Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PDA felhasználási területei, jellemzői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PDA felhasználási területei, jellemzői"— Előadás másolata:

1 A PDA felhasználási területei, jellemzői
Készítette: Orosz Péter

2 A PDA-ról röviden: A PDA az angol personal digital assistant rövidítése, magyarul digitális személyi asszisztens, – másként kéziszámítógép vagy zsebszámítógép – egy kisméretű mobil eszköz, zsebben hordozható számítógép. Főleg személyes információk tárolására és feldolgozására szolgál. A PDA-kon általában megtalálhatóak a személyes előjegyzési naptár, címjegyzék, számológép, óra, jegyzettömb, internetböngésző alkalmazások és játékok is. Az újabb modellek színes képernyővel, elfogadható minőségű audiorendszerrel, hálózati és/vagy telefonos kapcsolattal is rendelkeznek, így webböngészőként, médialejátszóként vagy akár telefonként is használhatók. A legtöbb modern PDA Wi-Fi kapcsolattal csatlakozik a belső vagy külső hálózatokhoz, internethez. A gépek többsége érintőképernyőt használ.

3 A PDA jellemzői: JELLEMZŐI
Érintőképernyő, mint alapértelmezett beviteli eszköz. Sok PDA-n nincs érintőképernyő, ezeken viszont van valamilyen más adatbeviteli eszköz: numerikus vagy alfanumerikus billentyűzet. Memóriakártya-bővítőhely (SD, CF). Vezetékes (soros, USB) és/vagy vezeték nélküli (pl.: Bluetooth vagy Wifi) csatlakozási lehetőség. Szinkronizálási lehetőség számítógéppel. Operációs rendszerük általában lehetővé teszi további szoftverek telepítését is. A szoftverek között általában van előjegyzési naptár, szervező, címjegyzék és jegyzettömb, ezek a PDA ROM-jába égetve, az operációs rendszer részét képezik (PIM alkalmazások). A csatlakozó PDA-kon van és web támogatás is.

4 Operációs rendszer A mobil eszközök viszonylag kevés operációs rendszeren osztoznak. Ezeken az eszközökön a hardver sokkal szorosabb kapcsolatban van az operációs rendszerrel, mint ahogy az az asztali gépek ill. személyi számítógépek körében megfigyelhető.

5 A főbb PDA operációs rendszerek a következők:
OS neve Más néven Gyártó, fejlesztő Windows Mobile Pocket PC Windows CE Microsoft Android - iOS OS X OS X iPhone Apple Symbian OS Symbian Foundation BlackBerry OS RIM GNU/Linux változatok ACCESS Linux, Familiar, LiMo, Openmoko, stb... sokan mások Palm OS Garnet OS Palm

6 Processzor A mobil eszközökben legelterjedtebb processzortípus az ARM, de egyéb kis fogyasztású processzorokkal is készülnek modellek. Néhány más processzor, és a rá jellemző készülék(ek): Intel StrongARM: Apple Newton MessagePad 2000 és 2100 Intel Xscale: Palm TX, Palm LifeDrive, Sony Clie NX és NZ sorozatok, Asus MyPal család, stb. Hitachi SH3 és SH4: Hewlett-Packard Jornada A mai PDA-k processzorai nagyon fejlettek. Előfordul 4 magos processzorú is.

7 Memória A PDA-kban alapvetően kétfajta memória található: ROM és RAM.
A ROM az operációs rendszert tartalmazza. Ennek az előnye az, hogy az operációs rendszer fájljai nem törlődnek, még akkor sem, ha teljesen megszűnik az áramellátás, valamint az, hogy az operációs rendszert nem kell installálni. A ROM általában nem írható, de erre a feladatra igen hamar flash memóriát kezdtek használni a gyártók. Ez lehetővé tette az operációs rendszer újabb változatainak, frissítéseinek telepítését, akár a felhasználó által. A flash memória kihasználatlan részét egyes operációs rendszerek a felhasználó rendelkezésére bocsátják, az ott tárolt adatok nem törlődnek tápfeszültség kikapcsolása és reset után sem. A PDA-k a RAM memóriát két célra használják. Az egyik az adattárolás, azaz fájlok v. adatbázisok folyamatos tárolása (nem úgy, mint pl. az asztali vagy laptop gépeken, ahol ezeket az adatokat a winchesteren lévő fájlrendszerben tárolják). A RAM-ban lévő adatok elveszhetnek pl. reset vagy az akkumulátor teljes lemerülése esetén. A ROM másik funkciója a programmemória: a programok a RAM-ba töltődnek és a programfuttatás során a processzor erről a területről olvas ill. oda ír. Mindkét feladat a RAM-ot használja, így az operációs rendszer feladata a RAM felosztása a két funkció között. A felosztás lehet automatikus, de néha a felhasználó is beállíthatja (ilyen pl. a Windows Mobile 2003 memóriakezelése).

8 A beépített memória mérete rohamosan növekszik, erre néhány példa:
1994, Apple MessagePad: 4MB ROM, 640kB RAM; 2002, Palm m515: 16 MB RAM + 4 MB flash ROM; 2008, HP iPaq 214: 128 MB RAM (SDRAM) és 256 MB flash ROM; 2008, Apple iPod Touch: 8, 16, 32 vagy 64 GB.

9 Memóriabővítés A korai PDA-kban nem vagy csak ritkán volt memóriabővítési lehetőség, ám a modern PDA-k szinte mind ilyenek. A külső, cserélhető memóriakártyák kínálják a legegyszerűbb és legolcsóbb módszert a memória kiterjesztésére. A legnépszerűbb memóriakártya típusok: Memory Stick Compact Flash (CF) MMC Secure Digital (SD) Van olyan eszköz, amely egyszerre többfajta bővítővel rendelkezik (ilyen pl. a HP iPaq 214, amelyben CF és SD bővítőhely is van). Újabban micro-SD kártyával bővíthetők.

10 Felhasználási területek:
Autós navigáció Adatgyűjtők, terepi eszközök Orvosi és tudományos területek Felhasználás az oktatásban Sport Fogyatékkal élők PDA-használata

11 Köszönöm a figyelmet! Vége!


Letölteni ppt "A PDA felhasználási területei, jellemzői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések