Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A kémia az elmúlt 100 évben számos olyan, áttörést hozó találmány kifejlesztéséhez járult hozzá az orvoslás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A kémia az elmúlt 100 évben számos olyan, áttörést hozó találmány kifejlesztéséhez járult hozzá az orvoslás."— Előadás másolata:

1 A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A kémia az elmúlt 100 évben számos olyan, áttörést hozó találmány kifejlesztéséhez járult hozzá az orvoslás és a gyógyászat területén, amely segítségével életünk hosszabbá, egészségesebbé és boldogabbá vált. Az emberiség történetében nagyon sokáig az orvoslás és a gyógykezelés rendkívül egyszerű volt. Betegségek vagy sérülések esetén az orvosok nem tudtak sokat tenni: többnyire csak azt, hogy pácienseik tisztán és komfortosan érezzék magukat. Az elmúlt 100 évben forradalmi változás következett be a gyógyászat területén: az orvosok kezelni tudják a betegségeket, sérüléseket látnak el és hoznak rendbe, sőt, lehetővé vált egyes betegségek megelőzése is. A keményen dolgozó, elkötelezett kémikusoknak nagy szerepe volt az új gyógyszerek létrehozásában azáltal, hogy új hatóanyag-molekulákat fejlesztettek ki, és részt vettek új gyógyászati segédeszközök és diagnosztikai módszerek kidolgozásában is. Az orvostudomány területén elért számos kémiai fejlesztés magasabb életszínvonalat és biztonságosabb életet tett lehetővé milliók számára. III. 1. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek Morfium Aszpirin Kortizon III. 2. Pszichoterápiás hatóanyagok Klórpromazin Triciklusos antidepresszánsok Benzodiazepinek III. 3.Hormonok és hormonszabályozó gyógyszerek Inzulin Tesztoszteron Progeszteron, ösztrogén és a fogamzásgátló tabletták III. 4. A gyomor és a bélrendszeri betegségek kezelése A gyomorfekély terápiás kezelésének fejlődése III. 5. Orvosi tesztek és diagnosztikai módszerek Orvosi képalkotó technológiák Izotópok orvosi alkalmazása A kémiai vizsgálatok fejlődése Az önvizsgáló módszerek fejlődése III. 6. Hatóanyagok a fertőző megbetegedések kezelésére Salvarsan és Prontosil Penicillin Zidovudin (AZT) III. 7. A szív- és érrendszeri megbetegedések kezelése Szívritmus szabályozása Szívelégtelenségek kezelése Véralvadást szabályozó gyógyszerek A vér koleszterinszintjének szabályozása III. 8. Kemoterápiás módszerek a rákos megbetegedések kezelésében Rákos megbetegedések kemoterápiás kezelésének fejlődése Citotoxikus hatóanyagok Tamoxifen III. 9. Új gyógyászati „bioanyagok” Művégtagok és implantátumok Egészségügyi felszerelések Fertőtlenítés és fehérítés III. ORVOSTUDOMÁNY

2 Kronológia 1899 Aszpirint gyártanak az ízületi gyulladás okozta fájdalom enyhítésére. 1909 Megalkotják az első kemoterápiás kezelésben alkalmazott gyógyszert, a Salvarsant. 1922 A vér cukorszintjének csökkentésére inzulint használnak. 1923 Meghatározzák a morfium kémiai szerkezetét. 1927 Megalkotják az első terhességi tesztet, ami a vizelet ösztrogén szintjének meghatározásán alapul. 1935 A halálos kimenetelű Streptococcus fertőzés gyógyítható a Prontosillal. 1942 A nitrogén mustárgázok használatával elkezdődik a rákbetegség kemoterápiás kezelése. 1943 A fertőzések elleni penicillin használatával megkezdődik az antibiotikumos kezelések korszaka. 1954 Elkezdik a digoxint használni trombózisos (vérrögképződés az erekben) megbetegedések kezelésére. 1954 A klórpromazinnal megkezdődik a modern antipszichotikus kezelések időszaka. 1960 Forgalomba kerül az első fogamzásgátló tabletta, az Enovid. 1963 Sikerül növényekből kivonni olyan citotoxikus hatóanyagokat, melyeket a rákos megbetegedések kemoterápiás kezelése során alkalmaznak. 1976 A tagamet képes a gyomorban a savkiválasztás gátlására, ezáltal a gyomorfekély kezelésére használható. 1977 Felfedezik, hogy a tamoxifen olyan hormongátlókat fejleszt ki, amelyek lehetővé teszik kemoterápiás használatát. 1987 Megjelenik a Zidovudin (AZT), mint a HIV fertőzés ígéretes ellenszere. Paul Ehrlich, a Salvarsan megalkotója Frederick Banting és Charles H. Best az inzulin előállítói Prontosil Alexander Fleming A penicillin működése Enovid Egy citotoxikus hatóanyag, a taxol szerkezeti képlete Gyomorfekély A rózsaszín szalag a mellrák elleni küzdelem, a piros szalag pedig az AIDS elleni küzdelem jelképe Az aszpirint már 1900-ban tablettázták A morfium szerkezeti képlete Terhességi teszt


Letölteni ppt "A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A kémia az elmúlt 100 évben számos olyan, áttörést hozó találmány kifejlesztéséhez járult hozzá az orvoslás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések