Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÓRÁK SZINKRONIZÁLÁSA KÉSZÍTETTE: NAGY IZABELLA VIVIEN OSZTÁLY: 9.A DÁTUM: 2014.04.13.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÓRÁK SZINKRONIZÁLÁSA KÉSZÍTETTE: NAGY IZABELLA VIVIEN OSZTÁLY: 9.A DÁTUM: 2014.04.13."— Előadás másolata:

1 AZ ÓRÁK SZINKRONIZÁLÁSA KÉSZÍTETTE: NAGY IZABELLA VIVIEN OSZTÁLY: 9.A DÁTUM: 2014.04.13.

2 TARTALOM Az óra szinkronizálása Mit jelent a szinkron szó? Néhány szó Einsteinről Rádióvezérelt óra Története Kvarcóra Néhány kép a kvarcóráról

3 AZ ÓRA SZINKRONIZÁLÁSA Az órák szinkronizálását Einstein nyomán a következőképpen tehetjük meg. Kiválasztunk egy referenciaórát és nullázzuk, majd a többi órát elvisszük a megfelelő helyre, és beállítjuk rajtuk azt az időt, amely ahhoz szükséges, hogy a kijelölt referenciaórától a fény eljusson hozzá. (Azaz megmérjük nyugvó etalonnal a két óra távolságát, osztjuk ezt a fénysebességgel, és az így kapott időt állítjuk be rajta. Ha a referencia óra nem nulláról indul, akkor ezt az időt is hozzá kell adni a beállítandó időhöz.) Ha ez megvan, a referenciaórát és ezzel egyidejűleg a fényjelet is elindítjuk. Ha a fényjel elér egy órát, akkor az elkezd járni a beállított időtől.Einstein

4 MIT JELENT A SZINKRON SZÓ? Két digitális jel egymáshoz viszonyítva szinkron, ha jellemző időpontjaik között előírt fáziskapcsolat van. Vagyis amikor az előállításukra alkalmazott órajelek azonos frekvenciájúak, fázishelyzetük pedig előírt tűrésen belül állandó. Ha a fáziseltérés nem szabályozott, akkor a két jel már nem szinkron. Egyidejűség, összehangoltság. "A két mozgás nincs szinkronban (= azonos mozzanataik időben nem esnek egybe). Tágabb értelemben: "szinkronban van a korral (= lépést tart vele, követi eseményeit)

5 NÉHÁNY SZÓ EINSTEINR Ő L Albert Einstein 1879. március 14.-én született Németországban. Elméleti fizikus; tudományos és laikus körökben egyaránt a legnagyobb 20. századi tudósnak tartják. Ő fejlesztette ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták „az elméleti fizika területén szerzett érdemeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért”. A hétköznapi emberek körében Einstein vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon. 1999-ben Einsteint a Time folyóirat az „évszázad emberének” nevezte. Álmában halt meg egy princetoni kórházban 1955. április 18-án, megoldatlanul hagyva az általános gravitációelméletet.

6 RÁDIÓVEZÉRELT ÓRA Rádióvezérelt órának nevezzük azt az időmérő eszközt, amely rendszeres időközönként rádióhullám alkalmazásával atomórához szinkronizálja magát, így az órák szokásos pontosságánál nagyságrendekkel pontosabb időkijelzést tesz lehetővé. A szinkronizálás sikertelensége esetén aznap közönséges kvarcóraként működik.kvarcóra A szinkronizálás történhet egyetlen meghatározott forrással, vagy egyszerre többel, mint például a Global Positioning System esetén. A használt frekvencia lehet hosszúhullámú, rövidhullámú, vagy mikrohullámú.

7 TÖRTÉNETE A berendezést 1913-tól kezdve árusították. Belső frekvenciáját mikroprocesszor vezérelte és módosította a vett jelnek megfelelően. Ha a vétel nem sikerült, közönséges kvarcóraként működött. Kijelzője LED volt, ami a tizedmásodperceket is mutatta. Összeszerelhető formában is forgalmazták 250 amerikai dollárért, összeszerelve pedig 400 dollárért.

8 KVARCÓRA Az első kvarcórát 1927-ben építette meg Warren Marrison és J.W. Horton. Ez még hatalmas, elektroncsöves laboratóriumi berendezés volt. Hőszigetelt, állandó hőmérsékleten tartott kvarckristályával. A kvarcórák a félvezető-technika elterjedése után, az 1960-as évekre jelentek meg kisebb méretben, a hétköznapi felhasználó számára elérhető áron. Az első kvarc-oszcillátoros karóra 1969-ben jelent meg, ez a Seiko Astron modellje volt. A kvarcórák az 1970-es években olyan robbanásszerűen terjedtek el, hogy az kis híján tönkretette az alapvetően drága mechanikus modellekre épített svájci óraipart. Az 1970-es évek közepéig a kvarcórák nem minősültek olcsó, szerkezeteknek, a neves cégek ilyen órái drága és igényes darabok voltak, sokszor igen összetett és jó minőségű mechanikával készültek. Mára az eladott karórák darabszámát tekintve a kvarcórák egyértelműen dominálnak.

9 NÉHÁNY KÉP A KVARCÓRÁRÓL

10 Köszönöm a figyelmet! Forrás: wikipedia


Letölteni ppt "AZ ÓRÁK SZINKRONIZÁLÁSA KÉSZÍTETTE: NAGY IZABELLA VIVIEN OSZTÁLY: 9.A DÁTUM: 2014.04.13."

Hasonló előadás


Google Hirdetések