Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ludwig Boltzmann Czinege Márk Ádám 11.c. Tartalom : Életrajz Maxwell-Boltzmann féle eloszlási törvény Stefan-Boltzmann törvény A Boltzmann állandó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ludwig Boltzmann Czinege Márk Ádám 11.c. Tartalom : Életrajz Maxwell-Boltzmann féle eloszlási törvény Stefan-Boltzmann törvény A Boltzmann állandó."— Előadás másolata:

1 Ludwig Boltzmann Czinege Márk Ádám 11.c

2 Tartalom : Életrajz Maxwell-Boltzmann féle eloszlási törvény Stefan-Boltzmann törvény A Boltzmann állandó

3 Boltzmannról Ludwig Eduard Boltzmann, 1844. február 20-án, Bécsben született, osztrák fizikus és filozófus, a 19. század elméleti fizikájának egyik legnagyobb alakja. Eredményei közül a legjelentősebbek a statisztikus mechanika megalapozása, a termodinamika második főtételének mikroszkopikus értelmezése, a nemegyensúlyi és transzportfolyamatok leírása, valamint a feketetest-sugárzásra vonatkozó Stefan-féle T4-es empirikus törvény mikroszkopikus levezetése. Nevét viseli a fizikában a Boltzmann-állandó, a Maxwell–Boltzmann- eloszlás, a Boltzmann-tényező, a Boltzmann-féle transzportegyenlet és a Stefan-Boltzmann törvény.

4 Életrajza Apja császári adóhivatalnok – német illetőségű, anyja, Katharina Pauernfeind családja pedig salzburgi illetőségű volt. A család később Felső-Ausztriába költözött, Boltzmann Linzben járt középiskolába. 15 éves korában elvesztette édesapját, de édesanyja továbbra is biztosította a tanuláshoz szükséges anyagi hátteret. Az érettségi után 1863-ban a Bécsi Egyetemre iratkozott be fizikát tanulni. Tanárai között volt a magyar származású Petzval József, a fotográfiai lencsék tökéletesítője, Andreas von Ettingshausen és Josef Stefan, akinél 1866-ban a Bécsi Egyetemen doktorátusi címet szerzett a kinetikus gázelmélet témakörében, majd 1867-től asszisztenseként dolgozott. 1869-ben a grazi egyetem matematikai fizika professzorának nevezték ki, de közben Heidelbergben is dolgozott. 1876-ban visszatért Grazba, mint a kísérleti fizikai intézet vezetője. A Grazban töltött 14 év boldog időszak volt az életében: házasságot kötött Henriette von Aigentlerrel, három lányuk és két fiúk született. Ekkor alakította ki a természet statisztikus leírására vonatkozó elméletének alapjait is. 1885-ben a Császári Tudományos Akadémia tagjának választották és a kormányzat is kitüntette

5 1890-ben Boltzmann a Müncheni Egyetem elméleti fizika professzora lett, de 1893-ban visszatért Bécsbe, hogy egykori tanára, Josef Stefan utódjaként az egyetem Elméleti Fizikai Intézetének vezetője legyen. Itt az atomok létével kapcsolatosan éles vitákba keveredett Ernst Machhal, ezért 1900-ban Wilhelm Ostwald hívására a lipcsei egyetemre ment tanítani.(A nyolcvanas években a tudományos tekintélyt szerzett tudóst számos fiatal tehetség keresi fel, hogy tanuljon tőle, többek között Svante Arrhenius Svédországból, valamint Walther Nernst és Wilhelm Ostwald Németországból) 1902-ben Mach nyugdíjba vonulása után visszatért Bécsbe (azzal a feltétellel, hogy a jövőben nem vállal állást a birodalmon kívül). Nem csak a matematikai fizikai, de filozófiai előadásokat is kellett tartania, többek közt Mach filozófiájáról. Előadásai nagyon népszerűek voltak, még Ferenc József császár is felfigyelt rá és meghívást kapott tőle.

6 Élete utolsó éveiben komoly egészségi problémákkal küszködött. Látása egyre gyengébb lett, sem írni, sem olvasni nem tudott, tudományos cikkeit feleségének diktálta. Boltzmann gyakran megtapasztalta a depressziós hangulat és az emelkedett, beszédes vagy ingerlékeny hangulat váltakozásait, mint a diagnosztizálatlan bipoláris zavar tüneteit. A Boltzmannhoz közelállók tudomással voltak a súlyos depressziójával való küzdelemnek és az öngyilkossági kísérleteinek. Emellett asztma és erős fejfájás kínozta, depressziója egyre jobban elhatalmasodott, ami végül is öngyilkossághoz vezetett. A bécsi Zentralfriedhofban felállított sírkőbe vésve az entrópia (S ) és a termodinamikai valószínűség (W) közötti egyenlet áll.

7 Maxwell–Boltzmann-féle eloszlási törvény Az 1870-es években Boltzmann cikkekben és tanulmányokban mutatta meg, hogy a termodinamikának az energiacserére vonatkozó második főtétele megmagyarázható a mechanika törvényeinek és a valószínűség- elméletnek az atomok mozgására való alkalmazásával. A kutatások során Boltzmann kidolgozta az adott hőmérsékletű rendszer különböző részei közti energiaeloszlás általános törvényét és levezette az energia ekvipartíció elméletét (Maxwell–Boltzmann-féle eloszlási törvény). A törvény szerint egy atom valamennyi különböző mozgásirányában a résztvevő energia átlagos mennyisége azonos.

8 Stefan-Boltzmann törvény Josef Stefan szlovén fizikus mérte meg először a feketetest által az összes hullámhosszon kisugárzott energiát (feketetest-sugárzás). Azt tapasztalta, hogy egy abszolút fekete test kisugárzott összes energiája a hőmérséklet negyedik hatványával arányos. Ezt Boltzmann 1879-ben elméletileg is levezette, ezért hívják az eredményt Stefan-Boltzmann- törvénynek.

9 A Boltzmann állandó Fizikai Jelentősége: A k Boltzmann-állandó hidat jelent a makroszkopikus és a mikroszkopikus fizika között. Makroszkopikusan definiálhatunk egy gázskálát az abszolút hőmérsékletre, mely arányosan változik az ideális gáz p nyomásának és a V adott hőmérsékleten vett térfogatának szorzatával: A Boltzmann-állandó bevezetésével az egyenletet a molekulák mikroszkopikus tulajdonságaira vezethetjük vissza: Ahol N a gázmolekulák száma, és k a Boltzmann-állandó. Ebből látható, hogy a kT meghatározó mennyisége a mikroszkopikus fizikának, amelynek energia dimenziója van, és meghatározza a molekulánkénti térfogat · nyomás szorzatot.

10 Források Wikipédia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Boltzma nn

11 Köszönöm a Figyelmet! Vége


Letölteni ppt "Ludwig Boltzmann Czinege Márk Ádám 11.c. Tartalom : Életrajz Maxwell-Boltzmann féle eloszlási törvény Stefan-Boltzmann törvény A Boltzmann állandó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések