Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BerekfürdőSzórványkonferencia2014.11.03..  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BerekfürdőSzórványkonferencia2014.11.03..  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet."— Előadás másolata:

1 BerekfürdőSzórványkonferencia2014.11.03.

2  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet területén 7 település található (Magyaratád, Patalom, Ráksi, Igal, Somogyszil, Kazsok és Büssü).  A települések lakosságának összlétszáma közel 5000 fő, ebből a reformátusok száma összesen 150 fő.

3  Hogyan lehet ezekből a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő, elöregedő és kihaló szórványgyülekezetekből életképes közösséget formálni?  Milyen feltételek, eszközök kellenek ehhez a missziói munkához?  Milyen lelkiség, szemléletmód változás kell az elmozdulás reális feltételeként?

4 Kétfajta vélemény van egyházunkban:  A kihaló települések, régi hagyományokkal rendelkező gyülekezetei pár éven belül eltűnnek.  „Találjunk ki valamit!”- mondják sokan, de ebben a folyamatban a szórványban élő lelkészek legtöbbször magányosan küzdenek.  Mit lehet tenni, hogyan kezdjek hozzá kérdezzük önmagunktól és egymástól?

5  Büssü közel 400 lelkes település, a falu több mint 85% - a kisebbség.  A reformátusok száma 2012-ben 11 fő, ebből a templomba járók száma 3 fő volt.  A településen 20 éve nem volt helyben lakó lelkész, egy kis templom van és semmi más.  Mit lehet itt elkezdeni, van- e értelme bármit is elkezdeni?  Hol és hogyan kezdjem el?

6 Részletek a 2013-as Missziói Munkatervből:  Felmérni a település helyi sajátosságait. Milyen adottságok és lehetőségek vannak missziói szempontból.  Büssüi Tarkabarka Óvodában heti rendszerességgel megszervezni a hittanoktatást. (44 gyerek jár felekezeti hovatartozás nélkül)  A Polgármesterrel és az Önkormányzattal együttműködési megállapodást kötni a település fejlesztése tekintetében, az egyházi jelenlét megerősítése érdekében. (Segítő, diakóniai szolgálat)  A helyi gyülekezetben a megmaradás megerősítése, hogy aktív társak legyenek a missziói szolgálatban. (Jövőkép, küldetéstudat újra fogalmazása)

7 Az ilyen jellegű települések problémája nemcsak a helyi közösségeket érinti, hanem az önkormányzatokat és a regionális intézményeket a szociális, az egészségügyi és az oktatási ellátás területén:  Házi orvosi és védőnői szolgálat.  Családsegítő, gyermekjóléti szolgálat.  Oktatásért felelős intézmények, óvodák és iskolák.  Megyei és Kisebbségi Önkormányzatok.

8

9 A missziói kezdeményezéseknek az egyházi rendszerbe történő integrálása:  A helyi gyülekezet motivációja és bevonása a szolgálatba. (munkatársak felkutatása)  Az Egyházmegye és az Egyházkerület fokozatos bevonása a szolgálatba. (egyházi háttér biztosítása)  A Missziói Iroda és a Zsinat által nyújtott lehetőségek felhasználása. (lelkész továbbképzések, pályázatok stb.)

10

11  Az egyházi támogató szervezetek bevonása a szolgálatba:  Közösség építés, életmód-életvitel: Zsinat Missziói Iroda, Heks Alapítvány.  Egészségügyi program: RMK „Út az Életért”.  Diakónia: MRSZ Szeretethíd, Nyilas Misi program.  Oktatás: Református EGYMI, Gyemszi felnőttképzés.  Egyházkerület, Egyházmegye cigánymissziós referenseinek bevonása.

12

13  A világi támogató szervezetekkel való együttműködés kiépítése:  Egyesület, Alapítvány létrehozása a gyülekezeti forma kiegészítéseként.  Helyi Önkormányzat szociális programjainak bevonása.  Megyei, Országos Kissebségi Önkormányzatok bevonása

14

15

16

17

18

19

20 Köszönöm a figyelmet!  Elérhetőségek:  Email: kalman.csaba.gabor@gmail.com  Telefon: 06-30-431-1720  Honlap: www.maremi.hu


Letölteni ppt "BerekfürdőSzórványkonferencia2014.11.03..  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések