Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Kikelet Waldorf Óvoda Pályázata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Kikelet Waldorf Óvoda Pályázata"— Előadás másolata:

1 A Kikelet Waldorf Óvoda Pályázata

2 Óvoda bemutatása Kikelet Waldorf óvoda, nemcsak óvoda, közösség is
A Waldorf pedagógia: természetközeliség, kizárólag természetes alapanyagok, utánzáson alapuló nevelés, vegyes csoport, ritmusok, alapszabály: nem viszünk be játékot! Napi ritmus: Művészeti munka, szabad játék, körjáték, udvar, mese, ebéd (közben mondókák mindenhol). Heti ritmus-művészeti munka: rajzolás, festés, gyurmázás, cipógyúrás, gyapjúkép készítése (állandó napokon) Éves ritmus: az évszakok és az ünnepkörök követése a mindennapi tevékenységekben: betakarítás, Mihály-időszak, Márton ünnep, Szent Miklós, Karácsony, farsang, húsvét, pünkösd, nyárrünnep. Hagyományápolás és a környezeti nevelés megjelenése a mindennapokban (utánzás) Kapcsolatrendszer fő pillére: a közösség.

3

4

5

6

7

8 Kritériumrendszer megvalósulása
Fenntarthatóságra nevelés Környezet-és egészségtudatosságra nevelés A helyi természeti értékek védelmének nevelése Mindezek áthatják az óvoda mindennapjait. Megjelennek a környezetben, a napi tevékenységekben, a kapcsolatokban, stb.

9 Kritériumrendszer megvalósulása
Hungarikumok, helyi értékek népművészeti és kézműves képzés, népdalok, a magyar növény- és állatfajoktól, a gyógynövényekig, a magyar konyha.

10 Kritériumrendszer megvalósulása
Óvodapedagógusok alkalmazott módszerei: tevékenységekben megvalósuló tanulás játék, játékos cselekvéses tanulás, terepi tapasztaltatás, tevékenykedtetés, felfedeztetés, élménypedagógia, projektpedagógia, szenzitív módszerek, kooperatív tanulási elemek alkalmazása

11

12

13

14

15

16

17 Kritériumrendszer megvalósulása
A nevelés folyamatában: az igényeknek, szükségleteknek megfelelően valósul meg a képességek fejlesztése, a különféle eszközök használatának megtanulása, kirándulások szervezése, stb.): a csoport kor- és nem-összetételéhez alkalmazkodik differenciált bánásmód elve: egyéni képességükhöz és fejlettségükhöz igazodó nevelés: a nagyobbak aktívabb bevonása, a kicsit szemlélődve tanulnak. (Lehel) fogyasztói, táplálkozási, élelmiszerhigiéniai, hulladékkezelési szokások alakítása, ételkészítési ismeretekre nevelés, szoktatás: mondókákkal, példamutatással, tevékenykedtetéssel.

18

19

20

21

22 Kritériumrendszer megvalósulása
kommunikációs kapcsolat az óvoda és partnerei között- a helyi térségi identitás erősítése: „Kirándulások”:Szabó kertészet (kiskert), Dancsi kertészet (alma), Dombos tanya, Debreceni botanikus kert, Hortobágyi NP, mindez a szülők aktív közreműködésével, jelenlétével. Pedagógiai programok: Előadások, konzultációs lehetőségek Közösségi programok: Adventi vásár, Öko-baba klub, Aprók háza Helyi beszállítók kapcsolatrendszerében (a fenntartói oldal vonatkozásában) a tervezésben és a megvalósításban a helyi igények, lehetőségek és szükségletek összhangja: A fenntartó (szülői közösség) segítő, közreműködő magatartása a hétköznapokban is.

23 Kritériumrendszer megvalósulása
A hagyományok ápolása, élése a szülők bevonásával, és így a családdal való kapcsolatban: közösség (pl. közös családi almaszedés). A népszokások, jeles napok ünneplésénél érvényre jutnak a helyi környezeti adottságok. A környezeti neveléshez kapcsolódó szakirodalom, a felnőttek és a gyermekek környezet- és egészségbarát szemléletét formáló kiadványok, könyvek. Alakítják a gyermekek közvetlen és tágabb környezetének (család, település) környezettudatos szemléletét, fogyasztói szokásait: Kialakulóban van egy ovi-könyvtár is a szülők számára, de alapvetően mi nem könyvből, hanem saját tevékenységeinken keresztül, szemléletünkkel tanítjuk meg mindezt. Az oviban a szülők is sokat tanulnak (az óvónőktől és egymástól is)!

24 Kritériumrendszer megvalósulása
Az óvoda dolgozói (mindenki)életmódjukkal és munkájukkal pozitív mintát nyújtanak a környezettudatos magatartásra, az ökológiai szemléletformálásra, az egészséges életmód szokásainak megalapozására, a közösségi egészséges életvitelre. A nevelőmunka folyamatában résztvevő szakemberek és a pedagógiai munkát segítő alkalmazottak, (pedagógiai asszisztens, dajka, óvodatitkár), tiszteletben tartják az adott óvoda helyi nevelési elveit. Nincs gondnok, mindent az óvónők és a szülők csinálnak.

25 Kritériumrendszer megvalósulása
Az intézményvezető és az óvodapedagógusok példamutató magatartása, erős szemléletbeli meggyőződése Az óvodában munkaközösség működése (szülői és nevelői munkaközösség) Mentori feladatok a leendő ovodások családjai körében: Öko-baba klub Aprók háza

26 Kritériumrendszer megvalósulása
Az óvodapedagógusok továbbképzésében meghatározó szempont a Zöld Óvodai programokkal kapcsolatos fejlődés. Waldorf képzés Zöld óvoda kritériumrendszere a gyakorlatban c. képzés „Balance”- életegyensúly, ember-természet kapcsolat (angol nyelven) Belső tudásátadás.

27 Kritériumrendszer megvalósulása
Szelektív hulladékgyűjtés (pl. papír, műanyag stb.), veszélyes hulladékok (pl. elem, olajos palack stb.). A „hulladék nem szemét” : újrafelhasználás (ajándékkészítés, játékkészítés stb.) A felnőttek által használt terek (pl. iroda): A pedagógusok a szülőkkel együtt a rontott (használt) papírokat külön tárolóba teszik, hogy a gyerekek újból és sokféleképpen felhasználhassák.

28 Kritériumrendszer megvalósulása
Biztonságos élelmiszerellátás, a piachoz kapcsolódóan a tudatos fogyasztó és vásárló program érvényesül: helyi, vegyszermentes beszállítók Szülői munkacsoport működik a megfelelő minőségű ételek érdekében. Heti tízórai: idényfüggően összeállítva, amikor van, friss zöldség-gyümölcs, kenyérrel, sajttal, stb. Télen több kása, változatosan ízesítve, olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, sajttal, stb. HÉTFŐ: Csipkebogyó tea, Rizs kása KEDD: Levendula tea, Árpa kása SZERDA: Körömvirág tea, Köles kása CSÜTÖRTÖK: Bodza tea, Rozs cipó PÉNTEK Hársfa tea, Zab kása

29 Kritériumrendszer megvalósulása
Az óvodaépület berendezése és gyermekek által használt eszközök, játékok, berendezési tárgyak: környezetbarát szemléletmód, egyszerűség, takarékosság, Praktikusság, természetes anyagok felhasználása. (pl.fa, gyapjú, termések, pamut anyagok)

30 Kritériumrendszer megvalósulása
A csoportszoba és a többi helység egyéni hangulata, arculata, sok-sok növénnyel, a természetsarokban a természet által adott „kincsekkel” (évszakasztal). Rendszeres, folyamatos növényápolási, állatgondozási feladatok (télen madáretetés).

31 Kritériumrendszer megvalósulása
Az óvoda udvara: mentes a legtöbb allergiát, valamint az esetleges mérgezést és sérülést okozó növényektől. zöldséges- és virágoskert, gyógy-és fűszernövény rész, kisméretű kerti szerszámok udvari játékok környezetbarát anyagból (fa, vessző), melyek megfelelő helyet, teret adnak a gyermekek szabad játékának. (szellős udvar) udvari árnyékolók (fás, madárbarát kert), ivási lehetőség biztosított. mindennap megfelelő hely és idő áll rendelkezésre a szabadban történő egészséges mozgáshoz, játékhoz.

32 Kritériumrendszer megvalósulása
Az óvoda működtetése során környezetbarát tisztítószerek használata: - Citromsav (vízkőoldás, folttisztítás) - Ecet (fertőtlenít, tisztít pl. WC, lefolyó) - Szódabikarbona (zsíroldás, ecettel kiváló) - Marhaepe (zsír és folttisztítás) - Teafa-, Kókusz és egyéb olaj alapú felületaktív anyagok tudatos takarékosság, (villany-, a vízhasználat, fűtés,) kapcsolatok széles és többirányú kiépítése energiatakarékos izzók vannak a folyosókon, termekben a világítás megfelel az egészségügyi előírásoknak környezetbarát fűtési rendszer (gáz). a levegő illatosítására gyógynövényeket, illóolajokat használunk (levendula, citromfű, teafa, stb.)

33 A siker kulcsa: - a hiteles pedagógus - a tudatos szülők - az összetartó közösség

34 Honlapunk: www.kikeletwaldorfovi.hu
Köszönöm a figyelmet! Honlapunk:


Letölteni ppt "A Kikelet Waldorf Óvoda Pályázata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések