Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felhő PC demonstráció 2014.11.12 Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felhő PC demonstráció 2014.11.12 Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems"— Előadás másolata:

1 Felhő PC demonstráció 2014.11.12 Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems gergely.mark@sztaki.mta.hu

2 Bejelentkezés Az authentikáció az intézeti AAI (hitelesítő és jogosító infrastruktúra) történik, de támogatott az EduID és az EduGAIN is. A bejelentkezés feltétele a megfelelő virtuális szervezetben való tagság.

3 Bejelentkezés Bejelentkezés után az alábbi képernyő fogad. A felhasználó itt láthatja, hogy a virtuális erőforrásokból mennyit használ illetve használhat fel.

4 Virtuális Számítógép Indítása Ezen az oldalon láthatóak a felhasználóm által futtatott virtuális gépek. Virtuális gépet indítani a “Virtual Machines” oldal “+Create” menüpont segítségével lehetséges.

5 Virtuális Számítógép Indítása Az előugró ablakban ki kell választani a gép teljesítményét és a kívánt operációs rendszert. A “Create” gombra kattintva a virtuális PC elindul.

6 Virtuális Számítógép Indítása Ez olyan, mintha kértünk volna PC-t vagy szervert, várunk a megérkezésig néhány hetet, hónapot, majd utána telepítjük. Ehelyett 1 perc alatt létrejön a virtuális gép telepített operációs rendszerrel, üzemkészen. A virtuális gép tartalmaz egy készre telepített Windows 8 operációs rendszert A felhőkben rendszerint több alap operációs rendszer elérhető, pl: Ubuntu 14.10, Debian 7.7, CentOS 6.6, Scientific Linux 6.5 Az operációs rendszerek többféle hardveres konfigurációval indíthatóak: Micro(1 CPU, 256MB Mem), Small(1CPU 512MB Mem), Medium(1CPU 1G BMem), Large (2CPU 2GB Mem), Xlarge (4CPU 4GB Mem) Az ideiglenesen igénybe vett gépet használat után el is dobhatom, így az erőforrás visszatér a poolba, hogy azt a többi kolléga használhassa. VIGYÁZAT: Az alapértelmezett templatek és lemezképek használata esetén a gépek teljes kikapcsolása vagy törlése után a tartalmuk nem visszaállítható.

7 Virtuális Számítógép Elérése A létrejövő Virtuális gépeket két módon érhetem el a távoli asztal segítségével: A felhő nyújtotta Webes kliensel A Virtuális gépbe telepített távoli asztal kiszolgálóhoz csatlakozva

8 Virtuális Számítógép Elérése - Web Web alapú elérést a Virtuális Gép sorában található VNC ikon segítségével lehet aktiválni. A VNC alapú elérés nagy előnye, hogy a VM hálózatától független, tehát akkor is működik, ha a VM hálózata helytelenül van bekonfigurálva. A bootolási folyamat is nyomon követhető.

9 Virtuális Számítógép Elérése - Hálózat A távoli asztal kiszolgáló a gép teljes bootolása után működőképes. Az előkészített operációs rendszerekben általában be van kapcsolva a Remote Desktop elérés, vagy az SSH terminálszerver.

10 DEMO

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Felhő PC demonstráció 2014.11.12 Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems"

Hasonló előadás


Google Hirdetések