Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés: 2004.08.30.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés: 2004.08.30."— Előadás másolata:

1 Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés: 2004.08.30

2 Az A1 cellába kerül a feladat rövid leírása. INFO munkalap

3 DATA munkalap Szükséges oszlopok: Területi egység (pl. megye – A oszlop) Idő (pl. év – B oszlop) Jelenség (pl. vetett terület – C oszlop) Érték (pl. terület – D oszlop) Mértékegység (E oszlop) Forrás (F oszlop) Önellenőrzés: Minden egyes sor a fejlécnek megfelelően ki legyen töltve (tartalom és nagyságrendek)! A jelenségek oszlopának kategóriái kihagyás- és átfedésmentesek! Nem lehet két teljesen megegyező adattartalmú sor (Autoszűrő használata)

4 DATA munkalap A területi egység „Összesen” adata negatív előjellel szerepel, ami az automatikus hibaszámítást támogatja. (1) A területtel való elszámolást lehetővé tevő tényező – a földrajzi egység területének és az ágazati rész-terültetek összegének különbsége. A korrekciós tényező mellett további származtatott kategóriák is alkalmazhatók. (pl. gabona –(búza+árpa…)  egyéb gabona) Képlet a korrekciós tényező számítására. (2) Hallgatói kód a hivatalostól eltérő forrás jelzésére.

5 DATA munkalap Válasszuk ki az Adatok/ Kimutatás vagy kimutatás-diagram (Pivot) menüpontot. A Varázslóban adjuk meg, hogy a forrás Excel lista, a típusa Kimutatás (ez az alapértel- mezés…).

6 DATA munkalap Tartományként a DATA munkalap adatokat tartalmazó részét adjuk meg (a fejléccel együtt). A kiválasztás történhet a jelölt gombbal, vagy begépeléssel.

7 DATA munkalap Kimutatásunkat helyezzük el új munkalapon, ez lesz a TABLE. Nyomjuk meg az „Elrendezés” gombot. (1) A mezőgombok megfelelő helyre való húzogatásával kialakítható a kimutatás. (2) (Ez később módosítható…)

8 A „jobb klikk”  Táblajellemzők menüpontban a „Sorok teljes összege” érvénytelenítésével eltávolítható az egyes évek adatainak értelmetlen összegzése. TABLE munkalap

9 A „Forrás” lenyílóban beállítható, hogy a hivatalos, a számított vagy mindkét típusú értékek szerepeljenek A korrekciós mezők helyes kitöltése után a „Végösszeg” 0-t tartalmaz (Önellenőrzés!)

10 Az Összeg:Terület mezőre kattintva egy párbeszéd-panelt kapunk, ahol beállítható, hogy milyen jellegű statisztika készüljön az értékmezőről. Ezt állítsuk át „Darab”-ra! (2) Az előző diákon ismertetett eljárás alapján létrehozunk egy ugyanolyan felépítésű pivot- táblát, mely az önellenőrzést szolgálja. (1) TABLE munkalap

11 Önellenőrzés: Az így preparált második kimutatásban minden pozícióban egyetlen adatnak (1- esnek) kell szerepelnie! A jelölt cellában (itt: J55) lévő érték megegyezik a DATA munkalapon lévő (ill. a pivot-tábla Tartományánál megadott) adatsorok számával. TABLE munkalap

12 Fontosabb kategóriák idősoros összehasonlítása

13 Ellenőrző kérdések  A „Vetésszerkezet” elemei között (mint pivot-adatforrás) szerepel- het-e egyszerre a gabona és a búza?


Letölteni ppt "Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés: 2004.08.30."

Hasonló előadás


Google Hirdetések