Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Fürész Arnold, Korsós Dávid, Ruppert László.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Fürész Arnold, Korsós Dávid, Ruppert László."— Előadás másolata:

1 Készítette: Fürész Arnold, Korsós Dávid, Ruppert László

2 A víztározók születése 1866. Kolerajárvány Vízmű tervezése a Duna vizének megszűrésére ( William Lindley) 1869. gyűjtőmedence Kőbányán

3 Kőbánya víztározója A Kulturális Örökség Napján szabadon látogatható: szeptember 20-21.

4 A víztározó adatai Ipartörténeti kuriózum: - Téglaépület - Katedrális-jelleg (három hajó, két oszlopsor) - 11 köbméter víz/medence

5 A víztározó boltozata és homlokzata Boltozata felett: még egy méteres (hőszigetelő) földborítás Igényesen tervezett és épített téglaszerkezet A mai napig biztosítja működőképességet!

6 Pincerendszer Kivitelezéséről nincs dokumentum, de feltételezhető, hogy mélyítésére a korábbi kőbányászattal kialakított kőbányai pincerendszer szakaszait használták felt.

7 A víztisztítás folyamata Az első lépés a kavicsszűrés, azaz mindenféle hordaléktól megtisztítják a vizet. Ezután bakteriológusok és vegyészek laboratóriumban vizsgálják a víz tisztaságát.

8 Wein János, felismerve a természetes szűrés előnyeit és a kiváló földrajzi lehetőséget, a kavicságyas tisztítás mellett döntött.

9 Klórozás Baktérium-mentesítés: 1 köbméter (10000 liter) vízbe 0,2 mg klórt adnak, ami minimális mennyiség, mert figyelni kell arra, hogy ne legyen káros az ember számára.

10 Vízellátás Az ideiglenes pesti vízmű üzembe- helyezésével megkezdődött az intézményes vízellátás Budapest területén.

11 A szivattyúház A szivattyúház a mai Kossuth téren, víztároló medencéje a kőbányai Ihász utcában található. A telep területén van a vízellátási rendszer legrégibb, ma is működő műtárgya, melyet olasz kőművesmesterek irányításával építettek.

12 Bővítésként 1970-ben épült négy darab 5.000 m³-es medence is, melyek helyigénye miatt az addig ott álló víztornyot lebontották.

13 Medencetisztítás Egy évben kétszer kell tisztítani a medencéket, mert vasas mangán rakódik le a csövekre. Ilyenkor a Vízművek szakemberei, visszafelé folyatják a vizet.

14 Vízszkészlet Amikor 11 millió liter van a medencékben, akkor 8 méter magas a vízszintje. Közép-Európában Magyarország rendelkezik a legnagyobb vízkészlettel, amelyet irigyelnek a többi országok.

15 Riport Bitter Sándorral 110 éve a Bitterek „uralják” a Kőbányai Víztározót. Sanyi bácsi azért választotta ezt a szakmát, mert a családban eddig mindenki ezzel foglalkozott.

16 Egészségünkre!

17 Felhasznált források: Saját fotók: Kőbányai Víztározó medence, Kulturális Örökség Napja. www.ktm.hu Kőbányai víztározó, Anno Budapest x. kerület… www.egykor.hu www.egykor.hu


Letölteni ppt "Készítette: Fürész Arnold, Korsós Dávid, Ruppert László."

Hasonló előadás


Google Hirdetések