Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bácskossuthfalvi teleház a szerbiai Teleházmozgalomban „Teleházak a Kárpát-medencében” Alapítvány a Közösségi Hálózatokért Szeged -2014-11-26-

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bácskossuthfalvi teleház a szerbiai Teleházmozgalomban „Teleházak a Kárpát-medencében” Alapítvány a Közösségi Hálózatokért Szeged -2014-11-26-"— Előadás másolata:

1 A bácskossuthfalvi teleház a szerbiai Teleházmozgalomban „Teleházak a Kárpát-medencében” Alapítvány a Közösségi Hálózatokért Szeged -2014-11-26-

2 BÁCSKOSSUTHFALVA STARA MORAVICA Bácskossuthfalva a valamikori Bács-Bodrogh vármegye középső, a mai Bácska északi részén terül el. Magyarország határától 17 km-re délre található Bácska szívében Vajdaság Autonóm Tartomány Szerbia északi részén terül el 21 500 km 2 nagyságrendben. Három nagy folyója, a Duna, a Tisza és a Száva három nagy földrajzi egységre osztja a tartományt, Bácska, Bánság és Szerémség. Összesen mintegy 2 millió lakossal rendelkezik, sokszínűségét jelzi, hogy hat hivatalos nyelv van használatban.DunaTiszaSzáva BácskaBánságSzerémség

3 Teleház a kisközösségek fejlesztéséért Bácskossuthfalván a teleházmozgalom 1999-ben kezdődött el az akkori Jugoszláv Teleházszövetséggel együttműkodve

4 A kezdetek – még a diktatúra alatt Megalakul a Jugoszláv Teleházszövetség a Vajdaságban Topolyán A Demnet – Demokratikus jogokért fejlesztési alapítvány pályázik

5 Megszületik a csoda... Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) a DemNet és a Magyar Teleház Szövetség javaslatára 692 ezer dolláros támogatást biztosított 2000-ben teleházak létesítésére Szerbiában. Ez volt az első olyan program, amely egy sikeres magyarországi példa külföldi elterjesztését célozta. 66 Teleház és 32 Telekunyhó Szerbia szerte A program összköltsége: 692.000,00 USA dollár

6 A Teleházmozgalom emberi erőforrásai Balról jobbra: Verbászi András a Jugoszláv Teleház-szövetség elnöke Kovács Győző a Magyar Teleház-szövetség elnöke Gáspár Mátyás a Magyar Telehászövetség programkoordinátora Nizák Péter a DemNet alapítvány elnöke.

7 Teleház fejlesztési program Szerbiában A szerbiai (akkor még jugoszláv) teleházmozgalom mintegy egy évvel a projektet megelőzően, 1999-ben indult a magyar példa nyomán, amikor Verbászi András kezdeményezésére megalakult Topolyán az első teleház és ugyanott a Jugoszláv Teleház Szövetség is. Szerbiában a falusi közösségek kezdeményezésére 2000 előtt négy ilyen intézmény nyitotta meg kapuit, és a helyi közösségek szervezésében további négy volt épülőben. A projekt az 1996-os magyarországi USAID-támogatáshoz hasonlóan hatalmas lendületet adott a szerbiai mozgalomnak.

8 Demokrácia és számítógép A támogatás nagyobb részéből összesen 66 teleház informatikai és telekommunikációs, valamint irodatechnikai felszerelését került megvásárlásra, de az új teleházak 9 hónapos működési költségét is fedezni tudták. A megmaradt közel 250 ezer dollár elsősorban a leendő teleházvezetők képzésére, a monitoring és mentorszolgálat működtetésére, a Szerbiai Teleház Szövetség megerősítésére, valamint a projekt lebonyolításának fedezetére szolgált.

9 9 hónap után a vízválasztó A Teleházprogram nem folytatódik. A teleházak egy része anyagi nehézségekkel küzd. Mások közösségi támogatást kapnak vagy nyereséggel működnek.

10 Teleházak – hogyan tovább ? Közös útkeresés vette kezdetét, az egyik fő lehetőséget az oktatásban láttuk. Alaptanfolyamok, ECDL-képzések, EBCL-képzések és versenyek kerülnek megrendezésre IT hétpróba néven Komoly munka kezdődik a székesfehérvári SzRMKK-val együttműködve.

11 Székházunk – Szent István utca Székházunk, a valamikori komitét 2007-2008-ban megújult. Moravicai Értelmiségi Fórum a civil szervezetünk neve. 2 éve pedig vendégházzal bővült ki.

12 Bácskossuthfalva – hogyan tovább ? Professzionális munka, civil szervezeti pályázatok, önkormányzati együttműködés, képzések

13 Jövőkép – mert a Teleházra szükség van. Több, mint 50 tanfolyamot bonyolítottunk le. Székházunknál még filmforgatás is volt.

14 Jövőkép – mert a Teleházra szükség van. A játékpartyk sokszor egész hétvégén zajlottak. Sőt néha még éjjel is. Tadzsikisztáni vendégeket is fogadtunk.

15 Jövőkép – mert a Teleházra szükség van. Vállalkozásfejlesztési képzést tartottunk. Ifjúsági tribünt szerveztünk.

16 Jövőkép – mert a Teleházra szükség van. Papp Dániel emlékest zajlik a székházunkban. ECDL diplomákat osztunk szét.

17 Jövőkép – mert a Teleházra szükség van. Meszelés civil módra. Több kiadványt jelentetünk meg: Turisztikai- és Gazdasági kalauzt adunk ki a faluról Tematikus füzeteket gyártunk.

18 Amit csak a piac megkíván. A design és a fényképnyomtatás újabban előtérbe került.

19 A teleházaknak bealkonyul ? 1.Tudunk-e ma olyan szolgáltatásokat nyújtani, melyek a Teleházak fennmaradását biztosítják? 2.Képesek vagyunk-e bármilyen állami vagy önkormányzati szervvel megállapodni feladatok átvételéről biztosítva a jövőt? 3.Lesz-e kellő pályázati forrás, melybe a Teleházat is beleálmodhatjuk?

20 Ne hagyjuk magunkat, ne hagyjuk közösségeinket magukra.

21 Látogassanak el Bácskossuthfalvára, térjenek be Teleházunkba! Forrás: Turisztikai Kalauz Bácskossuthfalva 2. /2009, www.telehaz.lap.hu www.staramoravica.com www.moravicainvest.com www.demnet.hu www.facebook.com/ teledomwww.facebook.com/ teledom savez Srbije


Letölteni ppt "A bácskossuthfalvi teleház a szerbiai Teleházmozgalomban „Teleházak a Kárpát-medencében” Alapítvány a Közösségi Hálózatokért Szeged -2014-11-26-"

Hasonló előadás


Google Hirdetések