Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hatáskör modell 5. HAM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hatáskör modell 5. HAM."— Előadás másolata:

1 Hatáskör modell 5. HAM

2 Hatáskör Hatáskör alatt valamilyen feladat ellátásához szükséges jogosultságot, illetékességet értünk. Hatáskörök: Javaslattétel Véleményezés Döntés Jóváhagyás Végrehajtás ellenőrzés

3 3. Döntés Döntés: alternatívák közötti választás, tehát jogosultság a szervezet működési irányainak meghatározására. Előkészítő hatáskörei: javaslattétel, véleményezés

4 1. Javaslattétel A döntés szakmai megalapozása, tanulmányok, változatok, feldolgozott információk formájában.

5 2. Véleményezés A javaslat más szakirány szempontjából történő megítélése, szakirányok közti egyeztetés.

6 4. Jóváhagyás Illesztési hatáskör a döntések magasabb irányítási szinten történő összehangolása szempontjából.

7 5. Végrehajtás A döntés megvalósításának folyamata, a választott cselekvési alternatíva realizálása.

8 6. Ellenőrzés A megvalósítás eredményességének a megítélése, illetve egy folyamatos visszacsatolás a döntéshez. Ez utóbbi mozzanat lehetővé teszi az esetleges eltérések menetközbeni kiigazítását.

9 A hatáskörök telepítésének szervezési elvei
A hatásköri rendszer kialakítása során biztosítani kell a feladat-hatáskör-felelősség kölcsönös összhangját. Az ellátandó feladatokat a folyamatrend határozza meg. Kialakításkor kiinduló hatáskör a döntés. A döntést oda kell telepítenünk, ahol megvannak az információk és megfelelő felelősségvállalást is kapcsolhatunk.

10 A hatáskörök telepítésének szervezési elvei
Döntésnél alacsonyabb szinten kell elhelyezni az előkészítő hatásköröket. Javaslattétel a döntéssel azonos szakágon legyen. Véleményezés a javaslattétellel egy szinten, de más szakágon legyen. Jóváhagyás a döntés fölött legyen. Végrehajtás a döntés alatt legyen. Az ellenőrzés visszacsatolás. A végrehajtás fölött legyen.

11 A hatáskörök telepítésének szervezési elvei
A döntéshozó vagy a jóváhagyó végezhet ellenőrző tevékenységet. Ellenőrzési hatáskört több szervezeti egység is elláthat párhuzamosan. A hatásköri rendszer kialakítása során nem szükséges minden döntéshez a teljes hatásköri rendszert kiépíteni. Egyszerű döntésekhez csak végrehajtást és ellenőrzést kapcsolnak.

12 A hatáskörök telepítésének szervezési elvei
Egy szervezeti egység különböző problémához kapcsolódóan többféle hatáskört is betölthet. Lehet például döntéshozó, más problémánál csak javaslattevő… Egy szervezeti egység egy problémához kapcsolódóan párhuzamosan max. 2 hatáskört tölthet be. Pl.: döntéshozó csak ellenőrző lehet, jóváhagyó is csak ellenőrző lehet, a javaslattevő lehet végrehajtó vagy ellenőrző.

13 A hatásköri rendszer modellezése
A szervezet hatásköri struktúráját hatásköri (döntési) mátrix segítségével megjeleníteni. Sorokban a folyamatok, Oszlopokban a szervezeti egységek találhatóak A sor és az oszlop találkozásánál egy kódszám lehet, amely megmutatja a hatáskörét a szervezetnek az adott folyamatban.


Letölteni ppt "Hatáskör modell 5. HAM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések