a gépjármű felborult ha a balesetben 2 éven aluli gyermek sérült van 08:08

24 Típusos helyszínek Tárgyalóterem, Temető, Közlekedési eszköz, Fodrász,
WC, Üzem, Italbolt, Garázs, Konyha, fürdő, Étkezés, 08:08


Letölteni ppt "Elsősegélynyújtás: Az az egészségügyi beavatkozás, amelyet bárki a végleges szakellátás megkezdése előtt végez, baleset vagy hirtelen egészségkárosodás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések