Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élete és legendái. Miklós mélyen hívő családból származott. Szülei korai halála után hatalmas vagyont örökölt, de nem kezdte ész nélkül pazarolni, hanem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élete és legendái. Miklós mélyen hívő családból származott. Szülei korai halála után hatalmas vagyont örökölt, de nem kezdte ész nélkül pazarolni, hanem."— Előadás másolata:

1 Élete és legendái

2 Miklós mélyen hívő családból származott. Szülei korai halála után hatalmas vagyont örökölt, de nem kezdte ész nélkül pazarolni, hanem megosztotta a rászorulókkal. Ezért ő az ajándékozás nagy szentje.

3 Fiatal korától kezdve Istennek szentelte életét, de nem is gondolt arra, hogy az Úr majd általa milyen sok csodát fog végrehajtani.

4 Amikor a myrai [mírai] püspök meghalt, a környék püspökei összegyűltek, hogy megválasszák az utódot. Éjszaka egyikük egy szózatot hallott: „Holnap délben állj a templom kapujába! Az első embernek, aki akkor belép, Miklós lesz a neve, őt szenteljétek püspökké.” És valóban, Miklós eljött a templomba, és az égi szózat szerint - ámbár eleinte tiltakozott - megválasztották, és fölszentelték püspökké.

5 Legismertebb legendája, amikor három szegény sorsú leánynak az éj leple alatt pénzt dobott be – apjuk ugyanis utcalánynak akarta küldeni őket, hogy pénzt keressenek. Megtudta ezt Miklós, és vagyona egy részét titokban a leányoknak adta, így megmentette őket a becstelen élettől.

6 Egy alkalommal megmentett három ártatlanul vádolt katonatisztet. Ezeket koholt vádak alapján bebörtönözték és halálra ítélték. Miklós azonban Nagy Konstantin császárnak megjelent álmában, és a katonákat megmentette a hóhértól. Ezért a katonák védelmező szentje.

7 Egy napon viharba került matrózok hívták segítségül: Miklós megjelent a hajón, kezébe ragadta a kormányt, és a szükséges manőver után - lecsillapítván a vihart is - biztonságban hagyta ott őket. Így lett Miklós a matrózok védőszentje.

8 Az egyik történet szerint egy gonosz vendéglős elcsábított három iskolás fiút, majd megölte őket, és mint a húst szokás, só közé egy hordóba rejtette a holttestüket. Miklóst egy angyal figyelmeztette az esetre, mire ő megjelent a vendéglős házánál, föltámasztotta a gyermekeket és megbüntette a bűnöst.

9 Egyszer a vidéken éhínség volt, Myra kikötőjében pedig gabonával megrakott, nagy hajók horgonyoztak, és rakományuk a császári tárházak feltöltésére volt szánva. A püspök tárgyalni kezdett a hajósokkal, és azt javasolta nekik, hogy minden hajóról csak száz mérőnyi gabonát adjanak a városnak, bizonyára nem fogják észrevenni a hiányt a császári ellenőrök. A kapitányok hajlottak a szóra, és átadták neki a kért gabonát, de amikor megérkeztek rendeltetési helyükre, a rakomány éppen annyi volt, amennyi szükséges.

10 Nem csak élete, de halála is csodákkal övezett volt: Mikor hosszú öregség után 350- ben meghalt, angyalok fogadták és vezették be a Mennyországba. Emlékét ma a mikulás alakjában őrizzük.

11 Szent Miklós, bár világszerte ismert, alakját manapság sajnos elhomályosítja a „lappföldi télapó” figurája. A keresztények azonban nem a télapót, hanem Myra püspökét, Szent Miklóst, a mikulást várják december 6-án.

12 Szent Miklóst püspöki jelvényekkel (püspöksüveg és pásztorbot), valamint könyvvel és három arany gömbbel ábrázolják, a három szegény lány megsegítésének emlékére.


Letölteni ppt "Élete és legendái. Miklós mélyen hívő családból származott. Szülei korai halála után hatalmas vagyont örökölt, de nem kezdte ész nélkül pazarolni, hanem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések