Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 VÁLTOZTATÁSI TERVEK A MATEMATIKAÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEKBEN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 VÁLTOZTATÁSI TERVEK A MATEMATIKAÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEKBEN."— Előadás másolata:

1 XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 VÁLTOZTATÁSI TERVEK A MATEMATIKAÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEKBEN ÉS VIZSGALEÍRÁSBAN

2 Bevezetés A kezdőcsapat: Gombos Éva, Zilahi Éva, Frigyesi Miklós –Gondolatok a matematikaérettségi-dolgozatok javításával kapcsolatban –Javaslatok a vizsgaleírás módosítására –Javaslatok a (gimnáziumi) kerettantervek módosítására a RÉV mentén A befejező csapat: Koncz Levente, Kósa Tamás, Orosz Gyula, Csapodi Csaba –A matematikaérettségi elemzése –A szóbeli vizsgák elemzése –Javaslatok a RÉV módosítására részletes magyarázattal –Javaslatok a vizsgaleírás módosítására –Javaslatok egyéb kerettantervek módosítására a RÉV mentén

3 Előzmények Tanulmányok az OH megbízásából négy területen –I. A 2012. évi érettségi dolgozatok részletes elemzése –II. Közép és emelt szintű értékelési skálák összehasonlítása –III. A 2009–2012. évi vizsgaeredmények értékelése –IV. Kérdőíves vizsgálat a tanárok körében Kutatások az OFI megbízásából –Nemzetközi példák áttekintése –Hazai javaslatok, elképzelések megismerése –Az érettségi fejlesztésének egyéb lehetséges irányai Egyéb tapasztalatok –Szóbeli vizsgáztatás (emelt és középszinten) –Felüljavítás –Önkéntes eredményszolgáltatás –Érettségi vizsgáztatói képzés

4 Az alapvetéseink A kétszintű érettségi vizsga alapvetően jól működik. –tanári elégedettség, méréselméleti megfelelés, stabilitás az oktatásban Két rendszerszintű javaslat: –az eredeti célnak megfelelően az emelt szintű érettségi legyen a szakirányú felsőoktatásba a szükséges bejutási feltétel –vizsgáljuk meg egy alapszintű vizsga bevezetésének lehetőségét azok számára, akiknek az érettségi valóban csak a középszintű tanulmányaik lezárását jelenti Módosítási elvek: –Finomhangolásra szükség van. –Csak akkor változtassunk, ha érdemi javulás várható. –Fontos a többi tantárgy vizsgaleírásának figyelembevétele.

5 A vizsgaleírás Középszint – írásbeli A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz. A feladatok több részkérdésből állnak. Középszint – szóbeli A szóbeli vizsgára kétszer annyi tételt kell készíteni, mint amennyien a szóbeli vizsgázók vannak, de a tételek száma nem lehet 10-nél kevesebb vagy 20-nál több.

6 A vizsgaleírás Emelt szint – írásbeli Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. […] A négy feladat közül legalább három több részkérdést is tartalmaz. A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontértékű feladatból áll. […] A feladatok több részkérdést tartalmaznak, és általában több témakör ismeretanyagára támaszkodnak. Emelt szint – szóbeli -két definíció, -matematikatörténeti vonatkozások az alkalmazások között, -feladatmegoldás elhagyása.

7 A vizsgaleírás

8

9 Egyebek -A középszintű szóbeli sok szempontból nem felel meg az objektív vizsgák kritériumainak, de egyelőre nem látunk lehetőséget ezen változtatni. -A feladatmegoldás elhagyása esetén lehet úgy emelt szinten érettségizni matematikából, hogy a vizsgázó nem old meg egy feladatot sem. Ez jelenleg a vizsgázók kb. 1%-át jelenti (kb. 50 fő). -A számológép-használat szabályozása komoly probléma. Feltétlenül szükséges újragondolni. -A középszintű dolgozatok központi felüljavítását javasoljuk, a kijavított dolgozatok kb. 5 ‑ 10%-ában.

10 XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 VÁLTOZTATÁSI TERVEK A MATEMATIKAÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEKBEN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések