Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Hunyadi-Barta Zsuzsanna HSZOSZ alelnök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Hunyadi-Barta Zsuzsanna HSZOSZ alelnök"— Előadás másolata:

1 KÖZSZFÉRA-MAGÁNSZFÉRA stabilitás, vagy mobilitás (Női életpályák, karrier-utak)
Dr. Hunyadi-Barta Zsuzsanna HSZOSZ alelnök Budapest Főváros Kormányhivatala humánpolitikai főosztályvezetője 2014. december 2.

2 VEDD KEZEDBE A SORSOD ! " Az vagy, amit gondolsz, és csak azt tudod elgondolni, amiben hiszel. Képzeld el, amit kívánsz, és kívánd, amit elképzeltél. A boldogság vágy, a képzelet, hit, a cselekedet megvalósulás….„ Akhilleusz Tatiosz

3 ADATOK A 2011-es népszámlálási adatok alapján Magyarország népességének 52,76 %-a volt nő. 2014. harmadik negyedéves adatok szerint már 1,9 millió nő dolgozik, ami 56,5 %-os foglalkoztatási rátát jelent. Közszférában alkalmazottak 73 %-a nő. Magánszférában dolgozók 40 %-a nő.

4 KARRIER – NŐI KARRIER Életpálya – lehetőségek, amelyek rendelkezésre állnak. Karrier – a mód, ahogy élünk a lehetőségekkel. Férfi/női karrier : SZTEREOTÍPIÁK A társadalmi szerepek és konvenciók alapján a nők adottságaiknál fogva: inkább gondoskodói feladatkörre alkalmasak, nem elég erősek, racionális gondolkodásúak, igénybe vehetőek, illetve higgadtak ahhoz, hogy bizonyos –nagyobb fizetéssel, presztízzsel járó- munkakört betöltsenek.

5 KARRIER Karrier folytonossága és tartalma mentén
Lineáris karrier – folyamatos fejlődés, hierarchikus előmenetel; Szakértői karrier – élethosszig egy adott szakma, jobban elmélyül egy adott területen; Spirális karrierkoncepció – 7 – 10 évente vált foglalkozást; Átmeneti karrierkoncepció – 3 – 5 évente teljesen új munkakör.

6 KARRIER ALTERNATÍVÁK Az egyes karrieralternatívákat Koncz Katalin három csoportba sorolja: Munkaerőpiactól távolmaradók, azaz a családkarrier-orientált nők /„family career women”/Ide tartoznak azok a nők, akik a család gondozását, a háztartás ellátását tekintik életcéljuknak. Munkaerő-piaci karrier elsődlegességét preferálók /”career-primary women”/ Ezt az életpálya típust azok a nők követik, akik a kereső munkát helyezik életpályájuk középpontjába. Munkaerő-piaci karriert a családi kötelezettségekkel megosztók- „career and family women” /Koncz, 2008./ A harmadik csoport tagjai megkísérlik mindkét területen kibontakoztatni tehetségüket, s megvalósítani önmagukat.

7 A nők karrierfejlődését három fő tendencia határozhatja meg:
Strukturális: amikor az előmenetel alakulásában a meghatározó szerepet az intézményi és társadalmi faktorok játsszák Kulturális: eszerint a nőkről alkotott kulturális kép alakítja a nők helyzetét a családban és a munkában Pszichológiai: az egyén pszichés adottságai és lehetőségei adják meg a magyarázatot a karrieresélyek és az indítékok különbségeire

8 A „JOBB ÁLLÁS” karrierblog online kérdőíve alapján
a 10 legszexibb női szakma: 1. Titkárnő, személyi asszisztens 2. Légi utaskísérő (stewardess) 3. Fitnessedző (személyi edző) 4. Hostess 5. Pincér 6. Betegápoló 7. Óvónő, óvodapedagógus 8. Tanár (általános vagy középiskola) 9. Rendőr 10. Fodrász ...és a legkevésbé szexiek: Jegyellenőr, Politikus Agrárgazdálkodó

9


Letölteni ppt "Dr. Hunyadi-Barta Zsuzsanna HSZOSZ alelnök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések