Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdaságpolitika II. 6. Gazdasági ciklusok 7

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdaságpolitika II. 6. Gazdasági ciklusok 7"— Előadás másolata:

1 Gazdaságpolitika II. 6. Gazdasági ciklusok 7
Gazdaságpolitika II. 6. Gazdasági ciklusok 7. Magyar gazdaságfejlesztés 8. K + F és innováció politika 9. Az intézményi környezet fejlesztése 10. Ágazati politikák 11. Közösségi gazdálkodás 12. Külgazdaság politika

2 6. Gazdasági ciklusok A ciklusok típusai
- Mik az ún. Kondratyev-ciklusok fő jellemzői? Milyen nézeteket ismer okaikról? Mi a multiplikátor-hatás? Hogyan okozhat válságot? Ciklus szabályozás

3 7. Magyar gazdaságfejlesztés
A fejlesztéspolitika fő dokumentumai - Mely szervezetek alakítják a magyar gazdaságban érvényesülő gazdaságpolitikát? - Miként készülnek a magyar gazdaságfejlesztési tervek? Melyek a módszer kritikájának fő elemei? - Mi a véleménye az új Nemzeti Fejlesztési Tervről? A gazdaságfejlesztés hazai gyakorlata

4

5 - Gazdaságpolitikusainknak a nagy nemzetközi vállalatok, vagy a hazai kkv-k támogatását javasolja? A támogatás mely eszközeit tekinti a legfontosabbaknak? - Megítélése szerint a gazdasági stabilizáció miként és mennyiben korlátozza ma a hazai fejlesztéspolitika mozgásterét?

6 A fejlődés alapja: a kultúra (jobbra az iskolával) …

7 … és a sanyarú jelen. Forrás: saját felvételek

8 8. K + F és innováció politika
Elméleti kérdések - A nemzetközi szakirodalom miben látja a K+F, illetve az innováció különbségét? Mennyiben ismert e nézet Magyarországon? - Mi a nemzeti innovációs rendszer? - Az európai egyetemek milyen típusait ismeri? Mi a spin-off? - Hogyan készül a tudás-térkép? - Melyek a szellemi tulajdonvédelem fő eszközei, s konkrétan mit védenek? - Melyek egy találmány szabadalmaztathatóságának a kritériumai?

9 K+F és innováció Magyarországon - Miként jellemezhető a magyar gazdaságban kialakult innovációs hajlandóság? Megítélése szerint miként lenne fokozható? - Tapasztalatai szerint eredményes-e a gyakorlati képzés a magyar felsőoktatásban? Az oktatók PhD képzése fokozza-e a képzés gyakorlatiasságát?

10 9. Az intézményi környezet fejlesztése
A tulajdonhoz és a szerződésekhez fűződő jogok - Mi a véleménye a késői fizetéssel és a csalárd csődök kel kapcsolatos magyar gyakorlatról? Foglalkoztatáspolitika - Melyek a hazai munkaerő-piac fő feszültségei? Miként támogatja, illetve támogathatná a magyar állam a munkahely-teremtést? Versenyszabályozás - M. Porter szerint melyek a gazdasági versenyben számításba vehető fő versenytársak? A magyar gazdaságpolitikának elsősorban mely szereplők fenyegetésének az elhárítását kell segítenie? - Melyek a verseny korlátozásának fő nemzetgazdasági kárai? Mit ajánl a támadható piac elmélete?

11 Pénzügyi politika Mi a pénzmennyiség, illetve a kamatok egyidejű szabályozásának korlátja? Regionális fejlesztés - Mi a gazdasági, illetve adminisztratív régiók fogalma? Miért fontos e megkülönböztetés az európai regionális politika számára? - Melyek a magyar régiók? Fejlettségük miként viszonyul az európai átlaghoz? Kkv politika - Melyek a sikeres magyar kkv-k fő jellemzői?

12 10. Ágazati politikák

13 Élelmiszergazdasági politika Energiapolitika ”Ipar-„ politika

14 - A főbb ágazatok mennyiben járulnak hozzá a magyar GDP-hez
- A főbb ágazatok mennyiben járulnak hozzá a magyar GDP-hez? Melyek a legnagyobb export-bevételt hozó magyar termékek? - Kívánatosnak látja-e, ha a kormányzat jelöli ki a következő években gyorsan növekvő ágazatokat? S azt, hogy a fejlesztési források nagy részét ezen ágak cégeinek juttatja? Miért, vagy miért nem? - Véleménye szerint a fejlesztési források hány százalékát kellene a mezőgazdaság vállalatinak a támogatására fordítani, s miért? Szükségesnek lát-e a szektorral kapcsolatosan egyéb fontos intézkedéseket is?

15 A „fizikai” infrastruktúra fejlesztése - Melyek a magyar gazdaság „fizikai” infrastruktúrájának fő jellemzői? Mely gondjaink mérsékelhetők belátható időn belül, s melyek nem? - Miként értékeli a kis forgalmú hazai vasutak leállítására, illetve a kis falusi iskolák bezárására irányuló gazdaságpolitikai törekvéseket?

16 Oktatáspolitika

17 Az egészségügy reformja Az államigazgatás korszerűsítése

18 11. Közösségi gazdálkodás
Közjavak Miként bírálja R. Coase a világítótornyok tulajdonlására vonatkozó klasszikus nézeteket? Államháztartás 11.1. ábra. Läffer görbe Adóbevétel, Ft Maximális adóbevétel Adókulcs, % 100

19 Melyek az államháztartás alrendszerei
Melyek az államháztartás alrendszerei? Melyek a központi költségvetés fő tételei? Mi a Läffer-görbe? Jóléti állam vs. öngondoskodás - Melyek voltak a magyar privatizáció fő lépései? Milyen gondok merültek fel e folyamatban? - Mi az életszínvonal, illetve az életminőség fogalma? Rajzolja le és magyarázza a Lorenz-görbét! - Mely államokban tettek (és miként) kísérletet a jóléti állam megvalósítására? S mik a tapasztalatok?

20 12. Külgazdasági politika
Komparatív előnyök Miből fakadnak a komparatív előnyök? A magyar gazdaságnak mely területeken vannak komparatív előnyei, illetve hátrányai? A magyar külkereskedelem

21 - Exportunk elsősorban mely ágazatok termékeiből áll és mely országokba irányul? És honnan, mit hozunk be?

22 Fizetési mérleg. Külső eladósodás
Fizetési mérleg. Külső eladósodás. - Melyek a folyó fizetési mérleg fő tételei? Mennyire megbízható e mérleg alakulásának előrejelzése? Mely tételek alakulása kedvező, s melyeké kedvezőtlen a magyar gazdaságban?

23 Ha kérdésük van, jelentkezzenek!
Szabad kereskedelem vs. import korlátozás Árfolyam-politika Miként szabályozzák az importot a kvóták, illetve a vám-, valamint az árfolyam-politika? Gazdasági diplomácia Sikeres tanulást! Ha kérdésük van, jelentkezzenek!


Letölteni ppt "Gazdaságpolitika II. 6. Gazdasági ciklusok 7"

Hasonló előadás


Google Hirdetések