Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fogalma:  Az operációs rendszer olyan a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer, amelynek feladata a gép erőforrásaival való gazdálkodás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fogalma:  Az operációs rendszer olyan a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer, amelynek feladata a gép erőforrásaival való gazdálkodás."— Előadás másolata:

1

2 Fogalma:  Az operációs rendszer olyan a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer, amelynek feladata a gép erőforrásaival való gazdálkodás és a felhasználóval való magas szintű kapcsolattartás.

3 Feladatai:  a perifériák tesztelése, a gépi erőforrások kezelése  programok indítása, működtetése  a feldolgozás ütemezése, vagyis a gépi erőforrás-megosztás a futó programok között  adatok kezelése  programok és adatok biztonságos megőrzése  a működési zavarok jelzése  párbeszédes kapcsolattartás a gép kezelőjével

4 Csoportosításuk: a. Kezelői felület szerint: szöveges (MS DOS, UNIX, LINUX) grafikus (Windows XP OS/2, LINUX) b. A felhasználók száma szerint: egyfelhasználós (MS DOS) többfelhasználós (Windows 2003 Server, UNIX, LINUX) c. Az egyidőben futtatható programok száma szerint: monoprogramozott (MS DOS) multiprogramozott (Windows, UNIX, LINUX) A telepítéstől függően lehet grafikus vagy karakteres felülettel használni.

5 A számítógép indítása:  A számítógép bekapcsolásakor elindul a BIOS, ami a ROM-ban van. Először végrehajt egy öntesztet, vagyis leellenőrzi az összes perifériát és egyéb alkatrészeket. Majd ezek után megpróbálja elindítani az operációs rendszer betöltését.

6 A BIOS:

7 DOS operációs rendszer indításkor:  IO.SYS:  Input Output jelek vezérlése a feladata (billentyűzetről kapott jelek, képernyőre kiírt utasítás). A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie.   MSDOS.SYS:  A Microsoft Dics Operation System fájlja, melyben kódolt, nélkülözhetetlen parancsok vannak. A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie.   COMMAND.COM:  A DOS kötelező, kódolt parancsait tartalmazza (pl.: cd, md, rd, dir, delete, copy, stb.) A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie.   CONFIG.SYS:  A rendszerkörnyezet beállítása a feladata (pl.: perifériák). A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. Formázatlan szöveg, a felhasználó hozza létre.

8 DOS operációs rendszer indításkor:  AUTOEXEC.BAT: Batch (kötegelt) fájl. Formázatlan szöveges állomány. A felhasználó hozza létre. Úgy is mondhatnánk, hogy automatikus indítás, olyan parancsokat tartalmaz, amelyeket a számítógép indításakor végre akarunk hajtani. A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. A boot - menüt itt lehet elkészíteni.

9 Windows operációs rendszer indításkor:  Windows operációs rendszerek indítása figyelemmel kísérhető, mert a képernyőre kiírásra kerül a: A Windows indítása (felirat) Egy Windows-os feliratú kép jelenik amely, tájékoztat a Windows típusáról, valamint egy betöltést jelző sávból.

10 Windows operációs rendszer indításkor:  Ha még ezek előtt megnyomjuk az F8- at, vagy lenyomva tartjuk a SHIFT billentyűt, akkor elérhető a Windows indítási menüje.  Ennél az operációs rendszernél is szükség van a DOS-nál már említett fájlokra, de ezek tartalma eltérő, sőt, ha valaki megnézi az AUTOEXEC.BAT-ot, akkor meglepődhet, hogy Windows’98- tól a fájl teljesen üres.

11 Windows operációs rendszer indításkor:  Ezt illetve ezeket a fájlokat más fájlok helyettesítik. Ilyenek a: SYSTEM.INI, WIN.INI, BOOT.INI.  Ezek tartalma könnyen megtekinthető, ha valaki a START- Menü  Futtatás–ra kattint és beírja az MSCONFIG nevű szót.

12 Windows operációs rendszer indításkor:  A Windows már sokkal több eszközt kezel, emiatt is használja ezeket az indítófájlokat, hiszen minden egyes periféria működéséhez külön-külön illesztőprogram van. Ha ezeket a Windows automatikusan nem telepíti, akkor nekünk kell.

13 A számítógép leállítása:  A kikapcsolás előtt minden esetben érdemes menteni a futó alkalmazások adatait, majd ezeket az alkalmazásokat lezárni.  A kilépéshez a Start menü: A számítógép kikapcsolása parancsát kell használni. Az ezután megjelenő ablakból választhatjuk ki a kívánt kilépési módot.

14 A számítógép leállítása:  Három pont közül választhatunk: Kikapcsolás Újraindítás Készenlét

15 Kikapcsolás:  Amennyiben munkánk befejeztével szeretnénk a számítógépet kikapcsolni, a Kikapcsolás parancs használata után kattintsunk a "Leállítás" feliratra.

16 Újraindítás:  Bizonyos esetekben szükség lehet a számítógép újraindítására. (pl. valamilyen alapbeállítás megváltoztatása után a rendszer igényelheti az újraindítást, hogy az új beállítás érvényt kapjon.)

17 Készenlét:  Készenléti állapotban a számítógép egésze alacsony fogyasztású állapotra vált, amelyben a géphez csatlakoztatott eszközök (például a képernyő és a merevlemezek) kikapcsolnak, így a számítógép kevesebb áramot fogyaszt.

18 Hiba esetén:  Előfordulhat, hogy egy program lefagy. Ilyenkor is ki kell tudnunk lépni belőle. A CTRL+ALT+DEL billentyűk együttes lenyomásával a Windows feladatkezelőjéhez jutunk. A Feladatkezelő a számítógépen futó programokra és folyamatokra vonatkozó információkat jelenít meg.

19 Hiba esetén:  Időnként az is előfordulhat, hogy a számítógép semmire sem reagál. Ebben az esetben a bekapcsoló gomb folyamatos nyomva tartásával kikapcsolható a számítógép.

20 Készítette:  Barna András  Hörömpő Dóra  Márk A Horváth


Letölteni ppt "Fogalma:  Az operációs rendszer olyan a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer, amelynek feladata a gép erőforrásaival való gazdálkodás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések