Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Juhász László százados

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Juhász László százados"— Előadás másolata:

1 Juhász László százados
ISMERD MEG A HONVÉDELMET Juhász László százados

2 Magyar Honvédség A Magyar Honvédség polgári irányítás alatt álló, függelmi rendszerben működő és centrálisan vezetett fegyveres állami szervezet. Békében az önkéntességen, megelőző védelmi helyzetben és rendkívüli állapotban az önkéntességen és az általános hadkötelezettségen alapuló haderő. A Magyar Honvédség alapvető kötelessége a haza katonai védelme és a nemzetközi szerződésből eredő kollektív védelmi feladatok ellátása.

3 Harc támogató alakulatok Harc kiszolgáló–támogató alakulatok
MAGYAR HONVÉDSÉG Összfegyvernem Harcoló alakulatok (szak-szervek, logisztika) támogató szervek Adminisztratív haderőnem Légierő Százazföldi haderőnem Harc támogató alakulatok Harc kiszolgáló–támogató alakulatok

4 Fegyvernem (ek) A haderőnem része.
A rá jellemző fegyverzettel és eszközökkel felszerelt. Sajátos harctevékenysége van. Meghatározott harcászati és hadműveleti-harcászati feladatok megoldására hivatott. A két haderőnem főbb fegyvernemei (általában): - szárazföldi haderőnem: (gépesített) lövész, harckocsizó és tüzér, (légvédelmi rakéta); - légierő haderőnem: repülő, légvédelmi rakéta, légtér-ellenőrző (radar).

5

6 Katonai kötelékek (Személy) Kezelőszemélyzet Raj Szakasz Század
3-8 (Személy) Kezelőszemélyzet Raj Szakasz Század Zászlóalj Ezred Dandár (Hadosztály) (Hadtest) (Hadsereg Hadseregcsoport) 3-5 Azonos elemek 3-5 Különböző elemek

7 Külföldi katonai missziók
A Magyar Honvédség honvédelmi törvényben meghatározott feladata a szövetségi és nemzetközi szerződésből eredő egyéb katonai kötelezettségek - különösen a közös védelmi, békefenntartó és humanitárius feladatok - teljesítése.

8 Magyarország Alaptörvénye
Hadkötelezettség Magyarország Alaptörvénye SZABADSÁG ÉS FELELŐSSÉG  XXXI. cikk (1) Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére. (3) Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz, a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek. (4) Magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára rendkívüli állapot idejére – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – honvédelmi munkakötelezettség írható elő.

9 Hadkötelezettség 2011. évi CXIII. törvény
a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről (HVT) 1. § (1) A honvédelem nemzeti ügy. 41. § (1) A Honvédség tartalékos rendszere önkéntesség és jogszabályi kötelezettség alapján szervezett tartalék elemekből áll. 41. § (2) A tartalékos állományba az önkéntes műveleti tartalékos, az önkéntes védelmi tartalékos, a kiképzett tartalékos, valamint a potenciális hadköteles tartozik.

10 MH tanintézményei Nemzeti Közszolgálati Egyetem
MH Altiszti Akadémia, Szentendre Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, Debrecen


Letölteni ppt "Juhász László százados"

Hasonló előadás


Google Hirdetések