Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az érettségire felkészítő feladatgyűjtemény

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az érettségire felkészítő feladatgyűjtemény"— Előadás másolata:

1 Az érettségire felkészítő feladatgyűjtemény
Táblázatkezelés Az érettségire felkészítő feladatgyűjtemény Bár nem ez lett volna az eredeti feladat de egy jó adag könyvkritika belekerül a prezentációba. Először azt néztem mennyire segítené az ecdl-re készülést de később előjöttek olyan problémák amik közvetve az ecdl-re készülést is komolyan befolyásolják. Készítette: Győrffi Blanka

2 Informatika érettségi
Megkövetelt kompetenciák: - Korszerű alkalmazói készség, - Algoritmikus gondolkodás, - Önálló munkavégzés, - Együttműködés

3 A feladatgyűjteményről Témakörök
A középszintű gyakorlati vizsga témaköreit dolgozza fel Prezentáció és grafika, weblapszerkesztés, szövegszerkesztés, adatbázis-kezelés, (versenyfeladatok,) és TÁBLÁZATKEZELÉS A TÁBLÁZATKEZELÉS a legnagyobb témakör a könyvben, legalábbis oldalszámban. 42 oldalnyit ölel fel míg pl. a szövegszerkesztés 34 oldalnyit, a többi pedig fele, illetve negyed ekkora mennyiség.

4 Táblázatkezelés általánosságok
Korábbi előadásokban részletesebben hallottunk róla. Az ÉFFGY táblázatkezelő része haladóbb ismereteket feltételez. Több feladatnak része a táblázat formázása Mintaadatok, források mellékelése *, itt csak a kiemelt fontosságú, az feladatokhoz kapcsolódó vonások kerülnek bemutatásra **alapszintű feladatokkal másik feladatgyűjtemény foglalkozik, Az Informatika fgy., alapszint., de a feladatok egy része csökkenthető hogy alapszinten is tanítani lehessen belőlük. *** ez azt jelenti hogy a táblázat adatait úgy igazítsuk és méretezzük hogy minden adat teljesen látható legyen, egyértelmű legyen a mennyiségek mértékegysége, szegéllyel, ráccsal, és kiemeléssel segítsük az olvashatóbbságot. Megfelelően válasszuk a diagrammot. Figyelünk a nyomtatáskor fontos oldaltörésekre stb… **** Azon feladatoknál ahol a feladatokhoz minta is tartozik, a mintaadatok megtalálhatók a források között. A könyvhöz mellékelt CD feladata hogy megkíméljen a mellékes és időrabló feladatoktól.

5 Táblázatkezelés követelmények 1. ECDL
A vizsgázónak képesnek kell lennie kisebb terjedelmű táblázatot - megtervezni, - létrehozni, - módosítani, - azon egyszerűbb műveleteket elvégezni. Tudnia kell: - diagramot készíteni, - standard matematikai és logikai függvényeket alkalmazni, - illetve képleteket létrehozni és használni. Amint említettem, stílus, kiemelés, jól olvashatóság, jó tördelés, stb..

6 Táblázatkezelés követelmények 2. Érettségi (Feladatgyűjtemény)
A formázás egy általános követelmény: - a táblázat adatait úgy igazítsuk és méretezzük hogy minden adat teljesen látható legyen, - egyértelmű legyen a mennyiségek mértékegysége, - szegéllyel, ráccsal, és kiemeléssel segítsük az olvashatóbbságot. - Megfelelően válasszuk a diagrammot. - Figyelünk a nyomtatáskor fontos oldaltörésekre stb.…

7 Feladatok jellemzői A feladatok más tantárgyakba átnyúló, ún. ÉLETSZERŰ példák A legtöbb feladat az alábbiak valamilye „keveréke”: - A formázás - Az adatok rendezése - Valamilyen egyszerűbb függvény pl. összegzés, átlagszámítás - Eldöntendő kérdésre válasz megadása függvény segítségével - Cellahivatkozásokkal dolgozás - Makró készítés - Matematikai, fizikai kémiai képletek, feladatok, összefüggések - Összetettebb függvények stb.…

8 Feladatok típusa A feladatoknak nincs külön „típusa”
Példák a feladatok címeiből: - Képletek - Ballagási ruha - Ösztöndíjpályázat - Foci - Járvány stb.… 58 db feladatot tartalmaz a témakör * Képletek: kereszttáblázat készítése az R sugarú körön egyenletes mozgást végző test adatainak kiszámítására! Megadják a képleteket. *Ösztöndíjpályázat: Az iskola alapítványa tanulmányi ösztöndíjra ír ki pályázatot. Tanulmányi eredmények és sport ill. Közösségi tevékenység alapján járnak pontok és az 5 legjobb pályázó kap ösztöndíjat. Táblázat az átlagokról, rangsorolás a pontok alapján. Ösztöndíj összegének kiszámítása. Táblázat formázás. *Foci: Az iskolai sportnapon a csapatok között körmérkőzéses röplabda stb… tornát szerveznek. Táblázat formázás, gólok számolása, eredmény rendezése, makró készítés a pillanatnyi sorrend kimásolására. *Járvány: terjed a járvány! Aki megkapja még két napig beteg, negyednapra meggyógyul, de közben betegsége mindkét napján egy-egy embert megfertőz, táblázat a frissen megbetegedett emberek számának alakulásáról illetve grafikonon ábrázolás.

9 Alapműveletek -- Emelt szintű műveletek ?
Az ÉFFGY konkrétan az informatika érettségi gyakorlati részére készít fel. Sem a bevezetőben, sem később nem utal az ECDL vizsgára, illetve hogy ahhoz megfelelőek-e a feladatok. Úgy ítéltem hogy az alapszintű műveleteknek mindenképpen eleget kell tenniük(?), de a magasabb szint is megjelenik sok feladatnál. 2. De utólag nézve aki megcsinálja őket megérdemelne egy diplomát.!  ? Azért mert nem könnyen összevethető. Itt nem jelzik hogy ez éppen melyik szintű ecdl feladatnak felelne meg. De általában az alapdolgokat elvárja mint alaptudást. Fel se merül feladatként pl a mentés de van olyan feladat ahol makrókészítés is van..

10 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 1. Képletek 1.
Készítsen kereszttáblázatot az R sugarú körön egyenletes mozgást végző test adatainak kiszámítására! Egy sorban szerepeljen például a sebesség (v) kiszámítási módja, ha adott a szögsebesség (w), keringési idő (T) vagy a fordulatszám (n) ! A képleteket a következő összefüggésekből átrendezéssel és behelyettesítéssel kapja meg: v=Rw ; w=2pi/T; T=1/n

11 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 1. Képletek 2.

12 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 1. Képletek 3.
Mi is a feladat? Kereszttáblázat készítése. Vagyis? A minta alapján megcsinálni a táblázatot, vagy ezek legyenek a cellák mögötti függvények? Zavarba ejtő! Tipp: Függvények használata lenne értelemszerű. /minimális formázással/ MINTA: más feladatnál a forrást jelenti , ám ez a feladat nincs benne a forrásban.

13 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 1. Képletek 5.
nyíl: A mintában nincs szó az R-ről. Nekem kellene megadni az adatokat de melyik cellákba. A PI-t konstansként kell felhasználni

14 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 1. Képletek 6.
Melyik cellára hivatkozzunk? És hova adjuk meg az aktuális értékeket? Rw

15 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 1. Képletek 7.

16 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 1. Képletek 8.
Elég sok pepecs képlet-munka.

17 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha 1.
A 12. évfolyam tanulói ballagásra ruhát varratnak. A szabó a varráshoz a következő adatokat kéri: Lányok: testmagasság, vállszélesség, mell-, derék-, csípőbőség, a szoknya kívánt hosszát, a váll és derék távolságot, a kar hosszát. Fiúk : ugyanaz, de szoknya helyett a láb belső hosszát.

18 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha 2.
Itt már a mintához tartozik is forrás

19 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha 3.
Könnyen sikerült átmásolni a törzsanyagot. De itt az utolsó név a Tata Rozália.

20 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha 4.
Itt a könyvben viszont a mintában az utolsó név az Ügyet Lenke. Csak a véletlen műve ha valaki felfedezi ezt a tévedést hisz a forrás feladata pont az hogy úgymond „agyatlanul” másolhassunk. Ne a gépelésre kelljen figyelni. Ha ez utólag derül ki nemhogy megkönnyitette a munkánkat a forrás de még nehezebb lesz utólag módosítgatni, idő és idegesség. Főleg vizsgahelyzetben.

21 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha 5.
Könnyen sikerült átmásolni a törzsanyagot. Úgy döntöttem hogy a hiányzó utolsó sort nem pótolom.

22 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha 6.
2. kérdés: Becsülje meg egy-egy ruhadarab szükséges anyagmennyiségét! Hogyan lehet konkrét adatok alapján csak becslést elfogadni? Milyen képlet az ami becslést állít elő? Hogy képzeljem el a feladatot. Hogy néz ki egy ruhaanyag? Mit kell számolni, mit nem? Milyen adat szükséges pl. egy blúz anyagának méréséhez? A megadott adatok milyen mértékegységben vannak? CM? M? (Értelemszerűen itt cm!) Megadják hozzá hogy minden anyag hány cm. Az egyes anyagok métere mibe kerül.

23 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha 7.
? *Egy blúz elképzelve ez az első kép ami bevillan (nekem például). De akkor miért adtak meg csípő, derék, mell , és vállszélességet? Ha pedig ezeket is bele kalkulálnánk akkor becsapós igazán, hiszen a az anyagot akkor is meg kellett vennünk és amit kivágtunk az csak nekünk kár és nem megspórolás. * Sémát kellene adniuk hogy hogyan néz ki a szóban forgó ruhanemű és milyen adatokat kell felhasználni hozzá? Így legalább optimálisabbá válna a feladatra fordított idő! Elvárják hogy mindezt végiggondolja a diák érettségi közben? És persze mindenruhadarab esetén? (blúz, blézer, szoknya, nadrág, zakó)

24 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha 8.
Úgy döntöttem hogy csak a legegyszerűbb sémák alapján elképzelt ruhák adatait számolom ki, és nem foglalkozom a megadott (ilyen értelemben) felesleges méretekkel (pl derékbőség). 2-szer mivel blúz és blézer is

25 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha 8.
Megadom a szükséges egyéb adatokat, ezeket nem tartalmazta a forrás, és készítek egy eredménytáblázatot. Bár a feladat nem jelöli hogy az eredmények milyen formában legyenek meg. (táblázat vagy egyszerű szöveges válasz?)

26 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha
Ekkor jöttem rá hogy egy csomó felesleges adat zavar csak össze!! Minek a testmagasság adat?, És az én esetemben a mell, és derékbőség is feleslege, illetve a csipőbőség is az lenne csak az értelemszerűség miatt használtam.

27 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha
Csak egy sorra lehet „automatizálni” a képletet! Nem mértem az időt de jó sokat pepecseltem a képletekkel. Valami hasonlót hoztam ki kb. 1 óra alatt (minimum) Anyagmennyiséget nem számoltam külön , csak annyit mai az ár kiszámolását megkönnyítette. És akkor még nem számoltunk azzal hogy hogyan szabjuk az anyagot, mert ha a 160 cm széles anyag nem lenne elég….????

28 Néhány feladat kidolgozása, jellemzői 2. Ballagási ruha
3. feladat: formázza a táblázatot! De melyiket? Az eredetit vagy amit én készítettem az eredményeknek? A könyvből az eredetire tippelek (bár ennek a formázás gyakorlásán kívül nincs sok értelme!) .

29 Számonkérés, és a felmerülő problémák, visszásságok, alternatívák
A számonkérés nem megoldott hisz a feladatokhoz nincs megoldás, vagy legalább megoldásvázlat. Ez nagyon hiányolom! Lehetne-e helyett utalás a súgó bizonyos témaköreire ahol mintapéldákat találnánk vagy bármi más segédletet. A forrás teljesebb és hibátlan legyen. A feladatok egyértelműek vagy legalább következetesen végezhetők legyenek. Más módon megadott tartalomjegyzék. 2. főleg mivel ez egy példatár tehát a tanulást kellene elősegítenie és még nem élesben számon kérnie.

30 Értékelés, alternatívák, személyes hozzászólások 1.
Jó: - A mellékelt CD. - A ”szándék” - Életszerű példák Nagyon hasznosnak tartom hogy nem kell a diáknak azt a rengeteg és „excel-funkció” nélküli adatot begépelni. Itt arra gondolok hogy nem gyors gépelés tanítunk. Tényleg kellene egy ilyen FGY. De nem ilyen! Életszerű példák: Jók mert ahhoz a tendenciához tartoznak, hogy a tudományokat nem az élettől elidegenítve kell művelni.

31 Értékelés, alternatívák, személyes hozzászólások 2.
Rossz: - Életszerű példák - A tartalomjegyzékben feladatnevek alapján vannak a feladatok felsorolva. - A feladatok elkészítése túl sok időt igényel. - Másoktól is sok negatív visszajelzést kaptam a saját feladataik elkészítése közben feltárt hasonló hibákról - Nem látom egyértelműen, hogyan és mennyire szolgálják a feladatok a megkövetelt kompetenciák fejlődését. Életszerű példák: rosszak mert nem mindig egyértelműek, ahogy az ember az életben másként oldja meg a problémáit mint mások itt is ez lehet a helyzet, hacsak a feladat nem eléggé szigorú és következetes. Mindkét dolog sokszor sérült a feladatokban. ** első olvasatra ezt nem tartottam szerencsésnek hiszen a táblázatkezelés is többféle feladatot jelent, többféle készséget fejleszt. Úgy gondoltam hogy legalább a feladatokat, az azokban megtanulható legfontosabb tapasztalat alapján kellet volna nagyobb témakörökbe sorolni. Például: Táblázat formázása egyszerübb függvények összetettebb függvények matematika képletek fizikai képletek grafikonok, diagrammok Aztán ahogy haladtam a feladatokban úgy jöttem rá hogy mindegyik feladat mennyire összetett, és hogy ilyen feladatok mellett nincs értelme ilyesminek. De esetleg kellett volna ? **Ha az érettségiben gondolkodunk akkor nem lehet egy feladat (ha minden témakörből kap a diák feladatot) 20 percnél több időt rabló hisz akkor nincs idő a többi feladatra, fizikailag nem képes jól érettségizni!!! A saját tudásommal is rengeteg problémába ütköztem, ( értelmezési gondok, nem egyértelmű feladat, hibás forrás), ezek még nehezebbé teszik hogy gyorsan és helyesen oldjam meg a feladatokat. Nem hogy kedvet csinál de inkább elveszi a kedvet az ebből való tanulástól

32 Készítette: Győrffi Blanka


Letölteni ppt "Az érettségire felkészítő feladatgyűjtemény"

Hasonló előadás


Google Hirdetések