Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítették:Red Baron’s A verseny felhívása nyomán kezdtük megismerni négy hosszú séta alkalmával a szegediek szerepét az I. világháborúban és Szeged I.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítették:Red Baron’s A verseny felhívása nyomán kezdtük megismerni négy hosszú séta alkalmával a szegediek szerepét az I. világháborúban és Szeged I."— Előadás másolata:

1 Készítették:Red Baron’s A verseny felhívása nyomán kezdtük megismerni négy hosszú séta alkalmával a szegediek szerepét az I. világháborúban és Szeged I. világháborús emlékhelyeit. Törekedtünk a teljességre, de nem találtuk meg a Szerb, Izraelita és Szőregi temetőkben lévő emléktáblákat, valamint a Negyvennyolcas utcában, Szabadkai útnál levő kereszteződésben és az újszegedi Sportpályánál az emléktáblát. Tudjuk azt, hogy a Radnóti-gimnáziumban, a Csonka-iskolában és a Déri- szakközépiskolában is van emlékhely.

2 3. huszárezred A 3. huszárezred laktanyája a mai Huszár utcában található, ez ma az Okmányiroda. A 3. huszárezred I. világháborúban meghalt hőseire az ott található emléktábla, valamint a Reök-palota előtt található szobor emlékeztet.

3 46-os gyalogezred 46-os gyalogezred valamikori laktanyája udvarán az I. világháborús bajtársaik emlékére állított emlékmű. Az épület ma lakóház a Mars tér mellett (Londoni krt. 1.). A montello-háton lévő csatamezőn volt egy magányos fa, amely testével a magyar katonákra kilőtt puskagolyók ezreit fogta fel, megmentve ezzel sok szegedi katona életét. A gránát- és golyószaggatta fatörzset hazahozták a frontról visszavonuló katonák, ami ma is látható a Fekete-házban. A ppt készítésekor más múzeumnak adták kölcsön.

4 A legtöbb felekezet templomai falán emléktáblán örökítette meg I. világháborús hőseinek nevét. A Zsinagóga falán:

5 A Tápéi katolikus templom udvarán és a Dóm oldalán.

6 A Rókusi templom oldalán 1/11 és 2/5 honvéd 4. huszárezred lovas tüzérosztályok halottainak emlékére

7 Több közintézmény is állított emléktáblát I. világháborús hősi halottainak. A tűzoltók:

8 A városháza halottai:

9 Különböző felekezetek temetőiben is találunk emlékműveket Dugonics Temetőben Felsővárosi Ifjúsági Egyesület halottainak emlékére Belvárosi Temetőben Református Temetőben A bajtárs imája szobor

10 Szőregi Hősök terén lévő emlékfal I. világháborús emléktáblája


Letölteni ppt "Készítették:Red Baron’s A verseny felhívása nyomán kezdtük megismerni négy hosszú séta alkalmával a szegediek szerepét az I. világháborúban és Szeged I."

Hasonló előadás


Google Hirdetések