Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1168-06/3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása 15. Tétel Cégénél belső intranet kiépítését tervezik. Feladata, hogy ismertesse.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1168-06/3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása 15. Tétel Cégénél belső intranet kiépítését tervezik. Feladata, hogy ismertesse."— Előadás másolata:

1 1168-06/3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása 15. Tétel Cégénél belső intranet kiépítését tervezik. Feladata, hogy ismertesse a döntéshozók számára a különböző megvalósítható szolgáltatásokat, azok előnyeit és hátrányait elemezve. Térjen ki a http, ftp és e-mail szolgáltatások szoftverigényére, költségeire! Felmerült még az internet kapcsolat teljesítménynövelésének igénye is. Adjon javaslatot egy konkrét proxy szerver alkalmazására, indokolja meg használatának előnyeit, és mutassa be online támogató oldalát!

2 Intranet és Extranet

3 Intranet  Szervezeti oldal  Technológiai oldal

4 Szervezeti oldal Érdemes áttekinteni a szervezeten végrehajtandó illetve az abban az Intranet hatására bekövetkező változásokat. Sokszor ezek a változtatások és változások nehezen határolhatók el: egy változtatás a szervezet működési struktúráján olyan változásokat okoz a mindennapi munka során, amelyek lehetővé tesznek egy korábban elképzelhetetlennek tartott újabb változtatást.

5 Technológiai oldal A technikai megvalósítás az a mozzanat, amely az Intranet bevezetése kapcsán a műszaki és gazdasági szakemberek érdeklődését elsősorban felkelti: milyen technikai eszközöket, mekkora befektetést igényel egy szervezet meglevő információs rendszerének Intranetre való átalakítása. Éppen az elszigeteltség kiküszöbölésére nyújt megoldást az Intranet technológia. A hagyományos kliens-szerver architektúrához képest nagy előny, hogy itt a kliens oldali szoftver nem kerül jelentős pénzbe, hiszen ugyanazt a Web böngészőt kell az adatbázis lekérdezéshez is használni, amely a cégen belüli statikus információt tartalmazó lapok megnézését is szolgálja, és amelyik a levelező rendszer alapja is. Bármely változtatás a szerver oldalon nem tesz szükségessé változtatást a kliens oldalon, ami egyszerűbbé és sokkal olcsóbbá teszi a rendszer üzemeltetését.

6 Az Intranet technológiai oldala több részre bontható  központi adatbázis szerver(ek)  kisebb Web szerver(ek)  kliens gépek  hálózat kialakítás, biztonság  szoftverek

7 Központi adatbázis szerver Hardver oldalról a legjelentősebb eleme a rendszernek, így kiválasztása különös gondot igényel. Fontos szempont a számítógép nagy belső áteresztőképessége, az erős processzor. Ezeknek a követelményeknek a mai, 64-bites RISC processzorra épülő UNIX-os rendszerek általában eleget tesznek. Legalább ilyen kiemelt szempont az is, hogy a szerver gép együtt tudjon nőni a növekvő igényekkel, így a rendszer maximális teljesítménye 1-2 nagyságrenddel haladja meg a kezdeti konfiguráció alapteljesítményét, azaz az aktuális feladatok ellátásához szükséges teljesítményszintet. Ez a skálázhatóság az, amely meghosszabbítja azt a - számítástechnikában egyébként köztudottan rövid - avulási időt, amely után a rendszer gazdaságosan nem üzemeltethető tovább.

8 Web szerver(ek) Ezekből a kisebb teljesítményű szerverekből általában többre is szükség van a hálózatban. Feladatuk nem túlságosan erőforrás-igényes, a túlnyomó többségben levő statikus információnak publikálása. Ezt a feladatot egy-egy Pentium kategóriás processzorral szerelt PC is elláthatja, szükség esetén akár egy másik funkció (pl. szövegszerkesztés) mellett is. Ezekre a Web szerverekre kerül föl mindaz az információ, amely érdekes lehet bárki számára. Az információ közzétételét mindig az, akinél az információ keletkezik. Ez a metódus hozza magával a papírmentes kommunikációt, és ami még fontosabb, a gyorsabb információáramlást, hiszen így mindenki, akit érdekel az adott információ, tudja, hogy hol keresse. Az adatbázis(ok)hoz is egy ilyen Web szerveren keresztül lehet hozzáférni.

9 Kliens gépek Az Intranet következő nagy előnye, hogy a kliens gépekre semmilyen komoly megkötés nincs. Egy Windows NT-s PC már megfelelő kliens, de ugyanígy lehet a hálózatban Macintosh, UNIX- os munkaállomás is. Általában a meglevő gépek használhatók tovább, és nincs szükség költséges beruházásokra ezen a fronton.

10 Hálózat kialakítás, biztonság Amennyiben az Intranet egyetlen helyi hálózaton belül valósul meg, általában nincs külön kritérium a hálózat kiépítésére, egy 10Mb/sec Ethernet hálózat teljességgel elegendő az adatforgalom biztosítására. Kivételt képez az az eset, ha az Intraneten rendszeres nagy sávszélességet igénylő adatforgalom. Ebben az esetben a hálózat gondos szegmentálása, 100Mb/sec gerincvezetékek beiktatása, a teljes hálózat 100Mb/sec sebességűvé tétele, vagy más nagysebességű hálózat kiépítése (FDDI, switched Ethernet) válhat elkerülhetetlenné. Ebben az esetben, amikor a hálózat a külvilágtól elzárt formában működik, a biztonsági kérdések arra korlátozódnak, hogy az egyes információkhoz a szervezet tagjai milyen jogosultságokkal férhetnek hozzá. Ezek a kérdések könnyen szabályozhatók akár Webes felületen, a HTML lapok jelszavas védelmével, akár az alkalmazások szintjén. Merőben más a helyzet, ha belső hálózatnak van valamilyen kapcsolata a nyilvános Internettel, akár egyszerűen az Internet-hozzáférés biztosítása szempontjából, akár a szervezet egy távoli telephelyével Interneten, mint kommunikációs csatornán, keresztüli összeköttetés révén. Az illetéktelen behatolók elleni védelem biztosítására szolgáló tűzfal (firewall) megoldások megakadályozzák azt, hogy jogosulatlan gépről bejelentkezzenek a rendszerbe. A tűzfal megvalósításához a szoftveren kívül szükség van egy dedikált számítógépre, amely biztosítja a belső és a külső hálózat szétválasztását. E gépnek elegendő egy egyszerű PC két hálózati kártyával, fontos azonban, hogy ezen a gépen ne legyenek védelemre szoruló adatok.

11 Szoftverek Az Intranet egyik legnagyobb előnye abban rejlik, hogy egységes szoftver felületet kínál kliens oldalon, így egyetlen Web- böngésző segítségével lehet hozzáférni a hálózaton elérhető információhoz. Az információk legnagyobb része statikus információ, amely szöveget és képet/ábrát tartalmaz. Ezeknek HTML formátumba történő szerkesztése egy grafikus alapú szerkesztőprogrammal történik, amelynek kezelése nem bonyolultabb egy szövegszerkesztőénél, így saját információit mindenki maga publikálhatja.

12 A HTTP protokoll  Működése  Szoftverigénye

13 HTTP (HyperText Markup Language) Amikor a böngészővel le akarunk tölteni egy oldalt, akkor a következő folyamatok játszódnak le: 1. 1.A beírt cím alapján a böngésző megállapítja a web szerver nevét. Amennyiben nevet írtunk be és nem IP címet, akkor a név szerverek segítségével lekérdezi a gép IP címét. 2. 2.A böngésző egy TCP/IP kapcsolatot hoz létre a szerverrel. 3. 3.A létrejött kapcsolaton a böngésző átküld egy HTTP kérést. 4. 4.A szerver egy HTTP választ küld, amely ha nincs hiba, akkor a lekért oldalt is tartalmazza. Ennek végén a HTTP 1.0 verzió esetén a szerver lebontja a TCP/IP kapcsolatot, ezzel is jelezve az állomány végét.

14 Az FTP Protokoll  Működése  Szoftverigénye

15 Az FTP Protokoll Az FTP (File Transfer Protocol - Fájl Átviteli Protokoll). A protokoll feladata a számítógépek közti fájl-csere biztosítása: a különböző platformok fájl-rendszereinek eltéréseit elrejtve, az állományok ellenőrzött és biztos átvitele az Internetre kapcsolt bármely két egység között.

16 Az e-mail szolgáltatás protokolljai   POP 3 Protokoll   IMAP Protokoll

17 POP 3 Protokoll   Működése   Szoftverigénye

18 POP 3 (Post Office Protocol) A POP 3 az egyik legelterjedtebb levelezési protokoll, hogy az ügyfél számítógépek számára lehetővé tegye távoli kiszolgálók protokolljának elérését TCP/IP kapcsolat felett. Ez a protokoll azért jött létre, hogy az erőforrásszegény, állandó internet kapcsolattal nem rendelkező ügyfelek is hozzáférjenek postaládáikhoz. A POP 3 csak az üzenet letöltését támogatja, és nem teszi lehetővé üzenetek küldését. Az üzenetek küldéséhez általában SMTP protokollt használunk. A POP 3-mas ügyfél csatlakozik a kiszolgálóhoz, letölti a leveleit, majd bontja a kapcsolatot. Alapértelmezés szerint letöltés után le is törli a leveleket a kiszolgálóról kivéve, ha ezt opcionálisan letiltjuk.

19 IMAP Protokoll   Működése   Szoftverigénye

20 IMAP (Internet Massage Protocol) Abban hasonlít a POP 3-ra, hogy a célja megegyezik vele, kapcsolatot tart távoli levelező kiszolgálókkal. Viszont eltér abban, hogy a felhasználók hozzáférhetnek leveleikhez anélkül, hogy leveleiket kötelezően le kellene tölteniük gépükre. Ez akkor előnyös, ha a felhasználó rendszeresen más-más gépről használja a szolgáltatást, vagy egy postafiókot több felhasználó használ. POP 3 esetén az egyik gépre letöltött levelek nem olvashatóak egy másik gépen, tehát újra le kell őket tölteni a kiszolgálóról, majd azután gondoskodni kell arról, hogy törölve is legyenek. Az IMAP sok más tekintetben is hatékonyabb és rugalmasabb, mint a POP 3.

21 A Proxy szolgáltatás Működése Működése Szoftverigénye Szoftverigénye Támogatása Támogatása

22 A Proxy működése Számítógép-hálózatokban proxy szervernek nevezzük az olyan szervert, ami a kliensek kéréseit köztes elemként más szerverekhez továbbítja. A kliens csatlakozik a proxyhoz, valamilyen szolgáltatást igényel, ami egy másik szerveren található. A proxy szerver a kliens nevében eljárva csatlakozik a megadott szerverhez, és igényli az erőforrást a számára. A proxy esetlegesen megváltoztathatja a kliens kérését vagy a szerver válaszát, és alkalomadtán kiszolgálhatja a kérést a szerverhez való csatlakozás nélkül is. Az olyan proxy szervernek, ami változtatás nélkül továbbítja a kérelmeket és a válaszokat külön neve is van: ez a gateway. A proxy-k biztonsági szerepet is játszhatnak (pl. tűzfalak), de gyakran a cél csupán az ellenőrizhetőség és naplózhatóság

23 A Proxy szoftverigénye Szoftverigénye igazából csak szerver oldalon van mert a klienseken futó web böngészők szinte mindegyike alapból támogatja és csak be kell állítani a proxy szerver adatait.


Letölteni ppt "1168-06/3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása 15. Tétel Cégénél belső intranet kiépítését tervezik. Feladata, hogy ismertesse."

Hasonló előadás


Google Hirdetések