Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar ÉrtékTár (MÉRT), HUngarikum kerettörvény Az érték a mérték! Készítette: Birinyi József a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar ÉrtékTár (MÉRT), HUngarikum kerettörvény Az érték a mérték! Készítette: Birinyi József a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője."— Előadás másolata:

1 Magyar ÉrtékTár (MÉRT), HUngarikum kerettörvény Az érték a mérték! Készítette: Birinyi József a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője

2 A világ nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem arra, mi mit tudunk adni a világhoz. A magyar hagyomány, magyar specifikum! (Szuvenír – eredeti)

3 Nem minden érték örökség, de minden örökség érték. Nem minden örökség hungarikum, de minden hungarikum örökség, kiemelt érték. Passzív örökség (vitrin mögötti, muzeális) Aktív örökség (eredeti vagy mai funkciókkal élő) Átjárás az aktív és passzív között. Survival - revival „eredeti” - neofolklorizmus (új funkciókkal, ismét tömeges alkalmazásban)

4 A kiemelkedő, kirakatba tehető magyar értékek felmérését, gondozását, köztudatba juttatását, segítését célozza a Magyar ÉrtékTár, Hungarikum törvény. „A tradíció nem a hamu őrzése, a tűz továbbadása.” Gustav Mahler

5 Előzmények, időrend: Nem magyar találmány a hungarikum! Külföldi példák (Francia, olasz, holland, dán, finn népművészeti felvásárlás, lengyel, kínai, koreai…) HÍR program a VM-ben Országgyűlés a védett őshonos és régi magyar állatfajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította. 2008. június 13. 77/2008 Országgyűlési Határozat a hungarikumok védelmében. 2009. februárban Parlamenti Hungarikum Munkacsoport (PHM) alakulása.

6 Előzmények, időrend: Megyei értékfelmérések. (Bács, Veszprém, Csongrád, Fejér, Szabolcs…) „Hungarikumok a Parlamentben” konferenciák: 2009.09.26., 2010.01.23., 09.25. A következő: 2011. tavaszán, ahol bemutatkozik a pávaköri- és táncház-mozgalom és a tárgyalkotó népművészet is. 2011. tavaszán a Hungarikum kerettörvény előterjesztése, elfogadása. 2011. Az intézményrendszer felállítása, a részletes, ágazati, szakmai végrehajtási utasítások, rendeletek kidolgozása, elfogadtatása.

7 Cél: Értékalapú, értékvédő MÉRT/Hungarikum törvény alkotása (definíció, osztályozás, ágazati kidolgozás) A társadalom aktivizálása, (lokális, regionális és nemzeti szinten) A nemzetet értékekkel organikusan egyesítő Magyar ÉrtékTár, Hungarikum mozgalom indítása, A létező értékrendszerek harmonizálása, integrálása, kiegészítése (Magyar Termék, Népművészet Mestere, Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész, Kézműves Remek, HÍR, Kiváló Magyar Élelmiszer, Vonzerő-leltár, Közkincs, ÉrtékTérkép,Téka, Népzenei, Néptánc Minősítés…) A felhalmozott értékek rendszerbe állítása. Értékrend kialakítása értékek mentén Az értékőr rendszer kiépítése

8 Cél: Az értékteremtők minősített védelme, támogatása A magyar produktumok pozitív diszkriminációja, segítése A reális önbecsülés, pozitív település, tájegység, országmárka, identitás, önkép erősítése A valós és virtuális értékháló megteremtése Az alkotók, fogyasztók értékorientálása, tájékoztatása jó hírünk a világban, „Hozzuk divatba Magyarországot!”, „Kóstoljuk meg Magyarországot!” Értékeink „szolgálatba” állítása a gazdaság, a turizmus, az oktatás, a kultúra, a média, a marketing területén Jó bornak is kell a cégér! (EU-s soros elnökség) Adottságaink, lehetőségeink, specifikumaink tudatosítása, jobb kihasználása.

9

10 A MÉRT - HUngarikum rendszer nem antiglobalista, nem nacionalista, ÉRTÉKCENTRIKUS. Nagy az igény az alkotókban, közösségekben, cégekben idehaza, határon túl, a magyar diaszpórában az értékalapú, komplex rendszer felállítására, működtetésére. Nagy társadalmi, gazdasági potenciál rejlik a MÉRT,Hungarikum rendszerben.

11 Fontos a pozitív, reális képet adó országmárka felépítése, a hazai vállalkozások, értékteremtők megerősítése, védelme. A népművészek, tárgyalkotók, KKV-k speciális helyzete: A népművészet, a hagyomány a „gyógyító, kreatív Magyarország” megtestesítőjeként, a helyi értékek bevonásával, a pangó nemzetrészek, a vidék gazdasági, turisztikai, gasztronómiai, kulturális, társadalmi vérkeringését, eredményességét javíthatja! Legyünk az élő hagyományok országa! - A szakma tegyen javaslatokat a népművészet értékei népszerűsítésére, tanítására, keresletének fenntartására, a vállalkozói feltételek javítására. (Adminisztráció, adózás, minőség-ellenőrzés, oktatás, média, marketing…) - A Hungarikum törvény ágazati kidolgozása - akár hungarikumként – segíti a magyar népművészet, mint specifikum minősített támogatását, népszerűsítését.

12 A hatalom értéke, az érték hatalma! Legyen tehát: AZ ÉRTÉK A MÉRTÉK!

13 Közös sikereket kívánok a népművészeknek, alkotásainknak, az értékeknek, hungarikumoknak, hogy megvalósíthassuk Magyarországot!

14 A szokás hatalmával, a hagyományok szeretetével tegyünk azért, hogy: Örökségünk a ma élményével lehessen jövőnk alapja! Köszönöm a figyelmet! Birinyi József a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője


Letölteni ppt "Magyar ÉrtékTár (MÉRT), HUngarikum kerettörvény Az érték a mérték! Készítette: Birinyi József a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője."

Hasonló előadás


Google Hirdetések