Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Pinczés Zoltán 1926-2011. Balmazújváros von Haus aus „Keller” debreceni középiskola (Oláh Gábor !)- földrajz-történelem szak 1945-1949 Mindkét szakján.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Pinczés Zoltán 1926-2011. Balmazújváros von Haus aus „Keller” debreceni középiskola (Oláh Gábor !)- földrajz-történelem szak 1945-1949 Mindkét szakján."— Előadás másolata:

1 Dr. Pinczés Zoltán 1926-2011

2 Balmazújváros von Haus aus „Keller” debreceni középiskola (Oláh Gábor !)- földrajz-történelem szak 1945-1949 Mindkét szakján kiemelkedően jó ! 1948 egy kútba esett olasz ösztöndíj, majd létszámstop miatt 2 év iparitanuló iskolai kitérő… 1951-ben Kádár néhány nappal hamarabb hívta vissza az egyetemre, mint Szabó István történész mentora sajnálta, de nem bánta meg hogy nem lett történész – közéletisége biztosan belesodorta volna a politikába…

3 A „két Zoltán” – közös indulása - Kádár felosztotta a terepet számukra: - Borsy: homok és vízrajz, alföld - Pinczés: Tokaj-Zemplén; tönkösödés, lejtős tömegmozgások, periglaciális, lösz

4 Komoly rivalizálás – kihozták egymásból a szakmai maximumot… Folyamatos egyensúlykeresés a szakmai előrehaladásban és pozícióban is; egyetemi doktori (1958) kandidátusi fokozat (1961), tanszékvezetés („Gazdasági és Regionális Földrajzi Tanszék „) éles pengeváltás az akadémiai doktori időszakában (1985) !!! Elkülönült az oktatási territórium is; Pinczés a regionális természeti földrajzi stúdiumok előadója – Borsy az ált. term. földr. talán Pinczés nagyobb átéléssel beszélt… Alkati különbségek révén persze volt sok eltérés is – Pinczés közéletisége; szakszervezet, párt… szélesebb hallgatói kört vonzott – igen jó, szinte baráti hangulatteremtő hatása révén előnyben volt a talán távolságtartóbb Borsy-val szemben… Jó barátságban: Székely Andrással, nagyon tisztelte: Sümeghy Józsefet, Rónai Andrást, Kéz Andort, Láng Sándort, Peja Győzőt… Kicsit színesebb egyéniség volt – történelem, irodalom, szeretett jókat enni, népművészeti tányérokat gyűjtött, citerázott (kántortanító apja a harmóniumot megutáltatta vele…) viszont alig érdekelte a sport, a műszaki dolgok…

5 Székely Andrással (1982) Tadeus Czudekkel 1990

6 A szakterület kádári felosztása nem sült el rosszul… a maguk területén mindketten hozták az eredményeket. Pinczés a 60-as években Ausztriában, Bulgáriában, Csehszlovákiában, Grúziában, és Finnországban volt tanulmányúton, terepgyakorlaton – tehát hegyvidéki geomorfológia, lejtős mozgások, periglaciális jelenségek terén sorra jöttek az összehasonlító eredmények A szocializmus relatív bezártsága miatt számukra a nagy konferenciák szinte teljesen kimaradtak… a 80-as években meg már késő volt… Pinczés ráadásul nem tudott angolul Első „nyugati” előadása; Hannover 1970!, konferencia: Strasbourg 1978 ; 52 évesen !!! Összesen 6 külföldi folyóirat cikk ! – de nem is követeltek impaktszámot és Hirsch-indexet ! Pinczés nyári magánutakon bejárta Európát; a Nordkaptól Gibraltárig, Borsy viszont eljutott az USA-ba, Jakutiába… (és tudott angolul)

7 A klasszikus geomorfológiai témák kifutásával, az 1970-es években Pinczés a komplex tájföldrajzi kutatási irányba találta meg a folytatást – ismerte az NDK-s Ernst Neef-et, Günter Haase-t, később a svájci Hartmut Leser kapcsán eljutott a tájökológia küszöbéig… Sajnos az ígéretes kezdetek után – a bodrogkeresztúri, majd cserépfalusi kutatások gyümölcse, egy összefoglaló tájföldrajzi monográfia nem született meg – e témában akkor még nem volt annyi erő, hogy nagydoktori legyen belőle, márpedig a 80-as évek elején már „muszáj volt” erre koncentrálni – így lett a jelenkori fagy téma a befutó…

8 Egyértelmű szakmai előrelépés; hogy a terepi (geomorfológiai) megfigyelésektől eljutott a rendszeres, hosszú távra beállított terepi mérésekig és a laboratóriumi mérésekig. Mérések; - geomorfológiai fagyformák pontos alaktani felmérése (Füzér, Zsérci-Nagydél) - talajerózió (Tokaj, Cserépfalu) - szoliflukciós törmelékmozgás (Hemzső) - talajvíztükör, talaj víznyelő képesség (Bodrogkeresztúr, Cserépfalu) Ezt a terepkutatási intenzitást azóta se múltuk felül !

9 Hazai porondon szakmai tekintélyük kb. egyensúlyban volt – mindketten elismert geomorfológusok voltak, emellett Pinczés a fagyjelenségek, a tokaji löszformák és talajerózió terén lett szaktekintély. Érdekes, hogy angoltudás hiánya ellenére ő jutott magasabb nemzetközi pozícióba – a Kárpát-Balkán Geomorfológiai Comissio elnökeként vitathatatlanul egy rangos regionális szervezetet vezetett 1987-1998 között. Pinczés kifejezetten Kárpát-medencében és kárpát-medencei magyarságban gondolkodott – s amikor már lehetett - sokat tett az erdélyi geográfusokért; Tulogdi János, Tövissi József, Vofkori László, --- Miklós László.

10 Telik-múlik ez az átkozott IDŐ – lassan kirostálódnak az események, nevek, tettek és szellemi produktumok – ami marad néhány évtized elteltével; néhány hivatkozás, soványka utalás, méltánytalanul szerény leltárnak tűnik. Inkább azt kell szem előtt tartani, hogy a debreceni geográfia adott korszakában cca. 1960- 1990 között mindketten sikeresen megőrizték az alma mater tudományos rangját, lépést tartottak a nemzetközi trendekkel, átformálva de fenntartották, továbbadták az a szellemi örökséget, amit mestereiktől kaptak. Nekik is köszönhetjük, hogy ma itt Debrecenben is „messzebb világít a tudomány lámpása „ s ez nem csekélység… köszönet érte Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Dr. Pinczés Zoltán 1926-2011. Balmazújváros von Haus aus „Keller” debreceni középiskola (Oláh Gábor !)- földrajz-történelem szak 1945-1949 Mindkét szakján."

Hasonló előadás


Google Hirdetések