Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az operációs rendszer feladata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az operációs rendszer feladata"— Előadás másolata:

1 Az operációs rendszer feladata

2 Fogalma: Az operációs rendszer olyan a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer, amelynek feladata a gép erőforrásaival való gazdálkodás és a felhasználóval való magas szintű kapcsolattartás.

3 Feladatai: a perifériák tesztelése, a gépi erőforrások kezelése
programok indítása, működtetése a feldolgozás ütemezése, vagyis a gépi erőforrás-megosztás a futó programok között adatok kezelése programok és adatok biztonságos megőrzése a működési zavarok jelzése párbeszédes kapcsolattartás a gép kezelőjével

4 Csoportosításuk: a. Kezelői felület szerint:
szöveges (MS DOS, UNIX, LINUX) grafikus (Windows XP OS/2, LINUX) b. A felhasználók száma szerint: egyfelhasználós (MS DOS) többfelhasználós (Windows 2003 Server, UNIX, LINUX) c. Az egyidőben futtatható programok száma szerint: monoprogramozott (MS DOS) multiprogramozott (Windows, UNIX, LINUX) A telepítéstől függően lehet grafikus vagy karakteres felülettel használni.

5 A számítógép indítása:
A számítógép bekapcsolásakor elindul a BIOS, ami a ROM-ban van. Először végrehajt egy öntesztet, vagyis leellenőrzi az összes perifériát és egyéb alkatrészeket. Majd ezek után megpróbálja elindítani az operációs rendszer betöltését.

6 A BIOS:

7 DOS operációs rendszer indításkor:
IO.SYS: Input Output jelek vezérlése a feladata (billentyűzetről kapott jelek, képernyőre kiírt utasítás). A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. MSDOS.SYS: A Microsoft Dics Operation System fájlja, melyben kódolt, nélkülözhetetlen parancsok vannak. A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. COMMAND.COM: A DOS kötelező, kódolt parancsait tartalmazza (pl.: cd, md, rd, dir, delete, copy, stb.) A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. CONFIG.SYS: A rendszerkörnyezet beállítása a feladata (pl.: perifériák). A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. Formázatlan szöveg, a felhasználó hozza létre.

8 DOS operációs rendszer indításkor:
AUTOEXEC.BAT: Batch (kötegelt) fájl. Formázatlan szöveges állomány. A felhasználó hozza létre. Úgy is mondhatnánk, hogy automatikus indítás, olyan parancsokat tartalmaz, amelyeket a számítógép indításakor végre akarunk hajtani. A rendszerlemez gyökérkönyvtárában kell lennie. A boot -menüt itt lehet elkészíteni.

9 Windows operációs rendszer indításkor:
Windows operációs rendszerek indítása figyelemmel kísérhető, mert a képernyőre kiírásra kerül a: A Windows indítása (felirat) Egy Windows-os feliratú kép jelenik amely, tájékoztat a Windows típusáról, valamint egy betöltést jelző sávból.

10 Windows operációs rendszer indításkor:
Ha még ezek előtt megnyomjuk az F8-at, vagy lenyomva tartjuk a SHIFT billentyűt, akkor elérhető a Windows indítási menüje. Ennél az operációs rendszernél is szükség van a DOS-nál már említett fájlokra, de ezek tartalma eltérő, sőt, ha valaki megnézi az AUTOEXEC.BAT-ot, akkor meglepődhet, hogy Windows’98-tól a fájl teljesen üres.

11 Windows operációs rendszer indításkor:
Ezt illetve ezeket a fájlokat más fájlok helyettesítik. Ilyenek a: SYSTEM.INI, WIN.INI, BOOT.INI. Ezek tartalma könnyen megtekinthető, ha valaki a START- Menü  Futtatás–ra kattint és beírja az MSCONFIG nevű szót.

12 Windows operációs rendszer indításkor:
A Windows már sokkal több eszközt kezel, emiatt is használja ezeket az indítófájlokat, hiszen minden egyes periféria működéséhez külön-külön illesztőprogram van. Ha ezeket a Windows automatikusan nem telepíti, akkor nekünk kell.

13 A számítógép leállítása:
A kikapcsolás előtt minden esetben érdemes menteni a futó alkalmazások adatait, majd ezeket az alkalmazásokat lezárni. A kilépéshez a Start menü: A számítógép kikapcsolása parancsát kell használni. Az ezután megjelenő ablakból választhatjuk ki a kívánt kilépési módot.

14 A számítógép leállítása:
Három pont közül választhatunk: Kikapcsolás Újraindítás Készenlét

15 Kikapcsolás: Amennyiben munkánk befejeztével szeretnénk a számítógépet kikapcsolni, a Kikapcsolás parancs használata után kattintsunk a "Leállítás" feliratra.

16 Újraindítás: Bizonyos esetekben szükség lehet a számítógép újraindítására. (pl. valamilyen alapbeállítás megváltoztatása után a rendszer igényelheti az újraindítást, hogy az új beállítás érvényt kapjon.)

17 Készenlét: Készenléti állapotban a számítógép egésze alacsony fogyasztású állapotra vált, amelyben a géphez csatlakoztatott eszközök (például a képernyő és a merevlemezek) kikapcsolnak, így a számítógép kevesebb áramot fogyaszt.

18 Hiba esetén: Előfordulhat, hogy egy program lefagy. Ilyenkor is ki kell tudnunk lépni belőle. A CTRL+ALT+DEL billentyűk együttes lenyomásával a Windows feladatkezelőjéhez jutunk. A Feladatkezelő a számítógépen futó programokra és folyamatokra vonatkozó információkat jelenít meg.

19 Hiba esetén: Időnként az is előfordulhat, hogy a számítógép semmire sem reagál. Ebben az esetben a bekapcsoló gomb folyamatos nyomva tartásával kikapcsolható a számítógép.

20 Készítette: Barna András Hörömpő Dóra Márk A Horváth


Letölteni ppt "Az operációs rendszer feladata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések