Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1956-os forradalom.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1956-os forradalom."— Előadás másolata:

1 1956-os forradalom

2 1956. október 23. Az 1956-os forradalom Magyarország népének forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.  Budapesten a diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án.

3 1956. október 23. Kevéssé ismert tény, hogy a forradalom nem Budapesten kezdődött el és nem is a fővárosban hullott először vér, hanem Debrecenben.  Október 23-án reggel debreceni diákok több ezres tömege gyűlt össze az egyetem előtt. A diákok innen jelszavakat skandálva és forradalmi dalokat énekelve, nyolcas sorokban a belvárosi pártszékházhoz vonultak, hogy az egyetemi ifjúság húsz pontos követelését kinyomtassák.

4 1956. október 23. Budapesten valaki kivágta egy nemzeti színű zászló közepéből a szovjet mintájú címert, amit hamarosan minden zászlóval megtettek.  Ez lett a forradalom jelképe. Budapesten a Bem térről indult a tüntetés, mely a beszédek elhangzása után nem oszlott fel, hanem a menet a Margit hídon át a Parlamenthez vonult meghallgatni Nagy Imrét. 18 órára a Kossuth téren és a környező utcákban kb. 200 000 ember gyűlt össze. A demonstráció szenvedélyektől fűtött, de békés volt. Végül este kilenc órakor Nagy Imre megjelent a Parlament ablakában, reformokat ígért, és hazatérésre szólította fel az embereket.

5 1956. október 23. Este hat óra körül a Dózsa György úti Sztálin-szobornál is tömeg gyűlt össze a tizenhat pont egyik követelése, a szobor eltávolítása céljából. A tüntetők a Himnusz éneklése mellett fél tíz körül végül ledöntötték a 10 méter magas és csaknem 6 tonna súlyú szobrot.  A diktátor monumentális szobrából a talapzaton csak a csizmái maradtak, s a népi humor a teret Csizma-térre keresztelte át. Sztálin szobrának feje pedig a pesti utcán hevert.

6 1956. október 23. 23-án este a forradalmárok megostromolták a Magyar Rádió épületét, és október 24-én megkezdődött a fegyveres felkelés.

7 A Bem tér

8 Forradalmi zászló

9 Nagy Imre

10 A Sztálin szobor csízmái

11 A Magyar Rádió épülete 1956 október 23-án

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "1956-os forradalom."

Hasonló előadás


Google Hirdetések