Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél."— Előadás másolata:

1

2

3 Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél jobb, hosszútávú hozzáállást kialakítani a jelöltekben, de sok függ a tábori közösségen, és főleg az otthoni viszonyokon, körülményeken. Egy nem vezető típusból, nem tudunk a képzés alatt vezetőt faragni...

4

5 Nagy tévedés, a képesítés bizonyíték arra, hogy elvégezte a képzést, saját magához képest az egyén letett vmit az asztalra, bizonyos tudáscsomagot megkapott, de még tapasztalatlan, kiforratlan sok esetben tanácsokra, lelkesítésre van szüksége. A képesítés azt jelenti, hogy az adott törzs úgy gondolja, hogy elért egy szintet és lehet belőle őrsvezető.

6

7 Ha ez igaz lenne, akkor nem lenne gond, hogy nincsenek jó őrsvezetőink. Igenis kell, motiválni kell őket, visszajelzésre van szükségük, kell vki akivel megbeszélhetik az esetleges problémákat, akadályokat, hamar kiégnek, lankad a lelkesedésük ebben a korban, és az őrsvezetés gyümölcse sokszor csak évek múltán érik be.

8

9 A képesítés megszerzésére elvben mindenkinek van esélye, de kevés jelöltből válik jó, öntudatos és felelősségteljes őrsvezető. Van, aki ösztönösen ügyes, tanul, fejlődik akár képzés nélkül is a tapasztalatok révén, és van, akinek hiányoznak alap dolgok ahhoz, hogy gyerekekkel foglalkozzon. Ez nem rossz, csak akkor, ha a csapatban beleerőltetjük egy olyan szerepbe, amit ő nem élvez és sikerélménye se lesz.

10

11 Sajnos ez kivitelezhetetlen, de igyekszünk minél többet nyújtani. A tábor elején mutat a törzs 2 mintaőrsit. Mindig van legalább 1 mintaőrsvezetési alkalom a jelölteknek. Az utóbbi években ezt növeltük és az egy őrsi mellé bekerült még kb. egy napnyi program, amiben mindenféle játékvezetés, meseolvasás, TT jelenetkészítés, rohampálya stb. van, amit a jelöltek vezetnek.

12

13 Nem kizárt, ha ügyesek, akkor biztosan, de a képzés a szervezési teendőkre nem készít fel. Az egyes programpontokat (túra, játékok, daltanítás, kézműves) nyugodtan rájuk lehet bízni, mert ezekkel foglalkozunk külön-külön.

14

15 Két nap már valóban nem sok, és minimális új dolgot tanítunk itt, de ez sokaknak az egyetlen lehetőség, hogy a táborban megtanult és azóta kipróbált dolgokra visszajelzést kapjon a törzstagoktól és a többi jelölttől. Van egy erős ötletbörze jellege is a ZK-nak. A fogadalomtétel pedig egy olyan élmény, ami reményeim szerint sokáig ad hajtóerőt egy vezetőnek. Nem utolsó sorban pedig a közösség az, ami segít megtartani hosszútávon egy cserkészt, és a jelöltek közössége a ZK-n még jobban megerősödik.

16

17 Mi adunk hozzá egy nagyon alap tudáscsomagot és minimális gyakorlást, de sokkal felszínesebben, mint a KCSVK-ban, ahol a gyakorlásra is sokkal több lehetőség van. A KCSVk egy szintlépés az ŐV-hez képest, mert az egy újabb lépés az egyre önállóbb vezetők felé.

18

19 2014-ben január 11-én jött az első email az ŐV-s listára, az utolsó még nem jött meg 138 e-mail téma, 1297 e-mail, 5 Skype konferencia, 3 törzsi hétvége + Esterházy piknik, 3 nap előtábor, 11 nap tábor, fél nap utótábor. És az előkészületek alatt a feladatok nagy részét mindenki a saját idejében oldja. A munka folyamatos, mert év közben már a jövő évre jegyzetelünk, sokszor már a képzés vége előtt elkezdünk dolgozni a jövő évi képzésen. A képzéshez egy 57 oldalas útmutatónk van.


Letölteni ppt "Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél."

Hasonló előadás


Google Hirdetések